:

 

Залишайте свої двері відкритими для споживача

Залишайте свої двері відкритими для споживача

19 червня 2015

Саме такою була одна з порад, яку озвучили працівникам UΛ:Першого, телеканалу "Культура" та Національної радіокомпанії України представники Корпорації суспільного мовлення США*. Заступник директора Ради керівників з питань мовлення США Джефф Трімбл, головний директор зі стратегічних питань та виконавчий віце-президент Корпорації суспільного мовлення Майкл Леві, провідний юрист та керівник із бізнес-розвитку в Корпорації суспільного мовлення Стів Олтмен, генеральний директор суспільного мовника штату Орегон Стів Бейс, президент Асоціації незалежних радіо Сью Шардт та представник Ради керівників із питань мовлення США Ольга Чорномаз завітали до Національної телекомпанії України (НТКУ), щоб поділитися досвідом з українськими колегами.

Спочатку американським фахівцям було представлено наявні напрацювання у сфері побудови суспільного мовника України: законодавство, механізм реорганізації та стратегія створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), програмну концепцію суспільного мовника. Також представники Корпорації суспільного мовлення США побачили проект нового мультимедійного ньюзруму.

Уже розуміючи ситуацію із суспільним в Україні, американські колеги почали ділитися власним досвідом, а він у них величезний, адже суспільне у Штатах існує з 1967 року. Якою у США є система захисту суспільних мовників, як забезпечується їхня незалежність і досягається розмежування інтересів мовників та державних структур – про все розповідали генеральний директор суспільного мовника штату Орегон Стів Бейс та президент Асоціації незалежних радіо Сью Шардт.

"Федеральна комісія з комунікацій надає американським суспільним мовникам ліцензії, щоб вони могли здійснювати мовлення. Також ця установа здійснює перевірку, чи не зазнаємо ми комерційного втручання, адже суспільні мовники є некомерційними організаціями, а це означає, що ми не можемо показувати рекламу. При цьому Федеральна комісія з комунікацій не має права регулювати контент суспільних мовників – вони не звітують, які історії висвітлюють і які програми показують", – наголосив Стів Бейс.

Найбільшим розповсюджувачем новин серед американських суспільних мовників є радіостанції. "Звісно, що новини – це дуже важливо, але новини на суспільному мовнику штату Орегон (OPB) – це здебільшого новини на радіо або на цифрових медіа. З телебаченням існує проблема – ми не маємо можливості використовувати загальнонаціональні новини і вставляти у них сегменти місцевих. Це дуже велике наше недоопрацювання, але поки що у нас – радіо і цифрові медіа", – розповів генеральний директор OPB.

Структура суспільного мовлення США, функції регіональних мовників, способи фінансування суспільного та джерела доходів – основні теми другого дня візиту американських колег до НТКУ.

Стосовно того, як мають використовуватися кошти, які виділяються суспільним мовникам Сполучених Штатів, докладно розповів головний директор зі стратегічних питань та виконавчий віце-президент Корпорації суспільного мовлення Майкл Леві: "Суспільні мовники повинні використовувати виділені їм кошти мудро. Вони повинні націлювати їх на укріплення зв’язків із суспільством шляхом контенту, який вони виробляють, і шляхом розподілення коштів, які вони отримують. Мовники завжди мають пам’ятати про свою місію. Це і освітня місія, культурна – сприяння мистецтвам, забезпечення місії інформування та створення програм про суспільні події. Важливо, щоб усі ці місії виконувалися майстерно, на достатньому творчому рівні – для забезпечення балансу, якщо ми говоримо про новини, об’єктивності, чесності, достовірності. Суспільні медіа мають забезпечувати потреби різних груп суспільства, а особливо тих груп, які не повністю отримують або взагалі не отримують належного обслуговування від комерційних мовників. Ми дивимося, що роблять комерційні медіа і намагаємося заповнити ті прогалини, які є у їхній діяльності".

На запитання, яка ж структура на думку американських експертів найкраще підійде для України, Стів Бейс відповів: "Вам потрібна сильна національна концепція. Шукайте спосіб залишити відкритим зв’язок із місцями. Намагайтеся покласти всі сили для встановлення сильної загальнонаціональної, вертикально-централізованої структури на зразок британської".

Чимало уваги під час обміну досвідом було присвячено створенню привабливого медіа-контенту і правильного дієвого бренду суспільного мовника. "За допомогою бренду ви можете показати українському глядачеві, якими ви є. А те, ким ви є, залежить від того, хто ваша аудиторія, які має інтереси, бо суспільний мовник має відповідати потребам аудиторії. Встановлюйте відносини з людьми, будьте джерелом цікавої інформації, будьте мовником, якому довіряють. Ви постійно маєте запитувати себе: якою є наша місія? Які наш мовник має переваги над іншими? Що ми можемо запропонувати українському глядачеві? Не забувайте розмежовувати те, якими ви були у минулому, і те, ким збираєтеся бути в майбутньому", – порадив головний директор зі стратегічних питань та виконавчий віце-президент у Корпорації суспільного мовлення Майкл Леві.

Загалом триденний візит представників Корпорації суспільного мовлення США продемонстрував, наскільки відмінними можуть бути і структура суспільного мовника, і джерела його фінансування, і підходи до виготовлення продукту. Але у будь-якій країні і для будь-якої аудиторії залишаються незмінними цінності, які сповідує суспільне, і прагнення стати найкращим мовником, якому довіряють.

*Корпорацію суспільного мовлення (CPB) було засновано у 1967 році. Сьогодні система охоплює понад 98% населення США, надаючи безкоштовне програмне наповнення та послуги. Суспільні медіа створюють та розповсюджують програми для та про усіх американців найрізноманітнішого походження, а також послуги, які сприяють діалогу між американцями та станціями, які їх обслуговують. Окрім надання безкоштовного високоякісного освітнього програмного наповнення для дітей, мистецьких програм, новин, програм про громадсько-політичні справи, суспільні медіа-станції забезпечують послуги оповіщення у випадку надзвичайних ситуацій.