:

 

Як обиратимуть керівника і членів правління майбутнього суспільного?

Як обиратимуть керівника і членів правління майбутнього суспільного?

05 жовтня 2016

Перший конкурсний відбір голови правління Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" має бути оголошений разом із затвердженням Положення про процедуру обрання голови правління. Відбутися це повинно на першому засіданні Наглядової ради, після того як вона набуде своїх повноважень за Статутом НСТУ.

Про те, як має відбуватися конкурсний відбір голови та членів правління суспільного, на круглому столі на круглому столі "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах" розповів Максим Дворовий, юрист Інституту медіа права (Центр демократії та верховенства права).

Процедура обрання голови правління НСТУ

Перший конкурсний відбір має бути оголошений разом із затвердженням Положення про процедуру обрання голови правління на першому засіданні Наглядової ради, після того вона набуде своїх повноважень за статутом НСТУ. На наступний робочий день після оголошення цього конкурсу рішення про оголошення конкурсу має бути опубліковане на сайті суспільного.

Сорок два календарних дні – саме стільки повинен тривати прийом і реєстрація заявок від кандидатів на голову правління. "Чому був обраний термін у 42 календарних дні? Одним із документів, який має бути поданий претендентом на посаду, є довідка з Міністерства внутрішніх справ про відсутність судимості, а ця довідка надається протягом 20 робочих днів. Відповідно, потрібно закласти цей строк, щоб усі кандидати мали змогу побачити саме оголошення про конкурс і взяти цю довідку. Як не дивно, швидше її зробити просто неможливо", – розповів Максим Дворовий.

По завершенні прийому і реєстрації заяв протягом п’яти днів має бути проведене засідання Наглядової ради, на якому ухвалюватиметься рішення про допуск претендентів. Це формальна процедура, на якій перевіряється наявність усіх необхідних документів, поданих претендентами.

Протягом трьох робочих днів після допуску мають бути оприлюднені резюме та стратегії кандидатів на пост голови правління. І не пізніше 21 дня після допуску має бути проведене засідання Наглядової ради, де відбуватиметься заслуховування претендентів. "Між згаданими засіданнями за рішенням Наглядової ради можуть бути проведені публічні дебати між кандидатами на посаду голови з використанням ресурсів ПАТ "НСТУ", – сказав пан Дворовий.

Уже на самому засіданні з обрання голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України заслуховуватимуться презентації кандидатів – в алфавітному порядку. Кожному претендентові буде надано для виступу 20 хвилин на презентацію, у членів Наглядової ради буде право поставити необмежену кількість запитань. Після того, як будуть заслухані усі кандидати, оголошується перерва тривалістю до однієї години для того, аби члени Наглядової ради мали можливість визначитися з голосуванням. "Саме голосування є рейтинговим. Наприклад, якщо кандидатів буде 7, то кожен із членів Наглядової ради має виставити певну суму балів – від 1 до 7, і ця сума не має повторюватися, інакше бюлетень буде недійсним. Цю процедуру ми частково запозичили і модифікували з процесу відібрання членів Наглядової ради Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, де ця процедура зарекомендувала себе досить непогано", – розповів юрист Інституту медіа права.

Після голосування оголошується сума балів щодо кожного кандидата в кожному бюлетені, які є анонімними. Через три хвилини після голосування відбувається публікація результатів. А вже через три доби після публікації результатів відбувається підписання контракту з новообраним головою правління НСТУ.

Відкритість процедури обрання голови правління суспільного мовника критикувалася експертами, зокрема, за надмірну відкритість. "Експерти коментували проект положень "Про конкурс" за надмірну відкритість. Але відкритість всіх цих засідань передбачена постановою №777, у якій вказано що на всіх цих засіданнях мають право бути присутніми представники медіа. Тож конкурс в будь-якому разі буде висвітлюватись", – пояснив Максим Дворовий.

Процедура обрання членів правління НСТУ

Протягом 10-30 календарних днів з дня підписання контракту з головою правління має бути проведене засідання з обрання членів правління НСТУ. За законом членів правління має номінувати новообраний голова, і подати кандидатури він повинен не пізніше, ніж за 7 календарних днів до засідання. Передбачається, що новообраний голова правління подаватиме їх за напрямами.

Уже на самому засіданні кожному з претендентів надаватиметься до 15 хвилин для презентації.

Система голосування за членів правління НСТУ простіша: "за" і "проти" для кожного кандидата. Рішення ухвалюватиметься простою більшістю голосів присутніх членів Наглядової ради. Результати оприлюднюватимуться на наступний робочий день після засідання.

Щодо припинення повноважень членів правління НСТУ Максим Дворовий розповів, що Наглядова рада має не пізніше, ніж через 10 календарних днів після виникнення підстави, ухвалити рішення про припинення повноважень. Приймається воно простою більшістю голосів від загальної кількості членів Наглядової ради НСТУ. Повторне проведення конкурсу на посаду голови правління або повторне обрання членів правління НСТУ оголошуються на тому ж засіданні – у порядку, викладеному вище.

Ключовою в Положенні про правління НСТУ є процедура засідань. Вони можливі трьох видів: чергові, позачергові та ad hoc (спеціальні). Ad hoc збираються в разі надзвичайного стану або небезпеки життю та здоров’ю громадян. Чергові засідання мають проводитися не менше одного разу на місяць, відповідно до піврічного плану роботи правління. "Членів правління мають повідомляти про чергові засідання не пізніше, ніж за 5 календарних днів до проведення, а матеріали про це засідання повинні бути надані не пізніше, ніж за два робочі дні до проведення", – розповів Максим Дворовий і додав: "Також є можливість розглядати і приймати рішення з питань, не внесених до порядку денного, якщо за це проголосували більше половини членів правління НСТУ, присутніх на засіданні. Рішення ухвалюватимуться простою більшістю від присутніх і двома третинами від присутніх стосовно найважливіших питань на кшталт підбору ТОП-ових кадрів, бюджету, стратегічних документів. При рівності голосів вирішальний голос має голова".

Більше матеріалів із круглого столу "Забезпечення незалежності суспільного мовника в статуті та інших нормативних актах" читайте тут.

Захід проведено в рамках проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні".