:

 

Знайомтеся – Наглядова рада суспільного мовника!

Знайомтеся – Наглядова рада суспільного мовника!

06 листопада 2015

Наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) представила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Шістнадцять представників від громадськості та депутатських груп працюватимуть тепер в інтересах українського суспільства і стежитимуть, щоб у цьому ж напрямі працювало й суспільне.

Шістнадцять – це поки що. Адже законом визначено, що депутатські групи висувають 8 осіб, а громадськість – 9. Тож разом отримуємо 17. Але одного представника громадськості – у галузі захисту інтересів національних меншин – ще не вдалося обрати. Його ім’я ми дізнаємося після конференції 15 грудня. Поки ж познайомимо з тими, хто вже став членами Наглядової ради НСТУ.

"Ви зібрали стільки хороших людей. Я не знаю наглядової ради у своїй країні. За резюме у вас набагато краща Наглядова рада. Було варто зробити цей процес таким прозорим, таким трудомістким – заради цього результату, – відзначив Давід Стулік, прес-аташе Європейського Союзу в Україні. – Але багато роботи ще попереду. І ми – Європейський Союз та Рада Європи – будемо поруч із вами. Поступово, крок за кроком ми разом наближаємося до переможного кінця".

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія був дуже втішений обраним складом Наглядової ради і сподівається на плідну спільну роботу у розбудові суспільного в Україні: "Щодо самої Наглядової ради. Друзі, це тільки початок, і буде так багато роботи! Але стільки надій на вас! Ви знаєте, наскільки дорогою є демократія, і наскільки важко долати все це. Вже той факт, що ви є, хоча й не вступили поки що в роботу – ви вже є захистом для нас. Тримаймося! Дуже сподіваюся на вас і бажаю нам усім плідної співпраці".

Хто ж увійшов до команди, яку позитивно оцінили і Рада Європи і ЄС – команди, на яку зараз покладено дуже багато надій і обов’язків? Отож, членами Наглядової ради НСТУ від громадськості стали:

  • Володимир Бринзак, галузь фізичного виховання та спорту
  • Євген Глібовицький, творча галузь
  • Тетяна Лебедєва, галузь журналістики
  • Вадим Міський, галузь захисту інтересів дітей та молоді
  • Олексій Панич, галузь освіти та науки
  • Наталія Скрипка, галузь захисту людей з особливими потребами
  • Віктор Таран, галузь місцевого самоврядування
  • Тарас Шевченко, правозахисна галузь

Депутатські фракції й групи у наглядовому органі суспільного представляють:

  • Тарас Аврахов (депутатська група "Воля народу")
  • Микола Давидюк (депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка) – замінений на В’ячеслава Козака (подробиці читайте тут)
  • Лаврентій Малазонія (депутатська фракція політичної партії "Опозиційний блок")
  • Світлана Остапа (депутатська фракція політичної партії "Самопоміч")
  • Віталій Портников (депутатська фракція політичної партії "Народний фронт")
  • Сергій Таран (депутатська фракція партії "Блок Петра Порошенка")
  • Ігор Хохич (депутатська група "Відродження")
  • Володимир Яворівський (депутатська фракція політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина")

Дізнатися більше інформації про членів Наглядової ради НСТУ можна у презентації, яку підготувала Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

"Це команда, яка ще тільки починає, відкриває найперші двері. Це буде найважче. І я бажаю вам усім удачі", – завершила представлення Наглядової ради перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Варто ще раз наголосити, що одного члена Наглядової ради від громадських об’єднань та асоціацій – у галузі забезпечення прав національних меншин – ще не обрано. На попередній конференції перші два кандидати отримали однаковий результат, тож обрання буде проведене повторно. Нацрада призначила наступну конференцію на 15 грудня. А поки ж триває прийом заяв від громадських організацій на участь.

Загалом у період із 12 по 30 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела 9 конференцій з обрання членів Наглядової ради НСТУ від громадських об’єднань та асоціацій. У них взяли участь 117 громадських організацій, кандидатами до Наглядової ради від яких стали 70 осіб.

"Головне, що необхідно – кожному з нас усе-таки дати собі раду й осягнути головну місію, повноваження і межу, яку не можна перетнути нам як членам Наглядової ради. Ми не йдемо керувати – для того є команда. Головна наша нагорода буде обрати таку гідну й фахову команду, а ми мусимо стати запобіжником, щоб ні у кого навіть думка не прийшла в голову втручатися в роботу ані менеджменту, ані творчого колективу суспільного мовника", – наголосила членкиня Наглядової ради у галузі журналістики Тетяна Лебедєва.

Що планують найперше робити члени Наглядової ради суспільного мовника – читайте на нашому сайті незабаром. Більше ж про основні обов’язки наглядового органу, визначені законом, та кращий досвід обрання наглядових рад пропонуємо переглянути у буклеті "Суспільне мовлення України".