:

 

Від державного до суспільного. Івано-Франківськ

Від державного до суспільного. Івано-Франківськ

18 березня 2015

Результати роботи Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації закону про суспільне мовлення представив генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на третьому круглому столі "Перспективи та виклики перетворення ОДТРК на суспільних мовників", що відбувся 18 березня в Івано-Франківську.

Також очільник НТКУ коротко пояснив, у чому відмінність між державним і суспільним мовленням, і розповів, чого точно не може бути в телеефірі: "Різниця між державними і суспільними медіа полягає в тому, що перші належать владі, а другі – державі. Відповідно суспільне працює в інтересах всіх громадян, і саме такому медіа аудиторія може довіряти. На третій місяць після приходу на Перший Національний нового керівництва, я сказав: "Ми більше не хизуємося тим, що в нас немає джинси, бо це норма, коли в ефірі її немає".  

Зураб Аласанія згадав і про закон про суспільне, який, як очікується, завтра, 19 березня, буде прийнятий Верховною Радою: "Закон внесено, він недосконалий, звичайно. Але нема нічого досконалого. Після того, як він буде прийнятий завтра, ми продовжимо над ним працювати". 

Перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак на зустрічі розповів про правові й організаційні аспекти переходу від державного до суспільного мовлення. Закордонний досвід та можливості нового формату медіа в Україні проаналізувала під час виступу Ольга Большакова, голова Громадської комісії з питань проведення конференцій Всеукраїнських громадських організацій з обрання Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Виконавчий директор ГО "Телекритика" Діана Дуцик оголосила результати моніторингу професійних стандартів новин на обласній державній телерадіокомпанії (ОДТРК) "Карпати" та запропонувала рекомендації щодо покращення роботи інформаційних програм. Про труднощі впровадження суспільного на місцевому рівні учасникам круглого столу розповіли генеральний директор ОДТРК "Карпати" Володимир Приймак та генеральний директор Івано-Франківського обласного телеканалу "Галичина" Ольга Бабій.

До обговорення трансформації державного мовлення на суспільне долучилося близько півсотні місцевих журналістів та громадськість. Модерував зустріч журналіст, медіаексперт Андрій Куликов.

Круглий стіл організовано громадською організацією "Телекритика" в рамках проекту Ради Європи "Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі", що фінансується урядом Канади.