:
Розмови в окопах, фільми та музичні марафони — зустрічаємо 2023-й на Суспільному

Розмови в окопах, фільми та музичні марафони — зустрічаємо 2023-й на Суспільному

30 грудня 2022

У новорічну ніч запрошуємо українців у товаристві Суспільного Мовлення зустріти бажаний для всіх 2023 рік. Документальні фільми про роль української культури у світі й музичні марафони, симфонічний концерт на радіо та історії про те, як захисники зустрічають Новий рік на передовій й чого чекають від року наступного — це та інше на платформах Суспільного Мовлення 31 грудня та 1 січня.

Читайте також: Віденський концерт на Суспільне Культура, Українському Радіо та Радіо Культура

Перший телеканал Суспільного Мовлення

31 грудня

З 12:00 до 18:00 Перший телеканал в ефірі телемарафону «Єдині новини» підготує огляд ключових подій війни росії проти України, розкаже про несподівані перемоги ЗСУ, масштабність допомоги західних партнерів та покаже власні розробки української зброї.

Ведучі Ігор Шавро та Євгеній Агарков говоритимуть у підсумковому ефірі року з військовими, котрі боронять нашу незалежність на передовій, а також з військовим керівництвом й аналітиками.

В ефірі Першого підіб’ють підсумки щодо міжнародної політики, поговорять про українізацію в країні та про те, як українська культура здобуває популярність у світі.

Телеканал Суспільне Культура

31 грудня

О 12:30 дивіться документальний проєкт «Made in колись», який розповідає історію двох фольклорних колективів у контексті повномасштабного російського вторгнення в Україну. Головний герой стрічки — 32-річний етнограф Олексій Заєць, який з дитинства збирає та зберігає автентичну українську пісню. Він — керівник двох творчих колективів у селищах Калинівка та Фасова, що на Київщині. Прем’єра стрічки відбулася трохи раніше, у грудні цього року.

О 16:55 дивіться концертну програму «Боже, Україну збережи» за участі Академічного хору Українського Радіо та Тріо бандуристок Українського Радіо.

О 18:05 Суспільне Культура покаже випуски другого сезону фольклорного шоу «Країна пісень». Разом із ведучими Сергієм Фоменком та Іванкою Червінською глядачі вирушать у музичну подорож селищами України. Ведучі познайомляться з різноманітними колективами, котрі несуть надважливу місію — зберегти майже втрачені звичаї й традиції наших пращурів.

Також на глядачів Суспільне Культура очікують концерти відомих українських виконавців з 22:50 по 4:50.

1 січня

О 13:30 дивіться трансляцію новорічного концерту Віденської філармонії під проводом диригента, маестро Франца Вельзера-Мьоста. Віденський філармонічний оркестр представить свої варіації шедеврів світової класики, зокрема музиканти виконають композиції братів Штраусів, Карла Міхаеля Цірера, Франца фон Зуппе.

У новорічну ніч телеканал Суспільне Культура підготував для глядачів святкову програму — концертну програму за участі відомих українських виконавців, а також фільми «Щедрик проти “русского міра”», «Вертеп», «У пошуках Сковороди».

О 16:15 дивіться документальний фільм «У пошуках Сковороди», який був створений на замовлення Суспільного Мовлення у 2022 році до 300-річчя видатного українського філософа. У фільмі доступною мовою пояснюються основні ідеї Григорія Сковороди, наближуючи глядача до життя мислителя. Своїми думками про Сковороду у фільмі діляться лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта, директор Інститут філософії імені Г. Сковороди Анатолій Єрмоленко, засновниця «Бібліотеки майбутнього» Вероніка Селега, філософ Володимир Єрмоленко, письменник Тарас Лютий та багато інших відомих особистостей.

О 17:40 на глядачів очікує захоплива історія відомого на весь світ «Щедрика» та світового турне хорової капели диригента Олександра Кошиця 1918–1924 років. Фільм «Щедрик проти “русского міра”» підіймає низку актуальних проблем сьогодення — протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України, місця українського культурного продукту у світі та його боротьби за себе.

О 21:20 дивіться документальний фільм виробництва Суспільне Культура «Вертеп», який розповідає про невеличку подорож капелана Дмитра Поворотного та музикантів на Донбас до українських військових. Фільм був відзнятий у 2021 році, а музичний тур тривав один день. Це весела й водночас сумна історія про те, як сила духу однієї людини здатна запалити серця тисячі бійців, ба більше — привезти їм передчуття дива, передчуття свята і сподівання на краще, що дають сили боротися за будь-яких обставин.

О 21:45 дивіться концерт за участі відомих українських виконавців «Новорічна Пісенна Садиба».

31 грудня о 23:15 та 1 січня о 00:00 в ефірі місцевих каналів — святковий музичний мікс із найкращих виступів виконавців на квартирниках. Керівник проєкту та автор ідей таких телеконцертів на Суспільному — Сергій Жулін. Експериментальний поп, соул, рок з фольклорними мотивами — музиканти з різних міст України здивують поєднанням стилів.

1 січня о 00:25 дивіться на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення прем’єру музично-поетичного проєкту «Діти Франка», над яким працювала команда Суспільне Чернігів. Глядач матиме можливість переконатися в тому, що українська музика наразі на підйомі і чимало творчих людей дуже жваво й оригінально реагують на ті події, які відбуваються в Україні — із гумором, сарказмом, висміюванням ворога, надзвичайно щемливо і душевно.

Окрім цього на свята дивіться на місцевих каналах, які на вигляд #ялинкиУкраїни2022. Журналісти Суспільного відзняли історію кожного дерева, яке прикрашає головну святкову локацію міста. Що об’єднує, а що відрізняє ялинки у Харкові, Львові, Миколаєві, Івано-Франківську — в ефірі між основними програмами на Суспільному.

Українське Радіо

31 грудня

О 13:35 в ефірі спецпроєкт Українського Радіо «Про що говорять Президенти»: як за 31 рік незалежності змінювалися новорічні привітання Президентів України, де і як їх знімали й з чим очільники держави йшли до українців у новорічні ночі.

З 20:00 31 грудня і до 08:00 1 січня — всю новорічну ніч — у прямому ефірі зі слухачами будуть ведучі Українського Радіо Олена Зелінченко і Владислав Красніцький. У вечірньому ефірі слухачів також вітатимуть з Новим роком бійці Сил оборони.

О 21:00 — Новорічний двогодинний музичний випуск програми «Культура на часі», підготовлений Радіо Культура. У святковій музичній програмі звучатимуть новорічні й різдвяні мелодії у симфонічному та джазовому аранжуванні.

1 січня

О 12:10 1 січня Українське Радіо та Радіо Культура традиційно транслюватимуть наживо новорічний концерт Симфонічного оркестру Віденської філармонії. Ведучі трансляції — Роман Коляда і Наталя Попудрібко.

Радіо Промінь

30 грудня

Протягом дня 30 грудня в ефірі Радіо Промінь — 8-годинний музичний марафон «100 світлих пісень темного року».

Радіо Культура

31 грудня

Передноворічного вечора Радіо Культура пропонує слухачам добірку класичної музики, спеціальні випуски програми «Музичні історії» та новорічні казки українських письменників у виконанні акторів.

О 18:00 та 19:00 — у програмі «Музичні історії» матимете можливість вирушити в музичну подорож новорічною Європою. Зокрема почуєте яскравий калейдоскоп найсвятковішої музики — вальсів Йоганна Штрауса-молодшого.

О 18:30 та 19:30 — у програмі «Аудіокнижка» почуєте дві яскраві новорічні історії для всієї родини. В «Хурделику» Івана Андрусяка прозвучать дитячі голоси Павлика Гольцева, Аскольдика Щербакова та акторки Галини Стефанової. А казкову оповідку від Ольги Атаманюк та Богдана Мельничука «Скриня з паролем» виконає акторка Оксана Шевчук.

О 21:00 Радіо Культура представляє святковий музичний концерт. «Joy to the world» та «Щедрик», відомі європейські та українські колядки в багатому симфонічному аранжуванні прозвучать у виконанні Академічного оркестру народної і популярної музики Українського Радіо під орудою Михайла Пікульського, а також Філармонійного оркестру Північнонімецького радіо. Ви почуєте спів зіркової німецької сопрано Діани Дамрау, а також українських співачок Руслани Лоцман та Оксани Нікітюк. А спеціально для прихильників джазу — фрагмент різдвяного концерту Біг-Бенду Західнонімецького радіо: невмирущі хіти «Let it Snow», «Rudolph the Red-Nosed Reindeer» і «Sleigh Ride», а також джазові аранжування європейських різдвяних гімнів у вишуканому виконанні одного з найбільших і найстаріших Біг-Бендів Європи.

А в нічному ефірі нового 2023 року на Радіо Культура почуєте святковий плейлист із найпопулярнішою святковою класикою.

Напередодні новорічних свят команда Суспільне Новини представила добірку світлин журналістів та фотографів Суспільного, зроблених протягом 2022 року — «Рік, коли ми стали сильними». Це фотоісторії з описами про військових, медиків, волонтерів, рятувальників, поліцейських та капеланів, а також — про людей, які пережили окупацію і дочекалися українських бійців на своїх вулицях. Про тих, хто втратив дітей і про тих, хто дав нове життя. Про тих, хто втратив дім і знайшов прихисток. Про тих, хто бореться на передовій і тих, хто тримає тил.

Журналісти Суспільне Новини відзначатимуть цей Новий рік на позиціях військових біля Бахмута, щоб підготувати репортаж про те, як українські військові зустрічають 2023 рік.

Своїми думками про очікування від 2023 року з журналістами також поділяться експерти, візіонери та урядовці.

У телевізійних випусках Суспільне Новини покажуть підсумкові сюжети про економічні втрати та здобутки року, як Україну посилювали партнери та хто надихав українців цьогоріч.

Підсумками року поділиться й команда діджиталу Суспільного Мовлення, зібравши на своїх сторінках в соціальних мережах — фейсбук, ютубі та месенджерах — найяскравіші та емоційні моменти 2022 року.

На ютуб-каналі Суспільне Євробачення ведуча Аня Тульєва підіб’є підсумки 2022 року для України на Євробаченні. Також На ютуб-каналі Суспільне Культура вийде підсумковий спецвипуск проєкту «Артилерія», де гості Антон Слєпаков і Ницо Потворно говоритимуть про те, яким був цей рік у музичній сфері.

Також планується привітання від зірок, які були героями проєкту «Артилерія» впродовж 2022-го. Також на ютуб-каналі Суспільне Культура дивіться спецролик з письменницею, журналісткою та радіоведучою Оленою Гусейновою, де вона радить книжки, які варто читати в різдвяно-новорічний час.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте також: