:

 

Варто говорити про суспільні медіа, а не тільки про телебачення і радіомовлення

Варто говорити про суспільні медіа, а не тільки про телебачення і радіомовлення

03 жовтня 2016

Суспільний мовник має бути представлений на різноманітних платформах. Не треба зосереджуватися тільки на радіо й телебаченні – варто говорити про суспільні медіа. Саме про суспільне як мультимедійний проект говорили на круглому столі "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах".

В Україні інтернет і різноманітні онлайн-сервіси стають все популярнішими й важливішими – все більше людей використовують їх для доступу до відео- й аудіоконтенту. Тож здійснюючи реформу суспільного, треба враховувати цю тенденцію й говорити про суспільні медіа. Те, що суспільний мовник має бути доступним через веб-майданчик із великою кількістю інформації, є однією з рекомендацій Ради Європи.

Але чи можливо орієнтуватися на веб-платформи, коли у мовника немає навіть права на інтернет, оскільки витрат на інтернет не існує у державному бюджеті й цей пункт жодним чином не врегульований законодавством України? "Я навіть не буду говорити, що у нас немає грошей. У нас навіть немає права на інтернет, бо витрат на інтернет не існує у державному бюджеті, й ми не можемо витрачати на нього кошти, – говорить генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія. – Якщо, наприклад, завтра до нас прийде КРУ (Контрольно-ревізійне управління – Ред.), я не знаю, як пояснити, звідки ми взяли сайт мовника, який у нас є. І от таких дрібниць дуже багато".

У Законі "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України взагалі не йдеться про інтернет. І саме тому його вже треба міняти зараз, бо він – застарів. Так вважає керівник ГО "Громадське радіо" Кирило Лукеренко. "На законодавчому рівні не вирішено, що робити з тим самим інтернетом і мобільним зв’язком. Мобільний додаток для Українського радіо уявити на основі цих документів (мається на увазі Закон і Статут – ред.) я взагалі не можу. А на виході мають бути не документи, а новий контент. Інакше це буде просто поразка НСТУ і поразка цієї країни взагалі", – сказав пан Лукеренко.

Більше матеріалів із круглого столу "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах" читайте тут.