:
«Хочемо, щоб «Зворотний відлік» формував культуру дебатів» — виконавча продюсерка UA: Суспільне мовлення Олександра Очман

«Хочемо, щоб «Зворотний відлік» формував культуру дебатів» — виконавча продюсерка UA: Суспільне мовлення Олександра Очман

23 жовтня 2019

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення на Суспільному Олександра Очман розповіла про роботу над новим сезоном політичного токшоу «Зворотний відлік», підготовку до нових проєктів і про те, чим пишається у своїй роботі.

Скільки часу ти працюєш на Суспільному і якими проєктами займаєшся?

— На Суспільному я понад три роки — тобто трохи довше за саме Суспільне, застала ще НТКУ. Нині займаюся токшоу «Зворотний відлік», підготовкою нового суспільно-політичного проєкту, а також допомагаю епізодично іншим програмам. Найбільше в роботі подобається постійна зміна видів діяльності. Я не втомлююся, коли тут зйомка, тут творча нарада, там потрібно організувати щось, потім посидіти зробити моніторинг, оформити листи, знайти реквізит, поспілкуватися з політиками, а інколи — замінити редактора або продюсера щоденної програми на час їхньої відпустки, а потім можна не втриматися та ще й ведучого замінити за давньою звичкою (прим. авт. — сміється). Якби ще все навантаження рівномірно розподілялося — моєму щастю не було б меж!

Чи будуть зміни в новому сезоні політичного токшоу «Зворотний відлік»?

— У післявиборчих програмах попереднього сезону токшоу «Зворотний відлік» у нас було багато експериментів, і завдяки їм ми вивели для себе чітку «формулу ефіру». Ми залишаємо поділ на три смислові частини й однозначно посилюємо дебатну складову. Хочемо, щоб «Зворотний відлік» передусім формував культуру дебатів у країні, був майданчиком для здорової суспільної дискусії. Крім представників законодавчої і виконавчої влади, ми залучатимемо до діалогу керівників великих держпідприємств та установ — вони зрідка виходять «на люди», але ці структури теж потребують адекватної комунікації, місця для пояснень і фідбеку від громадян.

Що особисто в тебе викликає гордість у роботі над токшоу? І чи є щось, що засмучує?

— Найбільшу гордість у мене викликає наша команда, належність до неї. Усі дуже професійні на своїх ділянках роботи й підтримують одне одного. Усі готові до експериментів і кризових ситуацій, усі з почуттям гумору. Ми часто затягуємо «літучки» (прим. ред. — планування), бо не хочемо розходитися. Я іноді маю сумніви, що заслужила бути частиною такої команди, але, коли я вже тут, то чому б не пишатися? А засмучує мене те, який довгий шлях доводиться долати, щоб глядачі до нас звикли й обирали «Зворотний відлік» серед інших політичних шоу. Завжди хочеться досягати успіху якось швидше, але треба працювати та мати терпіння.

Що найбільше до вподоби в робочому процесі?

— Найбільше люблю заповнювати в день ефіру свій чек-лист: відмічати, що все готово й всі, хто в зоні моєї відповідальності — на місцях, а гості — у дорозі й встигають. А ще люблю організовувати якісь виняткові, нехай і дрібні, речі, щоб аудиторії, експертам і політикам було комфортно до нас приходити. Це стосується й політиків, адже притиснути їх гострими запитаннями та трохи «потролити» ще встигнуть ведучі Павло Казарін і Мирослава Барчук, а мені треба, щоб люди хотіли на Суспільне повертатися.

Які нові програми на Суспільному готують до запуску наступного року?

— До нового сезону Суспільне готує сюрпризи, які поки що не розкриватиму. Можу тільки сказати, що готуємо цикл документальних фільмів про прифронтові міста Донбасу, про військових і цивільних, про війну й долі.

Який відпочинок тобі до душі після роботи?

— Відпочиваю в театрі й кіно. Театр обираю під настрій — найчастіше «Дикий». А з кіно найбільше цікавлять українські прем’єри, європейські фестивальні стрічки та ретроспективи, тому це переважно «Жовтень» і кіноклуб UA: КУЛЬТУРИ :КіноКульт. Ну й щороку є тиждень, коли я настільки неефективна в роботі, що 2020 року вже запланувала на цей час відпустку — фестиваль Docudays.

Нагадаємо, політичне токшоу «Зворотний відлік» стартувало цієї весни на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Понад двадцять прямих ефірів висвітлювали дві передвиборчі кампанії — президентську й парламентську. У незалежному моніторингу Ради Європи програму назвали найбільш збалансованим на українському телебаченні політичним токшоу.

Фотографувала Анастасія Мантач

Читайте також: