:

 

Наш шлях до довіри довгий, але ми ним ідемо – Зураб Аласанія

Наш шлях до довіри довгий, але ми ним ідемо – Зураб Аласанія

07 вересня 2016

Чи з’явиться в Україні суспільне мовлення у січні 2017-го? Чи вдасться зробити усе необхідне, щоби перший етап реформи завершився, і Національна телекомпанія України стала ПАТ "НСТУ" (публічним акціонерним товариством "Національна суспільна телерадіокомпанія Україна")? І які виклики є зараз на цьому шляху? Про це говорили на прес-конференції "Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?", одним з учасників якої був генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

Ми зібрали кілька тез очільника НТКУ – про перебіг реформи, виклики Євробачення-2017 в Україні, рейтинги й критичну дату завершення першого етапу реформи.

Про реформу й щоденну роботу

Крім того, що зараз відбувається перетворення, реформа, ми маємо ще й щоденно робити свою роботу. За ці два з половиною роки у нашому існуванні нічого не змінилося – ані бюджети, ані відношення, ані закони. Деякі умови навіть погіршилися, бо на етапі переходу старі закони вже не працюють, а нові – ще не працюють. І отаким чином воно все дивно відбувається.

Про виклики Євробачення

До усіх викликів реформи й щоденної роботи додалися ще й доволі серйозні виклики з Євробаченням. Це з одного боку додає натхнення, а з іншого – може й втопити. Україна дуже часто працює як Візантія, а не як європейська країна, і я передбачаю, що будуть запитання по Євробаченню, а я не маю відповідей на них. І таких речей у нас щодня дуже багато…

Про критику

Те, що реформа рухається, я можу відчувати хоча би по тому, що суттєво збільшився шквал негативу. Він страшенно росте з деяких боків; частково є інспірованим, частково – таким, що виникає природно. І ніякі пояснення не мають жодного сенсу. Але те, що на нас звертають увагу, нам подобається. Нам не дають жодних поблажок, навіть ліберальні колеги, які теж діють за принципом "ви робіть як знаєте, а ми будемо спостерігати і будемо лупити так само, як усіх решту". Окей, ми на це згодні.

Про ворогів

Не можу назвати жодного конкретного ворога реформи суспільного, от просто назвати конкретне прізвище. Такого немає. Зараз усе, наприклад, уперлося в податкову. І знову ж таки – без жодних прізвищ. Немає когось конкретного, хто чинив би спротив, бо податкова скрізь різна: у Луганській області одна, тут, у Києві, за Національним радіо – абсолютно інша, у Севастополі – третя. І кожна з них має свої причини відтягувати закриття колишніх державних компаній, без чого ми не можемо рухатися далі. І нібито ворогів немає, а процес тягнеться й тягнеться. І на цю мить ми маємо буквально декілька днів, і якщо ми не встигаємо припинити реєстрацію компаній як юридичних осіб, то процес переходу до ПАТ "НСТУ" відкладається набагато довше, вже за січень наступного року. А що ти податковій скажеш? Маленький клерк сидить і каже: "У мене є закони, і в мене є всі підстави, щоб не робити цього сьогодні, а зробити це завтра-післязавтра". І що ти йому розкажеш? Що ми не встигнемо з реформою? Та йому байдуже… От такі дивні, але чинні речі.

Про рейтинги

Щодо рейтингів. Наше головне питання – я постійно нагадую – не про рейтинги. Це питання про повернення довіри аудиторії. І пов’язане воно з тим, щоб не робити те, що робить більшість комерційних телеканалів. І за таких умов у нас падають ті самі рейтинги. У нас вимір один: або ти маєш рейтинги і маєш пожежу, або не маєш рейтингів і маєш довіру. Наш шлях до довіри довгий, але ми ним ідемо.

Про роботу обласних філій НТКУ

Насправді, робота філій НТКУ – це питання персоналій. Як не дивно, у нас в країні все так поки що. У директорів колишніх обласних телекомпаній немає жодних підстав робити будь-які кроки. Щоразу, коли я приїжджаю у наші філії й збираю колектив, кажу: "Ваш директор, який тут сидить, по-перше, не має права навіть заходити в новини. А по-друге, у нього немає жодних причин слухатися кого б то не було". Якщо навіть не кажеш їм, що робити, вони роблять цей паркет, просто за звичкою. І тому я кажу, що не можна отак швидко змінити, за один день. Як тільки постане юридична особа, тоді ми зможемо почати процес відкритих конкурсів на переобрання директорів. І я їм усім кажу: починайте думайте про це, що ви будете переобраними.

Про терміни й загрози

(Начальниця управління внутрішнього аудиту Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України Наталія Степанова розповіла, що якщо до 20 вересня не буде виданий наказ про перетворення, Фонд державного майна не зможе вчасно здійснити оцінку. Якщо до кінця вересня не буде виданий проект постанови про затвердження Статуту ПАТ "НСТУ", то немає впевненості, що до кінця грудня ця постанова буде затверджена.)

І вже зараз є загроза на січень не про ПАТ "НСТУ", а про існування компанії як такої. Вже зависає, бо незрозуміло, з якого бюджету все це наступного року фінансуватиметься. Якщо пам’ятаєте, у минулому році затримка на місяць по виплаті зарплати спричинила галас по всій країні. Не пам’ятаю, щоб у нашій країні існувало два бюджети: наприклад, на перший квартал бюджетна організація, а потім – перетворення на іншу. І що робитимуть Кабмін і Мінфін, узагалі невідомо. Тобто, з 1 січня треба запустити нову компанію.