:

 

Реорганізація державних телерадіокомпаній: виклики на шляху до суспільного

Реорганізація державних телерадіокомпаній: виклики на шляху до суспільного

28 квітня 2015

Коли завершиться процес злиття та реорганізації обласних державних телерадіокомпаній, що увійдуть до складу Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), якою буде зарплатня працівників у новоствореній компанії та чи слід чекати скорочення – такі питання обговорювали учасники конференції "Реорганізація державних ТРК та створення НСТУ: регіональний вимір", яка відбулася 27 квітня.

За словами першого заступника генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Харебіна, з точки зору бізнесу та менеджменту правильним рішенням було б почати створення компанії з нуля. Але такий шлях досить жорстокий по відношенню до нинішніх працівників, права яких обов’язково мають бути враховані: "Ми поважаємо права людей, які будували телерадіомовлення в Україні. І вони заслуговують як мінімум на гідне ставлення. А для нас це важливо. Тому ми йдемо шляхом реорганізації".

Весь процес реорганізації та злиття всіх учасників процесу в єдину Національну суспільну телерадіокомпанію має завершитись у грудні 2015 року. При цьому строк проведення самої реорганізації становитиме мінімум три місяці і проходитиме вона умовно в три етапи.

"Перший етап буде організаційним: визначатимемо строки реорганізації, обиратимемо комісію, доводимо рішення до держреєстратора. Під час другого етапу треба буде попередити працівників, провести інвентаризацію майна, закрити всі рахунки. Третій етап – це юридичне оформлення припинення суб’єкта господарювання", – пояснила начальник управління внутрішнього аудиту Держкомтелерадіо Наталія Степанова.

Неминучим під час процесу реорганізації державних телерадіокомпаній є скорочення працівників. "Хоча про це не прийнято говорити, але люди мають знати, що обраний шлях передбачає як мінімум дві хвилі скорочень. Такі заходи є неминучими. Бо суспільне мовлення не може функціонувати в рамках держбюджету з такою великою кількістю людей. Зараз кількість співробітників НСТУ становить 7700 людей. На мою думку тут має працювати три-чотири тисячі працівників", – розповів Олександр Харебін.

Щодо структури НСТУ, то нині є понад двадцять її варіантів. Після запуску реорганізації заплановано поїздки по регіонах на кожен телеканал і радіостанцію. І лише після аналізу структури кожного мовника спільним рішенням буде прийнято остаточну структуру самої НСТУ. "Якою буде структура – це питання трьох місяців. Спершу ми відвідаємо кожну компанію і познайомимося з колективами. Вкрай важливо почати говорити одне з одним. Без нашої спільної віри в успіх нічого не вийде. Ми маємо чути і прислухатися один до одного та знаходити правильні й зрозумілі для всіх механізми", – наголосив перший заступник гендиректора НТКУ.

Що стосується того, якою буде заробітна плата працівників НСТУ, то Олександр Харебін зазначив, що таких низьких зарплат як сьогодні не буде: "Але через наявний жалюгідний фонд заробітної плати, який маємо зараз, обіцяти платити на рівні комерційних телеканалів ніхто не буде".

Також під час конференції були обговорені шляхи ліцензування НСТУ, юридичні аспекти щодо створення публічного акціонерного товариства, а також представлений та обговорений проект статуту компанії, який ще має бути затвердженим Кабінетом міністрів. Цей проект буде надіслано для ознайомлення та внесення пропозицій усім регіональним телерадіокомпаніям.

"При підготовці статуту НСТУ головне зараз – об’єднати наші зусилля. І я переконаний, що всі разом ми це зробимо. Тож чекаємо на ваші ідеї та пропозиції", – звернувся до представників обласних телерадіокомпаній Ігор Розкладай, юрист Інституту Медіа Права.

Фото – Перший, Телекритика.