:

 

Суспільне мовлення в Україні є! Рада прийняла відповідний законопроект

Суспільне мовлення в Україні є! Рада прийняла відповідний законопроект

19 березня 2015

Верховна Рада ухвалила проект Закону № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" сьогодні, 19 березня. Законопроект з урахуванням поправок, внесених під час обговорення у другому читанні, підтримали 256 народних депутатів. 

Під час засідання частину з поправок обговорювали і ставили на голосування, на деяких депутати не наполягали. Єдиною зміною, яку депутати підтримали, було вилучення норми про те, що депутатські фракції і групи обирають членів Наглядової ради за наявності позитивного висновку комітету, до компетенції якого віднесено питання телерадіомовлення.

Генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія зазначив, що ця правка не є принциповою і вона – не остання: "Поправка про схвалення Комітетом осіб, яких висувають до Наглядової ради НСТУ депутатські фракції та групи, не є принциповою. До закону ще кілька років – три-чотири – вноситимуться поправки, і не одна. І стосуватимуться вони не тільки Наглядової ради суспільного мовника".

Решту зауважень до законопроекту, які ставилися на голосування, депутати не прийняли. 

"Деякі з поправок я бачив – вони справді були технічні, тому народні депутати, які їх внесли, не наполягали на розгляді. Але більшість змін таки було враховано Комітетом. Ми під час засідання Верховної Ради стосовно телебачення чули тільки те, що не було враховано на засіданні Комітету з тих чи інших причин, наприклад, через регламент. Це важлива річ для Верховної Ради, і вони самі там вирішують, що по регламенту, а що – ні. Але багато поправок Комітет прийняв", – розповів очільник НТКУ.

Таким чином, в Україні нарешті з'явиться суспільне телебачення і радіомовлення, яке працюватиме за європейськими стандартами. І на базі державних телерадіокомпаній та інших учасників процесу, що реорганізуються шляхом приєднання до Національної телекомпанії України, буде створена у формі публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), 100 відсотків акцій якої належатимуть державі.

"Понад 10 років журналісти мріють, щоб з'явився мовник, який був би незалежний від олігархів, від держави і від Кабінету міністрів. І цей законопроект експерти, зокрема Європейського Союзу та Ради Європи, називають одним із кращих в ЄС", – зазначила Вікторія Сюмар, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Нагадаємо, що 13 січня 2015 року у першому читанні народні обранці вже розглядали цей законопроект, який був взятий за основу і відправлений на доопрацювання. 

Повний текст законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" можна переглянути тут