:
Порятунок диких тварин під час війни — «Герої» на Першому

Порятунок диких тварин під час війни — «Герої» на Першому

24 жовтня 2022

У понеділок, 24 жовтня, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже нову історію документального проєкту «Герої» в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Цього разу — історія авторки Євгенії Подобної про власників притулку для диких тварин Марину Шквирю та її чоловіка Єгора, яким довелося евакуювати тварин з Київської області на Львівщину під час бойових дій.

Читайте також: Фільм Суспільного «Буча 22» представили на фестивалі журналістських розслідувань у Литві

Притулок «Біла скеля» працює з 2012 року та займається порятунком ведмедів, вовків та інших диких тварин. Тут фахівці намагаються створити природні умови для життя тварин або знаходять їм місця в інших реабілітаційних центрах України та закордоном. З початком повномасштабної війни співвласниця притулку для ведмедів «Біла скеля», зоологиня Марина Шквиря разом з чоловіком дев’ять днів жили у притулку, дбаючи про тварин. Однак на початку березня тварин необхідно було евакуювати, оскільки їхній стан погіршувався.

Марина Шквиря говорить, що напередодні війни вони обговорили дії у разі надзвичайної ситуації, проте не могли уявити її масштабів.

«Будь-які зоопарки, реабілітаційні центри, звіринці — абсолютно не пристосовані до таких подій. У кожній країні світу це величезна проблема, ось такі надзвичайні ситуації — війна, пожежа, землетрус, потоп. Якщо організація компетентна і в неї є ресурси, персонал — вона розробляє протоколи, щоб зменшити ризики», — говорить фахівчиня.

Авторка сюжету Євгенія Подобна відзначає професіоналізм та людяність героїв історії:

«Герої нашої історії — професіонали, науковці, які давно займаються цією темою. Вони працювали в Чорнобильській зоні відчуження і на різних наукових проєктах. Їхня робота дуже важлива — вони рятують тварин від людської жорстокості. Вони забирали тварин з контактних зоопарків, де з них знущалися, рятували тварин, яких брали для фотосесії, а потім викидали чи доводили до стану напівголодної смерті. Це подвиг, що їм вдалося вивезти ведмедів, коли фронт був під Києвом. Часто люди кидали своїх домашніх тварин напризволяще і тікали. Тут люди не просто не покинули тварин, а ще й знайшли можливість їх врятувати. На велику повагу заслуговує те, що зараз вони рятують тварин із зони бойових дій. Таких як вовк Джавелінка та ведмідь Ямпіль, яких ми покажемо у серії. Вони дали цим тваринам шанс на адекватне, нормальне життя», — говорить Євгенія Подобна.

За словами авторки сюжету, ця війна викрила проблему контактних зоопарків та звіринців:

«Ця організація не просто рятує поодиноких тварин. Війна показала, наскільки це жорстока та безвідповідальна історія — контактні зоопарки та звіринці. Тобто люди заробляють на тваринах, а при найменшій небезпеці кидають цих тварин напризволяще і тікають. Знімаючи цю історію, ми ставили собі за мету, аби люди подивилися на цих ведмедиків і не несли свої гроші пройдисвітам, які своїх тварин кидають або жорстоко з ними поводяться. Бо одна з цілей Марини та її чоловіка Єгора — зробити зміни на законодавчому рівні, щоб подібні історії не повторювалися. Тобто заборонити всі ці контактні зоопарки, звіринці, які не мають умов для життєдіяльності хижаків».

Для деяких ведмедів спеціально зварювали клітки, аби якомога безпечніше перевезти тварин. Їм знайшли тимчасовий притулок у селищі Домажир, а двох ведмедів забрали до Німеччини на реабілітацію. Пізніше притулок повернув тварин додому й наразі продовжує функціонувати, рятуючи інших тварин по всій Україні. Серед них, зокрема, ведмідь з приватного звіринця у селищі Ямпіль, де внаслідок російських обстрілів загинули всі звірі.

Дивіться історію про порятунок диких тварин у проєкті «Герої» на Першому каналі Суспільного Мовлення під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Також серію можна буде переглянути на ютуб-каналі Першого каналу Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, з червня в ефірі інформаційного марафону стартувала рубрика документальних історій «Герої». Автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідають про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: