:

 

Хто має бути акціонером ПАТ

Хто має бути акціонером ПАТ "НСТУ"?

03 жовтня 2016

Суспільне телебачення і радіомовлення України утворюється у формі публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (далі – НСТУ), 100 відсотків акцій якого належить державі. Так зазначено у частині першій статті Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України".

Але хто ж має виступати від імені держави як акціонер НСТУ? Кабінет міністрів України чи якесь із міністерств? Саме це стало одним із питань, що обговорювалися на круглому столі "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах"*.

Щоб уникнути будь-якого індивідуального втручання на рівні міністрів рекомендується, щоб акціонером НСТУ став Кабінет міністрів. Про це на круглому столі заявив голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Про варіант визнати акціонером суспільного Кабмін говорила й експертка Ради Європи Ів Саломон. І наголосила, що акціонером ПАТ "НСТУ" точно не може бути Державний комітет телебачення і радіомовлення України. "Ми чули припущення, що акціонером може стати Держкомтелерадіо, і також заслухали аргументи проти такого рішення. Зважаючи на них, дійшли висновку, що Держкомтелерадіо не мусить ставати акціонером суспільного мовника. Це створює загрозу активізувати спадок радянської епохи і державного телебачення. Акціонер суспільного має повніше представляти інтереси громадськості, так як це відбувається в інших країнах Європи. Для того, щоб втілити в життя концепт публічної загальнодержавної власності, варто зробити акціонером Кабінет міністрів. У законі акціонерам надаються непомірні повноваження, коли йдеться про суспільний мовник. Вони ставлять під загрозу його незалежність, особливо в частині прийняття оперативних рішень. Отже, Держкомтелерадіо не може стати акціонером суспільного мовника, адже ризики є завеликими".

Думку про те, що Кабінет міністрів якраз не може бути акціонером ПАТ "НСТУ" висловив генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія. Бо Кабмін – це означає ніхто конкретний, і варто задуматися над тим, щоб акціонером стало одне з міністерств.

"Ми тут постійно обговорювали, що акціонером може бути Кабінет міністрів. Такий Кабмін, який є і який всі знають, не може бути акціонером – має бути хтось конкретний, – зауважив очільник НТКУ. – Хто такий Кабмін, до якого ти звертаєшся з будь-яким документом? Це не працює. То я хотів би конкретизувати… Акціонером може бути одне з найменш заідеологізованих міністерств, наприклад, Міністерство економіки. Тобто, цей пункт треба конкретизувати".

Крім того, хто має бути акціонером ПАТ "НСТУ", важливою є ще й роль акціонера. Рада Європи висловлює думку, що вона має бути доволі маленькою, як у низці інших європейських країн. І дискусії про якийсь баланс між правлінням, Наглядовою радою і акціонером просто не може бути, адже головні – Наглядова рада і правління, а ось у акціонера зовсім невелика роль. Зрештою, рішення, хто має стати акціонером ПАТ "НСТУ", має належати українським причетним до реформи сторонам. "Рада Європи не буде проти Міністерства економіки чи будь-якого іншого міністерства. Просто потрібно робити рішучі кроки, домовлятися і проводити цю реформу", – наголосила Галина Смірнова, старший спеціаліст проекту Ради Європи "Зміцнення свободи слова та створення системи Суспільного мовлення в Україні".

Якомога швидше дійти спільної думки та визначитися з питанням акціонера – таким є нагальне завдання для Наглядової ради НСТУ, медіаспільноти та національних юристів. Про це на круглому столі сказала Наталія Степанова, очільниця Управління аудиту Державного комітету телебачення і радіомовлення України. "Після прийняття остаточного рішення треба звернутися звернутися до Кабінету міністрів з листом, щоб він видав відповідне доручення Держкомтелерадіо щодо внесення відповідних змін до Постанови 693 (Постанова № 693 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". – Ред.). Це дасть можливість подавати на погодження документи пакетом – не тільки Статут, а й Положення про правління і Положення про Наглядову раду", – розповіла пані Степанова.

Уже у процес погодження документів члени Наглядової ради НСТУ втручатися не зможуть. Якщо їх не влаштовуватимуть якісь положення, вони можуть звернутися лише до Міністерства юстиції, яке буде проводити правову експертизу. Після цього зазначені вище документи будуть винесені на затвердження Урядом.

Більше матеріалів із круглого столу "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах" читайте тут.

* Захід проведено в рамках проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні".