:

 

Джон Шхеллен:

Джон Шхеллен: "Розкрийте свій розум. Змініть парадигму мислення"

26 вересня 2014

2014 рік для Національної телекомпанії України (НТКУ) виявився плідним на міжнародну діяльність. Упродовж 9 місяців активно триває співпраця телекомпанії зі світовими та європейськими партнерами. 

На думку заступника генерального директора НТКУ з питань розвитку міжнародного співробітництва Вікторії Романової: "Сьогодні, коли НТКУ стоїть на порозі великих змін, перебуває у процесі  трансформації від державного до суспільного мовника, питання міжнародного співробітництва набуває ще більшої актуальності. НТКУ активно залучає іноземних партнерів для обміну досвідом, отримання консультацій та кращих практик. Ми перебуваємо у постійному діалозі як із постійними партнерами, так і шукаємо та налагоджуємо нові зв’язки для втілення планів і проектів з широкого кола питань".

В рамках такої співпраці 22 вересня 2014 року Національну телекомпанію України відвідав Джон Шхеллен, координатор по Україні програми PUM Netherlands Senior Experts.

PUM Netherlands Senior Experts вже більше 35 років надає консультаційні послуги організаціям та установам в усьому світі. Це консультації практично в усіх можливих сферах: менеджмент і маркетинг, будівництво, енергетика, сільське господарство, харчова промисловість, охорона здоров’я, металургія, готельний бізнес, торгівля, легка промисловість.

PUM є афілійованою організацією Федерації роботодавців Нідерландів та отримує фінансування від уряду. Головний офіс організації розташований у Гаазі. PUM є неприбутковою організацією, тому за послуги консультантів плату не нараховує.

Уряд Нідерландів виділяє чималі кошти для розвитку бізнесу інших країн, тим самим проектуючи встановлення тісних бізнесових контактів з голландськими колегами, що стимулює розвиток торгівлі з Нідерландами.

Під час зустрічі в Національній телекомпанії України пан Шхеллен зазначив, що всі 35 років PUM слугувала малому й середньому бізнесу. В Україні компанія  працює вже 20 років, і в рік вони здійснюють 35-40 таких місій. І лише останні 6 місяців вони започаткували абсолютно новий сектор діяльності – PUM Public.

"Співпраця PUM з Національною телекомпанією України – перший, пілотний проект. І це вже не комерційний проект, а вищого, державного рівня", – підкреслив Джон Шхеллен.

В PUM Netherlands Senior Experts задіяні більше трьох тисяч експертів, які раніше займалися підприємницькою діяльністю, а нині вийшли на пенсію. У них величезний досвід роботи, і вони охоче діляться ним з компаніями в усьому світі.

Зокрема, пан Шхеллен зазначив, що протягом жовтня 2014 року для Національної телекомпанії України будуть здійснені дві місії організації. Перша буде присвячена питанням енергозбереження та енергоаудиту. Другий експерт – колишній директор телебачення Нідерландів - допоможе консультаціями з питань реструктуризації.

На запитання – чому саме Україна, і чому саме він вирішив приїхати й допомогти нам – Джон Шхеллен відповів:

"Для нас, Нідерландів, дуже приємно, що Україна розвивається і робить впевнені кроки в напрямі реформ. І тому ми сприймаємо її як європейську і дуже близьку країну. А для мене особисто це велике задоволення – ділитися своїм багаторічним досвідом і бути корисним тим людям, які цього прагнуть. Це і є моє життя".

Не оминув голландський експерт і питання запровадження в Україні Суспільного телебачення. Джон Шхеллен зауважив, що оскільки він, як і більшість європейців, народився у вільній країні, мав змогу завжди говорити вільно і вільно працювати, йому важко порівнювати зміни, які очікують на Україну в процесі побудови незалежного мовника. Проте він вірить в Україну і вважає, що у нас є всі шанси втілити задумане.

"Розкрийте свій розум для нового, змініть тип мислення, парадигму мислення. Це стосується як і кожної конкретної особистості, так і держави Україна в цілому", – підкреслив пан Шхеллен.

Тож сподіваємося, що майбутня співпраця НТКУ і PUM Netherlands Senior Experts досягне основної мети – показати, як незначні зміни без суттєвих інвестицій можуть привести зрештою до великих перетворень.