:
До 60-річчя Українського телебачення в Національній телекомпанії України зустрілися традиційне і сучасне мистецтво

До 60-річчя Українського телебачення в Національній телекомпанії України зустрілися традиційне і сучасне мистецтво

04 листопада 2011

До 60-річчя Українського телебачення Національна телекомпанія почала культурний некомерційний проект, у рамках якого на території НТКУ, починаючи з листопада 2011 року, відбуватимуться виставки найвідоміших і найуспішніших сучасних художників України.

Першою свою роботу не просто виставила, а подарувала Національній телекомпанії України до ювілею одна з найвідоміших сучасних художниць України Оксана Мась.

Відтепер телецентр прикрашатиме композиція з її авторського проекту "Сфери Добра і Духовного Відродження". Це вишукана сфера, викладена з писанок. Оксана Мась працює за індивідуальною технікою мозаїки, яка властива виключно їй.

Проект "Сфери Добра і Духовного Відродження" демонструвався у багатьох країнах світу й став окрасою музеїв і приватних колекцій. "Сфери" побачило понад 500 мільйонів людей у всьому світі.

Сьогодні роботи Оксани Мась представлено в більш ніж 150 приватних колекціях в Україні, Росії, США, Франції, Великобританії, Іспанії, Чехії, Швейцарії та інших країнах. Їх виставлено в музеях Італії, Іспанії, Швейцарії, Греції, Японії, Китаю, США і вони дуже популярні серед відомих світових аукціонів сучасного мистецтва. У цьому році художниця представила Україну на 54 Венеціанській Бієнале, де її проект Post-vs-Renaissance став наймасштабнішим і безпрецедентним на думку почесного журі та іноземної преси.

Національна телекомпанія України висловлює подяку за такий чудовий подарунок. Відтепер кожен відвідувач НТКУ зможе побачити роботу, яку бажали б мати у своїй експозиції багато музеїв світу.

Також цінні подарунки Національній телекомпанії передали народні музичні колективи з регіонів України – національні костюми свого регіону. Відтепер і назавжди всі вони стали експонатами Музею українського народного костюма Національної телекомпанії та відкритою експозицією традиційного українського мистецтва.

"Програма "Фольк-musiс" закликала всі творчі колективи, що представляють різні області України, поповнити народними костюмами свого регіону Музей українського народного костюма Першого Національного. Враховуючи багатство і різноманітність напрямів і традицій народної культури, такий музей нестиме свою просвітницьку місію не тільки для працівників НТКУ, а й для численних відвідувачів і гостей телекомпанії, екскурсій студентів і школярів, українських і зарубіжних делегацій", – повідомив автор і керівник проекту "Фольк-music" Володимир Коваленко.

Він зазначив, що у відкритій експозиції вже представлено костюми з 12 регіонів України, а мета – показати всі регіони. "Експозиція постійно поповнюватиметься, і ми закликаємо всіх, хто має можливість зробити свій внесок у розвиток нашого Музею українського народного костюма, не залишатися осторонь, а поповнити його новими експонатами", – закликав Володимир Коваленко.

Свої подарунки до свята приготували і друзі каналу – артисти, художники та бізнесмени. Так, наприклад, виготовленням експозиційних рамок для костюмів і художнім оформленням колекції українських костюмів зайнялися український підприємець, засновник Ukrainian Fashion Week Олександр Соколовський і художник Антон Кононов.

А завдяки виконавчому директору Громадського телебачення Вірменії Гагіку Буніатяну відвідувачі та співробітники Національної телекомпанії тепер зможуть повернутися в літо навіть у листопаді, завдяки кільком прекрасним пальмам, розміщеним у фойє НТКУ – саме таким був подарунок представника вірменського телебачення.

Будинок художника надав Першому Національному картини українських художників, з яких була створена художня експозиція в холі телекомпанії. А незабаром, після святкування 60-річчя Українського телебачення, на території Національної телекомпанії України з'являться виставки інших відомих сучасних українських художників – вже проведено відповідні переговори, а сама Національна телекомпанія стане новим виставковим майданчиком, де відвідувачі зможуть побачити приклади сучасного і традиційного українського мистецтва.

"Ми дуже вдячні всім, хто долучився до святкування 60-річчя Українського телебачення і зробив Першому Національному, всім працівникам телецентру та гостям телеканалу такі чудові подарунки. Вони стануть основою для довгострокового культурного проекту, до якого можуть долучитися тисячі людей. Цей напрям ми будемо розвивати й надалі, тому запрошуємо всіх відомих митців приєднатися до нашого проекту і надати свої роботи для постійної експозиції на Першому Національному", – зазначив генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,34% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: