:
Д/ф

Д/ф "Барокова примха "Веселой Елисаветъ" із циклу "Київська старовина. Світ мистецтва"

06 грудня 2011

У п’ятницю, 9 грудня, о 10:05 нова прем’єра документального фільму від Першого Національного.

"Мета творця лише дивовижне і вражаюче. Той, хто не в змозі здивувати – нехай іде до скребниці, тобто – стане конюхом", – проголошував перший італійський бароковий поет Джамбаттіста Маріно.

Час імператриці Єлизавети, доньки Петра I, – це епоха, коли у вітчизняному мистецтві панував розкішний і пристрасний стиль бароко. Чарівна і весела "Єлісаветъ", здавалося, уособлювала цей стиль. Дипломати говорили про неї як про найвродливішу принцесу Європи, вона любила музику, грала на багатьох інструментах, складала пісні, прекрасно танцювала і заслужила ім’я "іскри Петра Великого".

Батько мріяв видати дочку за короля Франції Людовіка XV. Але у Версалі відхилили цю пропозицію – мати дівчинки у минулому була пралею і на час народження "Лізоньки" ще не повінчалася з російським імператором.

Якби французький двір не знехтував незаконно народженою нареченою, не судилося б відбутися іншому шлюбу Єлизавети. Шлюбу таємному, морганатичному, про який заборонено було говорити вголос. І на землі Києва ніколи б не виникли дві визначні споруди великого італійця Бартоломео Растреллі, які назавжди змінили обличчя міста, – казковий Маріїнський палац і вишукана Андріївська церква.

Растреллі-молодший – італієць, який народився в Парижі, де і провів перші 16 років свого життя. Його батько – талановитий скульптор і архітектор з Флоренції працював при дворі Людовіка XIV. Він опинився у Петербурзі, підписавши контракт з Петром I. Растреллі створив близько сімдесяти будівель, найвідоміші з них – Зимовий палац і ансамбль Смольного монастиря в Петербурзі, Катерининський палац у Царському селі, Великий палац у Петергофі, палацові комплекси в Прибалтиці.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 94,41% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,34% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: