:

"Три таємниці Шумського" - прем'єра документального фільму на Першому Національному

17 листопада 2010

У четвер, 18 листопада, о 22:00 в ефірі Першого Національного прем'єра  першої серії документального фільму про життя українського революціонера, засновника партії есерів-боротьбистів, визначного політичного і суспільного діяча Олександра Шумського.

Фільм виходить в рамках великого проекту "Українська мрія" і складається із трьох серій, які присвячені невідомим фактам біографії персонажу української революції.

Над зйомками фільму працювала творча група Першого Національного:

  • автор і режисер-постановник – Ірина Шатохіна
  • оператори-постановники – Олександр Шафранський, Володимир Таргонський
  • художник-постановник – Віктор Козяревич, Наталія Гермашевська
  • Професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал – співавтор, науковий консультант і ведучий проекту "Українська мрія".

Головний герой трилогії, Олександр Шумський, дуже суперечливий у своїх політичних переконаннях, динамічний та  неоднозначний боротьбист. За переконаннями він був соціалістом, за своєю суттю – патріотом. Будучи членом ЦК комуністичної партії України він активно проводив політику українізації, виступаючи за розвиток національного відродження.

Фільм про людину надзвичайно рішучу,  яскраву, вольову і водночас внутрішньо суперечливу. Його біографія – "біла пляма", його ім’я майже забуте і заборонене на сторінках історії.

Робота над фільмом була певним дослідженням зламів долі Шумського, в якій, навіть для автора було багато несподіванок і відкриттів. Перша серія фільму називається "Ястжембець", від назви гербу Шумських, що у перекладі з польської означає "яструбок". У ній відтворюються події 1917–1920рр, коли Шумський стає фундатором партії українських комуністів – боротьбистів. Для них символічним кольором був блакитний. Автори стрічки застосовують цікавий художній прийом, вони граються на червоному і блакитному кольорах, застерігаючи глядачів від небезпеки  пофарбувати героя в червоний колір.

Відкриттів під час роботи над фільмом знімальна група зробила чимало.

Найголовнішим стало розсекречення справи-формуляра Олександра Шумського, яка лежала більше 70-ти років в архіві СБУ. Цей унікальний набір документів, не відомий навіть спеціалістам, історикам та літературознавцям, додає фільму дуже виразні деталі. Справжнім відкриттям стало дослідження документів, що зберігаються у Державному архіві Житомирської області, які засвідчують шляхетне походження українського революціонера-боротьбиста.

Виявилося, що Шумський був не сином батрака, як писав у своїх анкетах, а "нащадком громадянина міста".

Великим відкриттям стало також  віднайдення рідкісних фотографій Олександра Яковича Шумського, адже світлини представників української революції знайти майже не можливо. Розкрита також загадкова і заплутана таємниця смерті Шумського. Арешти, заслання, репресії, спроба самогубства, хвороба, постійні катування долі супроводжують усе життя вольового патріота. Шумський  вимагає, щоб його ім′я було привселюдно очищено від наклепів та бруду, яку наводила на нього влада. Будучи хворою, паралізованою, засудженою людиною він бореться до останнього за реабілітацію, за власну гідність.

"Найскладнішим у роботі над фільмом був етап дослідження подробиць і таємниць життя Олександра Шумського, адже  біографічних матеріалів, фотографій, кінодокументів про нього майже немає. Власне, ми були відкривачами в дуже багатьох питаннях. Ми працювали в державному архіві Житомирської області. І тому найскладнішим було віднайти і осмислити нову інформацію, нові документи. А все заради того, щоб усвідомити, хто він був насправді і чого прагнула ця видатна людина, ім′я якої було старанно стерто в історії України", ― розповідає автор фільму Ірина Шатохіна.

Друга серія фільму, яка називається "Битва за українізацію", присвячена конфлікту Шумського з тогочасним  генеральним секретарем КП(б)У Лазарем Кагановичем ― близьким сподвижником Сталіна. У фільмі представлені цікаві моменти історії взаємин Шумського і Сталіна. Адже всі перипетії життя Шумського позначені відвідинами вождя світового пролетаріату.

Третя серія фільму  ― "Смерть навздогін", присвячена періоду, коли Олександра Шумського було заарештовано,  репресовано, а згодом за вказівкою Сталіна підступно вбито за сміливо та беззастережно висловлені думки про Україну.

Автори фільму закликають сміливо дивитися в очі нашій історії та віддавати належне тим людям, які плекали українську мрію. Адже будь-яке з прізвищ персонажів серіалу "Українська мрія" – це "біла пляма". Слід боротьбистів в сучасній Україні і досі не закарбований жодним історичним пам’ятним місцем, дошкою, монументом. Фільм намагається змінити суспільну думку, і викорінити байдужість з людських сердець.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: