:
Перший Національний і програма

Перший Національний і програма "Легко бути жінкою": б'є – не означає, що любить

23 листопада 2010

За підтримки Представництва ООН в Україні, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту та Представництва Європейського Союзу в Україні в рамках кампанії "16 днів проти гендерного насильства" Національна телекомпанія України запускає спецпроект програми "Легко бути жінкою". З 22 по 26 листопада разом з улюбленими ведучими, а також кращими експертами в цій сфері вивчайте і беріть участь в обговоренні однієї з найгостріших проблем сучасного суспільства – проблеми сімейного насильства.

Сьогодні, 23 листопада, о 10:00 в прямий ефір Першого Національного вийшов другий випуск "Легко бути жінкою", присвячений фізичному насильству. Історії жінок, які звучали в сьогоднішній програмі, холодили кров. Неможливо уявити, як про таке можна замовчувати. Тим не менше, більшість жінок не розповідають про факти вчиненого над ними фізичного насильства навіть найближчим людям. Людмила Крупчинська, директор Київського міського центру соціально-психологічної допомоги пояснила, що часто жінки приховують факт сімейного насильства через власний перфекціонізм. "Вони з самого початку налаштовані на те, що у них в сім'ї все повинно бути ідеально. І коли стан речей не відповідає програмі, яку придумала для себе жінка, вона не наважується визнати існування проблеми. Їй легше робити вигляд, що все ідеально – як і було задумано".

Таким чином, дружина продовжує жити з тираном під одним дахом і смиренно терпіти побої. Часто жертва фізичного насильства шукає проблему в собі і виправдовує кривдника. Але ж насправді вона потребує кваліфікованої допомоги, яку в Україні можна отримати безкоштовно. Марина Легенька, юрист міжнародного жіночого правозахисного центру "La Strada", гостя сьогоднішньої програми, розповіла про те, що тільки на початку року до них на телефонну гарячу лінію звернулися понад 5 тисяч людей. "Це не тільки жінки, але й діти, і навіть чоловіки. Нещодавно був дзвінок від чоловіка, який скаржився на дружину. Вона заявила на нього в міліцію через те, що він її побив. "Але ж я її за справу побив", – запевняв цей суб'єкт... З такими чоловіками у нас працює психолог".

Дійсно, без психолога тут не обійтися, інакше неможливо пояснити подібній людині, що побити "за діло" – це не аргумент, який виправдовував би насильство сильного над слабким. А причини, за якими інші персонажі дозволяють собі підняти руку на жінку, не лише жахають, а й викликають подив. "Наприклад, була така сім'я, в якій чоловік захоплювався поезією. Він писав піднесені вірші і присвячував їх дружині, а коли відбувався черговий акт фізичного насильства – виправдовував себе тим, що дружина не розуміє його таланту", – розповіла Марина Легенька.

І при всій абсурдності таких аргументів, жінка продовжує терпіти і покірно погоджуватися з тим, що у чоловіка буцімто були причини її побити. "Програма "Легко бути жінкою" – гарний інформаційний посил, який донесе до жертв насильства розуміння того, що терпіти в жодному разі не слід. Тим більше, на сьогодні отримати допомогу і захист можна: жінка може оселитися у притулку, з нею будуть працювати психологи, юристи, які, у разі необхідності, супроводжуватимуть шлюборозлучні процеси в суді". Допомога в таких центрах безкоштовна, тому не варто шукати причин, з яких туди не можливо звернутися замість того, щоб тихо сидіти і чекати, поки "любий" чоловік заб'є до смерті.

До речі, сьогодні в студію повинна була прийти 74-річна жінка, яка довгий час піддавалася насильству з боку своїх близьких. Врешті-решт вона зважилася звернутися за допомогою до притулку для жінок. Проте вчора ввечері стало відомо, що її побив онук. Зараз Галина Петрівна перебуває в реанімації, і це чергове сумне свідчення того, що повертатися назад до таких "родичів", навіть не зважаючи на любов – прямий шлях у пекло.

Можливість зберегти сім'ю, в якій фізичне насильство стало невід'ємним атрибутом, існує лише в тому випадку, якщо працювати не тільки з жертвою, але і з агресором. Центри допомоги жінкам проводять різні заходи, зокрема й психологічні консультації чоловікам, від котрих тікають побиті дружини. Як пояснила Ірина Бабенко – представник жіночого інформаційно-консультативного центру в Житомирі, вказувати клієнткам, як жити далі, не слід: "Ми не рекомендуємо жінкам розлучатися чи йти геть – вони повинні зробити вибір самі. Замість того, щоб нав'язувати якісь конкретні лінії поведінки, ми лише розповідаємо їм про можливі варіанти та їх наслідки. Згідно з дослідженнями канадських притулків, 38% жінок планують повернутися до "бойового" чоловіка. Це можна пояснити сильною емоційною залежністю, любов'ю і тим, що вони самі виправдовують своїх мучителів. У багатьох випадках сім'ї відновлюються: якщо каталізатором насильства, як це часто буває, виступав алкоголь, то після курсу лікування від алкогольної залежності сім'я відродиться. Однак є випадки, коли корекція неможлива – відсутня основа, на якій можна було б відновити шлюб. Тоді жінка повинна усвідомлено розірвати відносини".

А завтра, 24 листопада о 10:00, дивіться наступний випуск програми "Легко бути жінкою", присвячений економічному насильству. Дізнайтеся більше про цей різновид насильства від провідних експертів, поділіться своїми проблемами і отримайте пораду у прямому ефірі.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: