:

 

НСТУ зареєструють у другій половині січня 2017-го

НСТУ зареєструють у другій половині січня 2017-го

07 грудня 2016

Друга декада січня 2017 року стане точкою відліку існування суспільного мовлення в Україні. Про це під час круглого столу, присвяченого обговоренню фінальних кроків реєстрації юридичної особи суспільного мовника (ПАТ НСТУ) і фінансування компанії в 2017 році, заявив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення, голова комісії з перетворення Національної телекомпанії України в Національну суспільну телерадіокомпанію України Олег Наливайко.

"Станом на сьогодні відстаємо на 6 днів від тієї дорожньої карти, яка має привести до нашої перемоги і нашого успіху. Із минулого тижня ми (ред. – комісія з реорганізації державного мовника) працюємо в щоденному режимі. Ми абсолютно відкриті і запрошуємо представників медіа до НТКУ кожного дня о 17:00. До кінця року, як записано в дорожній карті, це шестиденне відставання маємо наздогнати і затвердити статут", – зазначив Олег Наливайко.

Його слова підтвердив та продовжив перший заступник генерального директора НТКУ й один із виконавчих продюсерів Євробачення-2017 Олександр Харебін: "Насамперед, у грудні ми повинні виконати ще одну дію, яка полягає у поданні постанови Кабінету Міністрів на підтвердження статуту, а також порядку функціонування Національної телекомпанії України, яка перетворюється в ПАТ НСТУ. Як уже зауважили, суспільне буде зареєстроване в кращому випадку 20 січня. Порядок того, як компанія функціонуватиме ці 20 днів (ред. – від моменту затвердження передавального акту 31 грудня) і повинна вирішити постанова Кабінету Міністрів. У цій постанові буде зазначене питання фінансування на цей період 28 обласних телерадіокомпаній і порядок призначення тимчасово виконуючого обов’язки голови НСТУ, який керуватиме компанією до моменту обрання Наглядовою радою голови правління Суспільного у березні-квітні наступного року".

На круглому столі, присвяченому останнім крокам на шляху до створення суспільного мовлення в Україні, крім менеджменту НТКУ, представників комісії з перетворення та членів Наглядової ради НСТУ, були присутні народні депутати, а також представники Офісу Ради Європи й Представництва Європейського Союзу в Україні.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґранеллі (Hugues Mingarelli) розповів, що співпраця з Україною стосовно свободи медіа є дуже важливою для ЄС. "Перш за все ми повинні бути впевненими в економічній незалежності суспільного мовника. І також в тому, що статут Суспільного приймуть швидко, і він підтверджуватиме вашу незалежність. Ми знаємо, що Верховна Рада днями обговорюватиме бюджет на наступний рік, і сподіваємося, що всі необхідні рішення будуть прийняті протягом наступних двох тижнів. Ми хочемо, щоб українці були впевнені у правдивості інформації і переконані в тому, що без неї неможливе існування демократичного суспільства. Тож ви можете розраховувати на нашу підтримку", – зазначив Хюґ Мінґранеллі.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф (Judith Gough) розповіла про свої очікування від української реформи державного телебачення: "Усі ви працювали дуже наполегливо, щоб довести справу до цієї точки. Це демонструє те, що ви можете мати незалежну журналістику, мати якісний мовник, який би люди хотіли дивитися. Зараз, коли ваша країна зіткнулася із зовнішніми проблемами, наявність такого голосу – дуже і дуже важлива".

Джудіт Гоф також висловилася і щодо Євробачення в Україні: "Євробачення-2017 дає вам одну з найбільших у світі телевізійних аудиторій. Ви маєте реальну можливість поділитися з нею своєю позитивною історією і розповісти про себе краще, ніж зараз думають про Україну. Усе це може зробити суспільний мовник. Ми хочемо побачити успішний захід, у проведенні якого він відіграв би найбільшу роль. Ми продовжимо підтримувати вас у цьому. Усі знають, що повинно бути зроблено, тож давайте просто зробимо так, щоб це сталося".

