:

 

Олег Наливайко: ПАТ НСТУ досі не створено через будинки на території

Олег Наливайко: ПАТ НСТУ досі не створено через будинки на території "Укртелефільму"

09 березня 2016

ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія" досі не створена через будинки на території "Укртелефільму". А також через відсутність досвіду комунікацій із трудовими колективами в деяких колег.

Про це сказав голова Держкомтелерадіо в інтерв’ю "Детектору медіа". Олег Наливайко окреслив проблеми зі створенням суспільного мовлення, плани щодо впровадження нового закону про реформування друкованої преси. Окремо зупинився на програмі "Українська книга" та розповів про останні дні Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Пане Олеже, скоро виповниться рік, як вступили в дію зміни до Закону про суспільне мовлення, які дали змогу нарешті практично створювати ПАТ НСТУ. Розкажіть, що зробило Держкомтелерадіо для того, щоб виконати закон?

Щоб розробити оптимальну структуру забезпечення активами й технічними ресурсами діяльності НСТУ Держкомтелерадіо провів аудит ефективності стану матеріально-технічної бази ДТРК, за результатами якого надав рекомендації керівникам телерадіоорганізацій відносно заходів із оптимізації основних засобів, завершення процедури оформлення речових прав на майно, земельні ділянки та інші.

Також Держкомтелерадіо видав низку наказів, згідно з якими припинено діяльність державних телерадіоорганізацій та ДП УСТФ "Укртелефільм" шляхом приєднання до НТКУ та створено комісії з реорганізації та інвентаризації цілісних майнових комплексів суб’єктів господарювання, затверджено їхній персональний склад, визначено заходи з припинення діяльності юридичних осіб та оцінки їхніх необоротних активів.

Для забезпечення збереження нематеріальних активів ДТРК наказом Держкомтелерадіо затверджено заходи щодо створення єдиного електронного переліку аудіовізуальних творів. Наразі до єдиного електронного переліку архівного фонду каталогізовано вже близько 60 % архівних фондів державних телерадіоорганізацій. Робота з наповнення й каталогізації триває.

Для забезпечення робочими місцями працівників ДТРК та ДП УСТФ "Укртелефільм" НТКУ створено філії (регіональні й центральні дирекції), в них було інтегровано наявні в державних телерадіоорганізаціях посади, на які призначено працівників ДТРК. Нині не заповнені лише штатні посади філії НТКУ Центральна дирекція "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм".

У січні 2016-го Держкомтелерадіо відповідними наказами затвердив передавальні акти ДТРК (крім Кримської та Севастопольської ДТРК, які йдуть за окремою процедурою, та ДП УСТФ "Укртелефільм", яке саботує процес реорганізації). Нині ДП УСТФ "Укртелефільм" є єдиним суб’єктом реформування з 31 ДТРК, який не здійснив жодних кроків для припинення своєї діяльності шляхом приєднання до НТКУ. У зв’язку з цим Держкомтелерадіо в грудні 2015 року звернувся до правоохоронних органів із проханням вжити заходів, спрямованих на виявлення та припинення вказаних правопорушень та притягнення винних осіб ДП УСТФ "Укртелефільм" до відповідальності. Вживаються й інші заходи щодо вирішення зазначеного питання.

Після завершення реорганізації ДП УСТФ "Укртелефільм" Держкомтелерадіо буде в змозі проводити дії щодо перетворення НТКУ на публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України", визначені постановою № 567 Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015.

Перед Новим роком ви на прес-конференції запевняли, що на 1 квітня 2016 року буде створено юрособу ПАТ НСТУ. Нині через низку причин запуск суспільного відтерміновано. Чи є у Вас розуміння, коли все ж буде створено ПАТ НСТУ?

Так, ми були абсолютно впевнені, що правоохоронні органи, судова гілка влади, здоровий глузд трудового колективу "Укртелефільму" розблокують реорганізацію державного підприємства. Сталося так, як сталося, й ми випадаємо з графіку на два-три місяці.

Як, на вашу думку, можна вирішити конфліктну ситуацію на ДП "Студія “Укртелефільм”", яка заблокувала реформу?

Реорганізуватися так само, як це вже зробили 30 підприємств, і виконати рішення виїзного засідання профільного парламентського комітету. Або свою справу мають зробити правоохоронці. Я категоричний противник відтермінування виконання Закону в частині реорганізації "Укртелефільму".

Чи змінено вже склад ліквідаційної комісії на "Укртелефільмі"?

Так зміни внесено, наказ підписано. Перше засідання комісії з реорганізації проведено, й воно було результативним.

На вашу думку, чи справедливе рішення ухвалив Комітет свободи слова на виїзному засіданні, відповідно до якого роботу Держкомтелерадіо було визнано недостатньою в ліквідації цієї проблеми?

Ми мусимо діяти виключно в рамках чинного законодавства й не інакше. На цьому шляху ми зробили все можливе, далі або добра воля, або дії структур, які опікуються виконанням закону. Один із колег під час засідання Комітету запитав: "Ти ж понад 15 років був у бізнесі, невже не знаєш, як треба діяти?!". Знаю, але ті часи минули два роки тому і використовувати ті методи, тим більше при створенні суспільного телерадіомовлення, ми не маємо права.

Ви також були присутні на виїзному засіданні. Чи не видається вам слушним припущення народного депутата Юрія Павленка щодо вірогідних причин саботажу керівництвом "Укртелефільму" реформування? А саме, що органи контролю не допускають до документів через те, що в них не все чисто?

Головна причина — це збудований на території "Укртелефільму" житловий будинок із нерозподіленими квартирами та офісними приміщеннями й відсутність досвіду комунікацій із трудовими колективами у деяких моїх колег.

Експерти вже неодноразово заявляли, що потрібно вносити зміни до закону про суспільне. Чи потрібні, на вашу думку, зміни? Якщо так, то які саме?

На мій погляд, необхідно завершити повноцінне створення ПАТ НСТУ, а потім будемо поліпшувати нормативні акти.

Продовження інтерв’ю читайте на сайті "Суспільне мовлення".

Авторка – медіаекспертка ГО "Телекритика" Світлана Остапа.

Фото – сайт "Суспільне мовлення".