:

 

Розповідайте людям фантастичні історії!

Розповідайте людям фантастичні історії!

28 квітня 2015

Розповідати глядачам фантастичні історії, давати їм можливість розповідати свої і створити для цього безліч нових цікавих форматів навчали працівників Першого і телеканалу "Культура" Тег МакЕнтегарт і Туран Алі – тренери Міжнародного тренінгового центру у сфері медіа RNTC (Нідерланди). Протягом трьох днів Туран і Тег, які активно працюють над медіапроектами у Східній Європі, ділитися своїм досвідом на тренінгу "Креативність у форматах, сюжеті та впливі на аудиторію як основа продукції мовника".

Тег МакЕнтегарт – міжнародний консультант і тренер RNTC з 15-річним досвідом менеджменту, тренінгів, консультацій та керівної роботи по всьому світу. Туран Алі – директор і тренер RNTC, який має понад 20 років досвіду роботи в медіа, зокрема у BBC. Разом вони – сильна команда й, окрім теоретичних знань, мають шалений досвід роботи і готові ділитися своїми знаннями.

Про те, як медіа можуть впливати на аудиторію, а також як організації можуть змінюватися, модернізуватися та впроваджувати інновації на практиці, Тег МакЕнтегарт і Туран Алі розповіли в інтерв’ю.

Якими знаннями ви поділилися з учасниками тренінгу?

Туран Алі: Ми приїхали до України, аби зустрітися із продюсерами та журналістами Першого – єдиного суспільного мовника в Україні. Розповіли про ключові сфери, які необхідно опанувати та поєднати медіапрофесіоналам, щоб мати змогу здійснювати послідовний вплив на свою аудиторію та позбавлятись усталених схем. Ми поділилися з учасниками тренінгу інформацією про безліч форматів, з якими колектив суспільного мовника зможе працювати надалі. Зокрема, ми розповіли, як розказувати глядачам історії та винаходити для цього нові програми та нові формати.

А що саме потрібно зробити, щоб втримати увагу глядачів?

Туран Алі: Не зробіть так, щоб аудиторія знудилася через надмірну кількість інформації. Розповідайте блискучі історії у різні способи і дайте можливість простим людям розповідати свої власні історії. Адже вони у них фантастичні. І на тренінгу ми показали, як зробити так, щоб Перший створив численні формати, які дадуть можливість українцям захоплювати одне одного власними історіями.

Тег МакЕнтегарт: Розповідання історії – це найбільш потужний інструмент на всій планеті. Тому що це найдревніший вид, яким користується людство, щоб пояснювати світ самим собі.

Які формати, на вашу думку, мають бути присутніми на суспільному мовнику?

Туран Алі: Коли ви запитуєте, які формати мають бути присутніми – це вже цілком протилежне до того, як ми працюємо. Якщо Перший хоче бути справді конкурентоздатним і змагатися з комерційними мовниками, то повинен створювати свої власні оригінальні формати. Саме тому під час навчання ми й даємо людям навички, інструменти та розуміння того, як виготовляти ці оригінальні формати і програми в рамках обмеженого бюджету. І при цьому робити цю продукцію захопливою.

Тег МакЕнтегарт: Я цілком згодна, що наявність великих ресурсів для того, щоб робити чудовий продукт, зовсім не є важливою. Адже найцінніший ресурс, який має будь-яка креативна організація – це уява її працівників. Якщо є блискуча уява, вона дасть життя креативним ідеям у межах вже наявних ресурсів.

Тобто, треба відходити від традиційних форматів і винаходити свої власні, оригінальні? У цьому полягає формула успіху?

Туран Алі: Немає нічого поганого в традиційних форматах. Але аудиторія потребує нових, оригінальних, а не копій того, що вже є. Тож потрібно створювати нові комбінації, щоб комерційні мовники вам у результаті заздрили.

У чому головна особливість подачі інформації суспільним мовником?

Туран Алі: Коли ви описуєте якусь тему, маєте охопити всі її сторони – позитивні і негативні. І повинні дати можливість простим людям поділитися власним досвідом щодо цього питання, залучаючи їх до оповіді. Суспільне мовлення націлене на те, щоб надати суспільству повну картину і дозволити глядачеві обирати, що для нього найкраще. І робити це треба у веселий та розважальний спосіб.

Тег МакЕнтегарт: Суспільне мовлення націлене на те, щоб показати усі сторони. Уявіть, що є кристал, який має дуже багато граней. І суспільний мовник обертає цей кристал так, щоб показати абсолютно всі його грані.

Відеоверсія інтерв’ю з Тег МакЕнтегарт і Тураном Алі: