:
15-тирічний Василь Вансович потребує пересадки кісткового мозку: операція коштує 145 тисяч євро

15-тирічний Василь Вансович потребує пересадки кісткового мозку: операція коштує 145 тисяч євро

25 грудня 2013

15-тирічний Василь Вансович останні 7 років бореться зі страшною хворобою - апластичною анемією. Це коли кістковий мозок практично не працює і не виробляє імунітету. А отже, навіть найменша застуда може стати смертельною. Юнака могла б врятувати операція за кордоном. Кісткового мозку від нерідного донора в Україні поки що не пересаджують. Ціна питання - 145 тисяч євро.

Вася шукає в Інтернеті карту України. За комп'ютером робить уроки та готується до іспитів. Віртуальна мережа для десятикласника - єдина можливість тримати зв'язок з реальним світом. Живе спілкування з однолітками може його вбити. У хлопця страшна хвороба - апластична анемія - взагалі немає імунітету.

- У нас кров не звертається. У нас кістковий мозок не виробляє тромбоцити.

Вася бореться зі своєю недугою вже 7 років. Лікар Наталя Кубаля показує. Єдиний вихід - пересадка кісткового мозку. Вася має велику родину, але ніхто як донор - не підійшов.

- Видите: пациент Вансович не совместим по генам с предложенными донорами.

Але в нього все ще є шанс забути про лікарні й розпочати повноцінне життя. Якщо вдасться знайти нерідного донора.

Наталія Кубаля, завідувач Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку НДСЛ "Охматдит":

- Возможности иммунносупрессивной терапии - исчерпаны. Донора костного мозга семейного нет. Поэтому надо искать донора зарубежом и там же делать трансплантацию.

Рятувати Васю беруться в Італії. Вартість операції - 130 тисяч євро, ще 15 тисяч потрібно на пошуки донора. Для багатодітної родини з маленького села - це космічна сума.

Так колись думав і ось цей хлопчина - Едуард Зубовник. 5 років тому йому діагностували рак крові. 130 тисяч євро тоді на операцію допомогли назбирати незнайомі люди.

Сьогодні Едік згадує хворобу, як страшний сон. Він одужав і дуже хоче, щоб небайдужі врятували Васю так само, як колись його. Хлопець прийшов на радіо, щоб записати звернення про допомогу.

- У меня был рак крови, вы помогли мне вылечиться, спасибо вам. А теперь я прошу вас помочь Вансовичу Васе.

15-річний Вася уважно стежить за комп'ютерними новинками. Він добре знається на техніці. Після школи хоче працювати з нею, щоб допомагати батькам.

Мама Валентина нині не може стримати сліз. Та жінка вірить: люди, які захочуть допомогти врятувати її Василька, обов'язково знайдуться.

- Я дуже прошу людей небайдужих, щоб допомогли нам зібрати кошти.

Автори: Ольга Чепіль, Мирослав Шевчук, Володимир Рибачок. Підсумки тижня.

Телефон мами Валентини (099) 92-20-152
Реквізити для допомоги:
Номер картки: 5168757230604854
Номер рахунку: 29244825509100
МФО: 305299
ЄДРПОУ: 14360570
Отримувач: Вансович Валентина Василівна

Читайте також: