:

 

Законопроект про внесення змін до Закону про суспільне прийнято за основу та готується до другого читання

Законопроект про внесення змін до Закону про суспільне прийнято за основу та готується до другого читання

13 січня 2015

Проект Закону № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" має бути доопрацьований з урахуванням внесених пропозицій та поправок і поданий на голосування Верховної Ради у другому читанні. Так вирішили сьогодні, 13 січня, народні депутати на засіданні парламенту. 

Загалом парламентарі розглянули два проекти, що стосувалися внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України за реєстр. №№1357 і 1357-1. Суть проектів доповіли голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат Вікторія Сюмар і народний депутат Микола Томенко.

За основу у першому читанні було прийнято проект Закону № 1357, але у другому читанні народні обранці мають розглядати документ уже з урахуванням змін, запропонованих та озвучених на засіданні парламенту Вікторією Сюмар та Миколою Томенком. Ці зміни стосуватимуться, зокрема, майна суспільного мовника, реклами, юридичного статусу Суспільного радіо та можливості створення регіональних суспільних мовників.

"За" проголосували 230 народних депутатів. Однак на думку генерального директора Національної телекомпанії України Зураба Аласанії, така кількість як мінімум викликає деякі побоювання: "Я не думав, що наш законопроект підтримають тільки 230 депутатів. Знаючи важливість усіх цих процесів, знаючи запити суспільства, політики продовжують думати тільки про себе. Якщо все залишити як є, нічого не зміниться. Влада й далі використовуватиме обласні державні телерадіокомпанії, й ці ЗМІ, як і раніше, виконуватимуть роль ручних маріонеток. Тільки називатися все це буде Суспільним мовленням. Це свято і роздолля, насамперед, для мажоритарників. Я не знаю, як вони будуть дякувати Миколі Томенку за такий "подарунок долі". Також я не розумію сенсу у відмежуванні радіо від телебачення, на якому також наполягають автори альтернативного законопроекту. Це помилка, до того ж велика. Варто запитати наших колег – представників європейських суспільних мовників. Наприклад, у Польщі. Вони пішли цим шляхом і тепер визнають, що це критична помилка".

Генеральний директор НТКУ наголошує, що незважаючи на результати сьогоднішнього засідання, спільна робота над проектом закону триватиме: "Над законопроектом, запропонованим Вікторією Сюмар, працювало дуже багато людей, намагалися врахувати всі можливі нюанси. Але хто на це зважає? Політики грають у свої ігри, а доля суспільного мовлення, звісно ж, їх хвилює в останню чергу. Але ми будемо працювати далі: залучати громадськість, юристів, медіаекспертів – усіх, хто працював над попереднім законопроектом. Будемо обговорювати, вносити пропозиції, шукати варіанти... Чи вплине це на результат? Швидше за все, ні. Але ми не втрачаємо надію, адже суспільне мовлення потрібне Україні. Це знаю я, і це знають люди".

Текст законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" та інформацію про нього можна переглянути тут.

Проект (реєстр. № 1357) розроблено з метою забезпечення діяльності НСТУ (Національної суспільної телерадіокомпанії України) шляхом уточнення окремих положень закону в частині визначення механізму створення НСТУ, його організаційно-правової форми, джерел фінансування, умов оплати праці працівників, захисту майнових прав НСТУ та інтересів трудового колективу, удосконалення діяльності органів управління, порядку формування і засад діяльності наглядової та редакційної рад.