Важливим питанням, яке також обговорювалося під час круглого столу, є бюджет суспільного мовлення на 2017 рік. Стосовно фінансування НСТУ народний депутат та член комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк сказав: "Я вважаю, що комітет має відстоювати позицію українського законодавства. Є закон про суспільне мовлення, і він чітко передбачає відсоток від державного бюджету, який має спрямувати держава на утримання суспільного мовника на певний час. І навіть такі поважні інституції як Кабінет Міністрів і Міністерство фінансів мають виконувати закони України. Бо недостатнє фінансування – це така біда, яка може згубити Суспільне".

Згідно з Законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" бюджет майбутнього суспільного мовника має становити 0,2 % від загального державного бюджету. Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зауважила, що фінансування суспільного мовлення і витрати на Євробачення у проекті державного бюджету мають іти окремими рядками. І в той самий час фінансування НТСУ має бути повним, як це записано в законі. "Це позиція нашого комітету. І з моєї точки зору, саме від цього значною мірою залежить те, чи реформа реально відбудеться", – додала вона.

"Сьогодні стоїть дуже важливе питання не просто про бюджет суспільного мовлення, а про його незалежність. І ця незалежність наразі залежить від двох речей: від повноцінного фінансування і від того, хто стане акціонером Суспільного", – прокоментувала ситуацію перетворення членкиня Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

Та перш ніж глядач побачить телевізійний продукт суспільного мовника, мають відбутися ще кілька важливих етапів перетворення державної компанії.

"Коли в кінці січня ПАТ НСТУ буде зареєстровано, а Наглядова рада вступить у свої юридичні повноваження, вона оголосить конкурс, і десь наприкінці березня, а може на початку квітня, затвердить голову правління та власне правління. Увесь цей час, тобто 3 місяці, НТКУ вже буде називатися ПАТ НСТУ, але компанія так само матиме 7200 співробітників, структурні підрозділи у вигляді філіалів, наявну штатну структуру і може дещо інші заробітні плати. У статуті НТСУ ще прописано, що керівників регіональних дирекцій також обирають на конкурсі. Ці конкурси займуть близько 2 місяців. І десь станом на перше липня ця компанія буде якимось чином нагадувати суспільний мовник. А скільки треба часу, щоб реформувати контент, щоб зрозуміти, як витрачати кошти, які держава забезпечить, це також питання. Отож у кращому випадку програмна сітка вересня 2017 року зможе виглядати більш прийнятною для Суспільного", – розповів перший заступник генерального директора НТКУ Олександр Харебін.

Перша заступниця голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк теж висловилася з приводу ефірного наповнення, яке очікують від Суспільного: "Отой ефір, який ви сьогодні бачите, кардинально відрізняється від того, що було раніше. Глядач, який здогадується про те, що суспільний мовник буде створений, точно може сказати, що це вже не УТ-1, що це вже не державне телебачення, якого ми всі соромилися. Я лиш хочу додати, що ми повинні бути свідомі щодо того, що цей процес буде складний. Це дуже непрості речі – змінити програмну сітку".

Кілька тижнів тому члени Наглядової ради звернулися до українського парламенту, уряду, а також Міністерства інформполітики та Держкомтелерадіо із закликом вчасно здійснити ключові кроки завершального етапу створення українського суспільного мовлення. "Прикро, що подібної зустрічі з Наглядовою радою не відбулося раніше. Я переконаний, що більше ніяких зволікань не буде. І ми – конкретні люди з конкретними посадами – свої зобов’язання виконаємо. У нас є чітке розуміння і чітка спільна думка щодо суспільного телебачення і радіо й щодо завершення цієї реформи. Я переконаний, що Суспільне запрацює наступного року", – зазначив міністр інформаційної політики Юрій Стець.