:

 

Ти можеш змінити лише себе – не інших

Ти можеш змінити лише себе – не інших

22 травня 2015

Так звучить одне з гасел словенського суспільного мовника РТВ. Сабріна Повсіч-Стімек, директор PR-департаменту саме цього мовника провела для працівників Національної телекомпанії України (НТКУ), Національної радіокомпанії України (НРКУ) та телеканалу "Культура" триденний тренінг, який тривав із 19 по 22 травня.

Перша частина семінару була присвячена корпоративній комунікації. Учасники тренінгу дізналися, як влаштована робота медіацентру словенського суспільного, скільки людей у ньому працює і які задачі виконує кожен працівник відділу комунікацій. Бути справжніми у спілкуванні з глядачами й активними у налагоджені стосунків всередині компанії, тримати контакти з колегами поза офісом і намагатися урізноманітнювати робочий процес, роблячи його більш творчим та креативним – саме на цьому наголошувала директор PR-департаменту РТВ.

Багато уваги було присвячено практичній стороні роботи відділу зі зв’язків з громадськістю та комунікацій словенського мовника. Зокрема, Сабріна розповіла про найбільш успішні кейси, які втілювалися РТВ у 2010-2015 роках. Наприклад, коли суспільний мовник повинен був проінформувати країну про перехід від аналогового на цифрове телебачення, працівники відділу розробили велику кампанію. Що робити, аби безболісно перейти на цифрове мовлення, глядачам повідомляли усіма можливими способами: про це говорили ведучі у новинах, ТВ-шоу і на радіо, одночасно проходила велика кампанія у друкованій пресі. Родзинкою цього проекту стала участь у тестовому відключенні аналогового телебачення прем’єр-міністра країни, яке відбулося за два тижні до справжнього відключення.

"Будь-коли. Будь-де. Щодня" – гасло, яке визначає концепцію діяльності РТВ. Розуміючи, що основне завдання – інформувати на випередження й бути готовим висвітлювати різні боки ситуації, вдалося ще раз нагадати про те, що позитивний образ компанії в цілому не можливий без втручання кожного з нас. Але PR-департамент має завжди бути забезпечений інформацією і бути готовим до будь-яких викликів: "Чим пізніше відділ комунікацій отримує інформацію, тим менше він може зробити. І пам’ятайте, якщо ви вихваляєтесь якимось досягненням, будьте готові до того, що вас запитають і про провали", – зауважила Сабріна Повсіч-Стімек.

Ще однією важливою темою тренінгу була стратегія комунікації у соціальних медіа. Директор PR-департаменту РТВ розповіла про дослідження, які проводив словенський суспільний мовник щодо медіатрендів, про цілі комунікації у соціальних медіа, про особливості роботи Facebook, Twitter та Youtube-аккаунтів РТВ Словенія. Згідно з результатами останніх досліджень, найбільш популярними у Facebook і Twitter є пости на тему великих програмних проектів (фестивалі, спортивні заходи тощо), спортивний контент, інформація про нові шоу та інформаційні й розважальні проекти.

Також Сабріна Повсіч-Стімек поділилася напрацюваннями своєї команди щодо роботи у соціальних медіа. За їхніми спостереженнями, найкращим інструментом роботи у соціальних мережах є фото- та відео-контент. А найбільше читають пости, розміщені між 10 і 14 годинами і 20 та 22 годинами. Найвдаліший день для публікації текстів у соцмережах – суботній вечір. І найголовніше, чим треба керуватися під час створення постів – це гасло "Коротко і просто" ("Keep it short & simple").