:

 

Суспільне мовлення має бути створене якнайшвидше, і з відповідним рівнем фінансування

Суспільне мовлення має бути створене якнайшвидше, і з відповідним рівнем фінансування

30 вересня 2016

Створення публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") є нагальним завданням. Бо якщо суспільний мовник не постане з 1 січня 2017 року, створення юридичної особи перейде на 2018 рік. Про це йшлося на круглому столі "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах".

Щоб мати правові підстави готувати підзаконні документи стосовно порядку та плану використання кошів використання коштів юридичною особою ПАТ "НСТУ", ця юридична особа має бути зареєстрована через три місяці (Дата обговорення – 29 вересня 2016 року. – Ред). "Якщо ми за три місяці не вирішимо всі ці завдання, які стоять перед нами, то створення юридичної особи перейде на 2018 рік, – наголошує Наталія Степанова, очільниця Управління аудиту Державного комітету телебачення і радіомовлення України (Деркомтелерадіо). – Чому саме через рік? Бо ми перетворюємо не госпрозрахункове підприємство, не суб’єкт господарювання, який не отримує бюджетних коштів, ми перетворюємо бюджетну установу, видатки якої чітко регламентовані відповідними програмами у законі про державний бюджет і врегульовані подальшими постановами, підзаконними актами. І якщо ми перетворимо цю бюджетну установу посеред року, нам потрібно буде внести зміни до Закону про державний бюджет. Скажіть, чи пам’ятаєте ви таке, щоб зміни до Закону про державний бюджет можна було внести так легко? Чотири, п’ять місяців, а навіть і півроку можна очікувати цих змін, і юридична особа протягом цього часу не зможе фінансуватися. Тому бюджетна установа й перетворюється один раз – на перше число наступного бюджетного року".

Створення суспільного мовника просто зараз – це найголовніше. "Продовжуйте роботу і створіть суспільне мовлення якнайшвидше. Відкиньте все зайве і зробіть це. Все, що може стати цьому на заваді, є питаннями політичної волі", – наголосила експертка Ради Європи Ів Саломон. І додала, що важливо зосередитися, крім усього іншого, ще й на питанні фінансування суспільного. Адже суспільний мовник не мусить залежати від фінансування з боку місцевого бюджету – це може призвести до втручання влади в програмування. А ті 0,2% від бюджету, передбачені на фінансування суспільного мовника, експертка, орієнтуючись на міжнародні стандарти, вважає замалими.

"Ситуація в Україні є особливо тривожною. Знадобиться кілька років для того, щоб запровадити абонентську плату і почати ефективно її збирати. Водночас Україна перебуває в стані економічної кризи, котра ускладнюється інформаційною війною. Найбільш ефективним способом протистояти цій війні є достатнє фінансування суспільного мовника, для того, щоб він справді став незалежним голосом українського народу", – зазначила пані Саломон.

Про фінанси, а зокрема про оподаткування ПАТ "НСТУ", говорила й Ганна Бичок, заступниця генерального директора Національної телекомпанії України з фінансово-економічних питань, державних закупівель та матеріально-технічного забезпечення. Вона наголосила, що НТКУ звертається до голови бюджетного комітету з проханням внести зміну, що стосується відміни для суспільного мовника податків у 2017 році. "У нас є нагальне питання з податками для ПАТ "НСТУ". Якщо Національна суспільна телерадіокомпанія буде створена з 1 січня 2017 року – а ми в це щиро віримо – ми хотіли би зробити пільговий період. Тому ми звертаємося з листом до голови бюджетного комітету, аби він ініціював внесення у проект Закону про державний бюджет України на 2017 рік, у прикінцеві положення, таку норму, що ПАТ "НСТУ" протягом 2017 року не сплачує податок на додану вартість та податок на прибуток. І друга норма: також ініціювати внесення в Закон здійснення закупівля товарів, робіт і послуг, пов’язаних з підготовкою і проведенням пісенного конкурсу Євробачення-2017 без проведення відповідних тендерних процедур", – зазначила Ганна Бичок.

Більше матеріалів із круглого столу "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах" читайте тут.

Захід проведено в рамках проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні".

Фото: Володимир Шевчук