:
День Гідності та Свободи на Суспільному — про людей, які боролися за Україну на Майдані

День Гідності та Свободи на Суспільному — про людей, які боролися за Україну на Майдані

21 листопада 2022

До дев’ятої річниці Революції Гідності, коли у 2013-2014 роках українці продемонстрували прагнення жити у незалежній та вільній країні й доводять його зараз — в умовах повномасштабного вторгнення росії — Суспільне Мовлення підготувало низку спецефірів, документальних фільмів, радіопроєктів та інтерв’ю. Зокрема говорили з прокурором, який розповів про стан розслідування «справ Майдану», та студентом, який після Майдану доєднався до лав ЗСУ, обороняючи Донецький аеропорт, а зараз служить на Бахмутському напрямку.

Читайте також: Розслідування Суспільного «Буча 22» — переможець телефестивалю «Серце Європи» у Варшаві

ТЕЛЕБАЧЕННЯ

  • Суспільне Культура

До Дня Гідності та Свободи телеканал Суспільне Культура покаже низку тематичних програм та документальних фільмів.

  • О 13:10«Ідемо в музей». Спецвипуск до Дня Гідності та Свободи. Зйомки відбувалися на місці масових розстрілів: вулиці Інститутській та Майдані. У програмі покажуть твори художників, саморобні засоби, які люди використовували для оборони, та інші артефакти трагічних подій на Майдані у 2014 році.
  • О 13:30 — документальний фільм «Сильна». У першій серії проєкту Суспільного «Сильна» розповідається про дружину Героя України, начальника Київського військового ліцею ім. І. Богуна, генерал-майора Ігоря Гордійчука — Тетяну. Ще дівчиною Тетяна мріяла вийти заміж за військового, мріяла про щасливе подружнє життя, про дітей. Все так і було, аж допоки в країні не почалася війна. Тетяні доведеться боротися за свого чоловіка і за своє омріяне щастя.

  • О 14:30 — проєкт сестер Тельнюк «Шлях до Свободи». Це сценічне дійство, створене на основі музики «Сестер Тельнюк» та текстів з книжки Оксани Забужко «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву». Найяскравіші з дописів звучать зі сцени у політично-культурному проєкті «Шлях до Свободи». У супроводі симфонічного оркестру ці пісні є потужною мистецькою складовою проєкту.
  • О 15:40 — спецпроєкт «Майдан Гідності», в якому творці спробували поєднати історію про визначальні для України події: Революцію на граніті 1990 року, Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. У зйомках взяли участь відомі діячі культури, активісти, журналісти та політики, які пережили особисто не одну революцію на Майдані.
  • О 16:50 «Жінки Майдану (Жіночі обличчя революції)». Документальний фільм, знятий в Україні у 2014 році, розкриває історії про українських жінок на тлі найбільш драматичних подій новітньої історії України. Героїнями фільму стали мами героїв Небесної Сотні, активістки, волонтерки-медики.
  • О 17:55«Генерація Майдану. Рік Революції та війни». Документальна передача американського режисера Ендрю Ткача, який розповідає про події від початку Революції Гідності до першого року війни на сході України.
  • О 19:25 — документальна передача «П’ять портретів Майдану». Це стрічка власного виробництва Суспільне Культура, яка розповідає історії, об’єднані Революцією Гідності. Про власний Майдан розповідають харизматичні й чесні герої: Леся Хоменко, Алевтина Кахідзе, Макс Вегера, Олексій Фурман і Богдан Кутєпов.
  • О 20:00«Майдан. Шість літер нашої свободи». Документальна передача команди Суспільне Культура, Анни Єресько й Олени Зашко, що здобула друге місце у категорії «Документальний фільм» на конкурсі «Серце Європи» у Варшаві. У фільмі зібрані спогади п’яти різних людей про події на Майдані. Серед них — історії мами загиблого на Майдані Романа Гурика, кореспондента «Радіо Свобода» Андрія Дубчака, художника Олексія Сая, правозахисниці Олександри Матвійчук, колишнього міліціонера, а нині регіонального представника Уповноваженого з прав людини ВРУ у Рівненській області Андрія Преподобного. «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи» складається з шести глав.

  • О 21:00 — документальний фільм «Вогнехреща» від Українського інституту національної пам’яті, створений на основі відеоматеріалів проєкту «Майдан: усна історія» та матеріалів, наданих Національним музеєм Революції Гідності.
  • О 22:00«Культура на часі». В гостях режисерка Ірина Стеценко розповість про фільм «Рози. Кабаре», який виходить у прокат. Дебютний фільм режисерки фіксує документальні події 2013-2014 років. Учасниці гурту «Dakh Daughters» виходили на Майдан за право жити у вільній країні. Революція Гідності та війна на Сході у 2014 році розкривають героїнь через їхні світогляди й творчі рефлексії. Сьогодні виповнюється 70 років українському дисидентові Михайлу Якубівському. Журналісти «Культури на часі» поспілкувалися з поетом, а також у передачі покажуть архівні кадри з програми «Діалоги» з Василем Герасим’юком.

