:
«Герої»: історія Тараса В’язовченка про пошук тіл загиблих у Бучі та Ірпені

«Герої»: історія Тараса В’язовченка про пошук тіл загиблих у Бучі та Ірпені

04 липня 2022

У понеділок, 4 липня, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже чергову історію документального проєкту «Герої» виробництва команди каналу, що виходить під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Новий сюжет — історія ірпінчанина Тараса В’язовченка, який з перших днів звільнення Ірпеня та Бучі фіксував місцеперебування вбитих та закатованих мешканців міст.

Читайте також: «Герої»: про волонтерів, які на руїнах війни відновлюють життя

Одразу після звільнення Ірпеня та Бучі на Київщині Тарас В’язовченко розпочав надзвичайно важливу справу — він фіксував місцеперебування загиблих та закатованих мешканців, записував перші свідчення про воєнні злочини росіян, збирав тіла та брав участь в ексгумаціях. У квітні разом з командою добровольців Тарас був волонтером при бучанському морзі, куди доставляли загиблих.

Авторка сюжету, документалістка Євгенія Подобна, відзначила волонтерів, які своїми силами намагаються знайти та ідентифікувати загиблих:

«Надзвичайно цінною є робота тих людей, хто взяв на себе непросту місію — працювати з тілами наших загиблих. Під час подій у Бучі та Ірпені багато цивільних людей, які не є співробітниками моргів та інших спеціалізованих служб і не займалися цим раніше, взялися за цю непросту роботу. Вони роблять все для того, аби кожна жертва була знайдена, впізнана та похована належним чином. Це надзвичайно важлива та складна робота, тому ми й захотіли це висвітлити», — розповідає Євгенія.

Зараз Тарас допомагає знайти людям своїх рідних та систематизує інформацію про загиблих Бучанського району, аби створити некролог. Його мета — щоб усі вбиті мешканці його рідного міста були знайдені, ідентифіковані та поховані як належить.

Нагадаємо, з 13 червня в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» стартувала рубрика документальних історій «Герої», автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідають про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: