:

 

Європа та Україна – за суспільне мовлення

Європа та Україна – за суспільне мовлення

17 березня 2015

Про повну підтримку законопроекту № 1357 про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телерадіомовлення в Україні" з боку європейської спільноти та українських політиків говорили на круглому столі "Законодавство щодо суспільного мовлення: європейські стандарти та пріоритетні зміни до закону. Модель регіонального мовлення". Захід проходив за участю міжнародних європейських експертів, представників українських політичних сил та представників ОДТРК 16 березня. 

Нагадаємо, що у четвер, 19 березня, Верховна Рада планує розглянути цей законопроект, який вже схвалений експертами Ради Європи. 

"Ви на правильному шляху. І я заздрю вам, адже ви зараз пишете не просто закон, а історію. Вам під силу зробити щось відмінне від того, що було раніше. Зараз до вас прикуті погляди всієї Європи, яка вас підтримує", – сказав Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні. 

До речі, 16 березня вранці було опубліковано обнадійливу заяву Представництва Європейського Союзу, в якій ідеться, що ЄС разом із Радою Європи та іншими міжнародними партнерами підтримує створення суспільного мовлення в Україні. І що ухвалення нового законопроекту означатиме позитивний крок Києва у напрямку реформ. Коментуючи цю заяву, присутній на круглому столі прес-аташе ЄС в Україні Давід Стулік додав, що Україна – одна з останніх країн у Європі, де ще немає суспільного мовника, і треба зробити все можливе, аби він якнайшвидше запрацював.

"Ми підтримуємо той факт, що законопроект 19 березня Верховною Радою буде ухвалений. Це той законопроект, який підтримує Рада Європи. І ми чекаємо моменту, коли він нарешті буде прийнятий. Звертаю увагу, що подібні заяви ЄС робляться не щодня, а винятково тоді, коли вирішуються надзвичайно важливі питання. Рік тому і зараз на Сході України гинуть люди, які хотіли бачити європейське майбутнє вашої країни. І потрібно зробити все, щоб не підвести їх, щоб Україна якнайшвидше наближалася до європейських стандартів", – сказав Давід Стулік.

Свою підтримку висловили й українські політики. Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила надію, що у четвер парламент вирішить майбутню долю суспільного мовлення в Україні: "Сподіваюся, цього четверга Верховна Рада проголосує за законопроект. Попереду у нас серйозні зміни, і маю надію, що незабаром ми зможемо запустити вже зовсім іншу структуру. Хоча вже сьогодні, як на мене, новини Першого Національного – найкращі в країні й відповідають стандартам суспільного мовлення. Фактично процес уже триває, а законодавець іде позаду реального процесу. І зараз є шанс це врівноважити".

Представник фракції партії "Блок Петра Порошенка", народний депутат України Богдан Онуфрик запевнив, що представники партії підтримають цей законопроект: "Я впевнений, що нинішній склад парламенту, і зокрема "Блок Петра Порошенка" підтримає запропонований законопроект. Оскільки у процесі його підготовки було зроблено дуже багато слушних зауважень. Маю надію, що вже найближчим часом цей законопроект буде прийнято. Після його прийняття ті позиції, які не увійдуть у Статут суспільного мовника, необхідно буде нам, депутатам, доопрацювати і внести до нього зміни".

Наостанок генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія подякував присутнім за підтримку і звернув увагу на те, що із впровадженням суспільного мовлення регіональне нікуди не зникне і його вдасться зберегти: "Досі багато хто не розуміє, навіщо ми все це робимо, адже це – величезний тягар. Але для мене важливо, щоб регіони продовжували мовити 24 години на добу. Я відчуваю підтримку від європейських колег і нарешті відчуваю її з боку політиків. Ми майже рік перебуваємо у підвішеному стані. І за останні два тижні я відчув, що максимум зусиль спрямовано на те, щоб суспільне мовлення нарешті відбулося. Ми налаштовані на велику роботу".