РЕГІОНАЛЬНІ ТЕЛЕКАНАЛИ

Регіональна команда Суспільного Мовлення представляє спецефір всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Спротив», який виходить на місцевих телеканалах мовника з 7:00 до 11:00 з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00.

Кореспонденти з усіх куточків України зібрали історії українців про боротьбу та перемоги, думки експертів про становлення держави, інтерв’ю з воїнами та волонтерами. Однією з таких історій є розповідь колишнього політв’язня сталінських таборів 91-річного Ігоря Олещука з Тернополя, який організував музей на місці в’язниці, в якій сидів, і зараз своєю історією ділиться з українцями, які втратили домівку через повномасштабну війну росії. Чоловік каже, що сьогодні важливо показувати справжню історію України.

Також у спецефірі «Суспільне. Спротив» покажуть історію студентки медичного університету Софії Козуб з Кропивницького, яка сьогодні рятує бійців на фронті, розкажуть про волонтерку Ірину Ковалевську з Хмельницького та 9-річну черкащанку Марійку Шемшур, яка з бабусею пече пиріжки, щоб зібрати гроші на генератор для військових.

Більше про спецефір та інші сюжети на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення 21 листопада дізнавайтеся за посиланням.

СУСПІЛЬНЕ РАДІО

  • Українське Радіо

Об 11:40 — програма «Сьогодні. Вдень» на Українському Радіо. В інтерв’ю ведучій Олені Зелінченко Євген Дикий — український науковець, військовик, публіцист, учасник революційних подій початку 1990-х років і війни на сході України у 2014 році, директор Національного антарктичного наукового центру МОН України розмірковує над тим, як три революції (Революція на граніті в 1990 році, Помаранчева революція у 2004 році, Революція Гідності у 2013-2014 роках) готували українців до випробувань, які доводиться проходити в умовах російсько-української війни.

О 14:35 — спецпроєкт Українського Радіо «Свободу не спинити!». Як споконвічна схильність українців до волі допомогла країні не скотитися в авторитаризм, відкрити європейську перспективу і зараз захищати свою незалежність. Свої думки з приводу цього у спецпроєкті висловлюють Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті; Олесь Доній, громадський діяч і колишній народний депутат України; Масі Найєм, адвокат і ветеран російсько-української війни; Іванна Климпуш-Цинцадзе, народна депутатка України; Ольга Решетилова, співзасновниця «Медійної ініціативи за права людини». Автор спецпроєкту — Сергій Стуканов.

О 21:00 — слухайте про розслідування «справ Майдану» від прокурора Олексія Донського в інтерв’ю ведучій Людмилі Тягнирядно.

  • Радіо Культура

О 13:00 на Радіо Культура — інтерв’ю з етнологом, керамологом, музеологом, кандидатом історичних наук, директором Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігорем Пошивайлом. Ведучий Вадим Карп’як говоритиме з ним про долю музею Майдану, про перспективи покарання винних у розстрілах та роль громадян у відповідних судових справах, а також про довготривалі процеси, які запустив Майдан.

З 16:00 до 18:00 — спеціальний випуск програми «Це класика» зі знаковою музикою українського спротиву.

О 18:00 — спеціальний випуск програми «Аудіокнижка»: «Вертеп. Роман про Майдан» Олени Захарченко.

  • Радіо Промінь

З 13:00 кожної години на Радіо Промінь звучатиме аудіофільм «Майдан. Історія у звуках». Як звучав листопад 2013-го та яка тональність була у лютому 2014-го? Редактори Радіо Промінь знайшли аудіозаписи тих часів, розпитали музикантів, які виступали на сцені та на барикадах.

Своїми спогадами того часу поділилися Леся Рой, Юрко Журавель, Іван Леньо. Також творцям аудіофільму вдалося знайти й записати piano-екстреміста, піаністку Антуанетту Міщенко та трубача Костянтина, які грали на вулицях Майдану у часи штурму, ескалації та відпочинку.

СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ

До 9-ї річниці Майдану команда Суспільне Новини поспілкувалася з Юлієм Тереховим — начальником пресслужби 58-ї окремої мотопіхотної бригади. Під час Революції Гідності він був серед студентів, яких побили бійці підрозділу «Беркут». Після Майдану доєднався до лав ЗСУ, обороняв Донецький аеропорт. Зараз Юлій служить на Бахмутському напрямку та розповідає, «людина, що пройшла Революцію Гідності, виділяється тим, що в характері має вогник Майдану».

Про події революції, розгін студентів, суди над «беркутівцями» та учасників подій на Майдані на війні — в інтерв’ю Суспільному.

Зазначимо, цього ж дня у 2021 році відкрили NewsHouse 2.0 для служби новин Суспільного. Новий кросплатформовий мультимедійний ньюзрум Суспільного мовника запровадив нові способи роботи, які застосовують великі міжнародні мовники, включаючи BBC та Deutsche Welle. Нині новини Суспільного створюються з використанням всіх платформ: телебачення, радіо, сайту та соціальних медіа.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Фото: Максименко Олександр

Читайте також: