:
«Тіні забутих предків» — на UA: ПЕРШИЙ

«Тіні забутих предків» — на UA: ПЕРШИЙ

16 липня 2021

У суботу, 17 липня, о 18:35 суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже культову стрічку Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Глядачі побачать фільм, що розпочав хвилю українського поетичного кіно та увійшов до двадцятки найкращих кінострічок світу.

Читайте також: Останні приготування до Олімпійських ігор — «Дорога до Токіо» на UA: ПЕРШИЙ

На тлі мальовничих Карпатських гір, гуцульського побуту та своєрідних традицій розгортається драматична історія закоханих. Поміж двох старовинних гуцульських родів, які вже багато років ворогують між собою, народжується чиста і світла любов хлопця Івана і дівчини Марічки. Та яке продовження чекає на стосунки цих двох, коли всі навколо проти них?

Фільм знятий за мотивами однойменної повісті Михайла Коцюбинського, написаної після візиту письменника до гуцульського села Криворівня.

Головні ролі виконали: Іван Миколайчук (дебютна роль), Лариса Кадочникова, Тетяна Бестаєва, Спартак Багашвілі.

У 1965 році фільм отримав Кубок Міжнародного кінофестивалю у Римі. У 1966 році режисера стрічки Сергія Параджанова нагородили золотою медаллю на Міжнародному кінофестивалі у Салоніках (Греція). Також 1966 року за талановитий художній пошук та новаторство режисер Сергій Параджанов, оператор Юрій Іллєнко, художник Григорій Якутович, Михайло Раковський та Лідія Байкова, композитора Мирослав Скорик отримали спеціальну премію журі на Всесоюзному кінофестивалі у Києві. А Гарвардський університет додав стрічку до списку обов’язкових для перегляду студентам, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві.

Дивіться фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» 17 липня о 18:35 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а також у мобільному застосунку suspilne.tv для iOS та Android.

Читайте також: