:
День Соборності на Суспільному — про історію Дня Злуки, українську символіку та як відзначають соборність України у світі

День Соборності на Суспільному — про історію Дня Злуки, українську символіку та як відзначають соборність України у світі

20 січня 2023

До Дня Соборності України, 22 січня, Суспільне Мовлення підготувало низку тематичних спецпроєктів — документальні програми та фільми про становлення України з часів скіфів, Київської Русі й до сьогодення.

Цього дня на платформах Суспільного розкажуть більше про проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року, якому присвячений День Соборності України. Також журналісти Суспільного покажуть з різних куточків України та світу акції народного єднання.

Читайте також: Серіал Суспільного «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — у фінальному турі конкурсу Шевченківської премії

Перший телеканал Суспільного

22 січня з 18:00 до 0:00 Перший телеканал в ефірі телемарафону «Єдині новини» присвятить ефір тематичним сюжетам, інтерв’ю та включенням до Дня Соборності України. Включення відбуватимуться з українських міст, а також із Польщі та США, де проводитимуть акції до 22 січня.

Ведучий Євгеній Агарков поговорить з гостями ефіру про історичну вагу, паралелі із сучасністю та важливість відзначення Дня Соборності. Вадим Васильчук, офіцер 128-го батальйону, ініціатор та організатор акцій «Живий ланцюг Соборності» розповість, як відбувався перший «Живий ланцюг».

У студії пригадають, як 22-23 січня 1992 року відбувся І Всесвітній конгрес українців. В інтерв’ю з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем говоритимуть про День Соборності та єдність українців, роботу Інституту національної пам’яті в умовах війни та про дерусифікацію і декомунізацію після 24 лютого.

Телеканал Суспільне Культура

22 січня з 13:30 до 14:45 телеканал Суспільне Культура покаже цикл документальних передач «10 днів незалежності України» автора та ведучого, історика Володимира В’ятровича. У передачах йдеться про створення Четвертого Універсалу Українською Центральною Радою, в якому головним пунктом було проголошення незалежності України; про «листопадовий зрив» 1918 року у Львові, коли українцям вдалося вирвати Львів з рук Австро-Угорщини; про День Соборності, який об’єднав Україну актом злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

О 15:05 та 18:20 у проєкті «Історія України за 15 хвилин» розкажуть про найголовніші події становлення України як держави — від скіфів та Київської Русі до проголошення незалежності й боротьби проти російських загарбників.

З 15:20 до 17:20 телеканал Суспільне Культура покаже документальну просвітницьку трилогію «Українська символіка». В кожній серії йтиметься про створення герба, гімну та прапора України, а також їхнє значення для нашої історії.

О 20:30 на глядачів чекає захоплива історія відомого на весь світ «Щедрика» і світового турне хорової капели диригента Олександра Кошиця 1918–1924 років. Фільм «Щедрик проти “русского міра”» підіймає низку актуальних проблем сьогодення — протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України, місця українського культурного продукту у світі та його поступ.

О 22:30 дивіться документальний фільм Українського інституту національної пам’яті «Вогнехреща». Вогнехрещем називають початок боїв з 19 по 22 січня 2014 року в ході Революції Гідності. Стрічка заснована на спогадах свідків та учасників тих подій і документальних кадрах протистояння. Фільм розповідає про те, як мирне волевиявлення українців трансформувалося в криваву боротьбу за свою свободу.

Українське Радіо

22 січня Українське Радіо проведе історичну розвідку «Рік життя України»: як прожила Україна рік після проголошення Четвертого Універсалу Центральної Ради, незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року. Гостем Українського Радіо буде дослідник історії Української революції 1917-1921 років Віталій Скальський.

Протягом дня також виходитимуть короткі програми «Вертаємо своє. Соборність — мета перемоги».

О 13:40 слухайте програму «Сьогодні. Вдень» з ведучою Галиною Бабій, яка буде присвячена Дню Соборності України.

Радіо Культура

До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту 20 січня та до Дня Соборності України 22 січня Радіо Культура підготувала тематичні ефіри.

Протягом 20 січня в ефірі Радіо Культура в радіопередачі «Поезія на Радіо Культура» звучатиме поезія: «Льодолом» Григорія Чупринки, читає Тарас Компаніченко, та вірш Романа Семисала «Це мій вирок і вибір», читає Віктор Дяченко. Слухайте поезію на Радіо Культурі за посиланням.

20 січня в програмі «Музичні історії» — історія створення і виконання «Молитви за Україну» Миколи Лисенка — духовного гімну України. Ведуча — Ірина Пашинська. Слухайте «Музичні історії» за посиланням.

Також сьогодні в програмі «Час інтерв’ю» з ведучою Оленою Гусейновою говорили про Акт Злуки в річницю проголошення незалежності УНР: чому тривожне віче на Софійській площі 1919 року працює на українську перемогу сьогодні? Спікер — Ярослав Файзулін, директор Центрального державного історичного архіву. Слухайте ефір за посиланням.

О 16:00 в ефірі Радіо Культура прозвучали найновіші студійні записи одного з колективів Українського Радіо — Оркестру народної і популярної музики під орудою Михайла Пікульського. Попри повномасштабне вторгнення музиканти продовжили свою роботу й записали обробки українських повстанських і стрілецьких пісень до Художнього фонду Українського Радіо. «Ой у лісі на полянці», «Ой у лузі червона калина», «Повій, вітре, на Вкраїну» та інші пісенні хіти прозвучать у виконанні солістів Національної опери України — Олександра Бойка та Володимира Тишкова.

О 18:00 — зачитають сторінки з повісті Богдана Жолдака «УКРИ». Це екшн, заснований на реальних подіях війни на Донбасі. УКРИ — так називають українців окупанти від квітня 2014 року, з початку війни. Фрагмент кіноповісті читає автор.

Радіо Промінь

До Дня Соборності України, 22 січня, о 13:00 до ефіру Радіо Промінь завітає українська співачка та громадська діячка Марія Бурмака.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте також: