:

 

Ми ламатимемо шаблони!

Ми ламатимемо шаблони!

27 квітня 2015

Про креативний підхід у роботі, створення програм, які були б цікавими всім і кожному, та необхідність ламати усталені схеми працівникам Першого і телеканалу "Культура" розповіли Тег МакЕнтегарт і Туран Алі з RNTC – Міжнародного центру медіатренінгів (Нідерланди). Тренери, які навчають медійників з усього світу і консультують ВВС, провели з 23 по 25 квітня в Національній телекомпанії України триденний тренінг "Креативність у форматах, сюжеті та впливі на аудиторію як основа продукції мовника".

Тег МакЕнтегарт – міжнародний консультант і тренер RNTC з 15-річним досвідом менеджменту, тренінгів, консультацій та керівної роботи по всьому світу. Туран Алі – директор і тренер RNTC, який має понад 20 років досвіду роботи в медіа, зокрема у BBC.

"Ми ламатимемо шаблони!" – це одна з перших фраз, із якою звернулися до учасників тренінгу іноземні гості, і ця фраза справді стала своєрідним девізом триденного навчання.

У перший день занять Тег МакЕнтегарт і Туран Алі розповідали про формати у медіа та способи подання історії у кожному з них. Вони разом з учасниками розглянули та проаналізували сильні та слабкі сторони форматів, а також продемонстрували, як шляхом їх поєднання можна розширити перелік створюваних телеканалом програм.

"Ми приїхали до України, аби зустрітися із продюсерами та журналістами Першого – єдиного суспільного мовника в Україні, – говорить Туран Алі. – Наша мета – розповісти те, що необхідно опанувати та поєднати медіа-фахівцям, щоб позбавлятися від шаблонів. Ми з Тег поділилися схемами, які дадуть можливість працівникам суспільного мовника надалі винаходити нові програми та нові формати".

Другий день тренінгу було присвячено особливостям роботи з креативним підходом. А ще тренери з RNTC поділилися досвідом, як забезпечити у програмах телеканалу нове для аудиторії та зробити ці проекти такими, що матимуть вплив на глядача.

Протягом третього дня учасники занять разом із Тег МакЕнтегарт і Тураном Алі вчилися поєднувати у роботі п’ять елементів успішної історії: формати, сюжет, креативність, пізнання/переконання та визначення макро- та мікроцільових аудиторій. На завершення тренери і працівники Національної телекомпанії України й телеканалу "Культура" гуртом проаналізували з огляду на вивчене два проекти, які плануються до виходу в ефірі Першого.

Як і було зазначено тренерами на початку зустрічі, протягом трьох днів вони змушували мислити творчо. "Найцінніший ресурс, який має будь-яка креативна організація – це уява її працівників. Якщо є блискуча уява – вона дасть життя креативним ідеям у межах уже наявних ресурсів", – зазначила Тег МакЕнтегарт.

Саме про шаблони і необхідність їх позбавлятися, а також про відмінні риси суспільного й комерційного мовлення Тег МакЕнтегарт і Туран Алі розповіли окремо – в інтерв’ю, яке з’явиться на сайті Першого вже завтра.