:
Перший Національний і програма

Перший Національний і програма "Легко бути жінкою": сімейне економічне насильство

24 листопада 2010

За підтримки Представництва ООН в Україні, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту та Представництва Європейського Союзу в Україні в рамках кампанії "16 днів проти гендерного насильства" Національна телекомпанія України запускає спецпроект програми "Легко бути жінкою". З 22 по 26 листопада разом з улюбленими ведучими, а також кращими експертами в цій сфері вивчайте і беріть участь в обговоренні однієї з найгостріших проблем сучасного суспільства – проблеми сімейного насильства.

Сьогодні, 24 листопада, о 10:00 в прямий ефір Першого Національного вийшов третій випуск "Легко бути жінкою", присвячений економічному насильству, про яке в українських сім'ях говорять не так часто й багато, як про фізичне, психологічне або сексуальне. Однак, бувають випадки, коли гроші є засобом утримування контролю над жінкою, хоча самі жертви цього або не визнають, або елементарно не розуміють.

Представник Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна", консультант і психолог Юлія Жаворонкова з прикрістю відзначила, що більшість жінок приймають ініціативу чоловіка контролювати сімейний бюджет і не розцінюють це як економічне насильство. Між тим такий контроль іноді не тільки доходить до абсурду, але і виливається в серйозну небезпеку для здоров'я і навіть життя. "Нам на гарячу лінію одного разу зателефонувала жінка - Олена, яка стала жертвою економічного насильства з боку чоловіка. В їх не надто заможній сім'ї грошима розпоряджався чоловік: отримавши зарплату, Олена відразу вручала її в повному розмірі благовірному, а він уже видавав їй "по копієчці" на життя, вимагаючи повної звітності про витрати. Сталося так, що жінці терміново знадобилося пройти курс лікування. І чоловік ходив з дружиною в лікарню, щоб та не витрачала гроші на обстеження і купувала тільки найдешевші медикаменти! У результаті Олена потрапила на хірургічний стіл. Переживши операцію, вона повернулася додому, але ситуація тільки погіршилася: чоловік почав її бити. А потім подав на розлучення і залишив її ні з чим. Виявилося, що все нажите майно чоловік оформляв на своїх батьків. Тільки тоді Олена зрозуміла, що економічне насильство мало місце і зруйнувало їй життя".

Не кожна жінка здатна розгледіти у своїй родині економічне насильство - вона виправдовує себе, чоловіка, врешті-решт звикаючи до поточного стану речей, мовляв, така жіноча доля. На жаль, люди піддаються впливу стереотипів, що панують у суспільстві - шаблон чоловіка-годувальника і жінки-домогосподарки зберігається в Україні і ставить відбиток на багатьох сім’ях, у яких дружина не має права розпоряджатися грошима на свій розсуд, навіть якщо вона їх заробляє. А виливається все це в глибоку депресію.

Випадки економічного насильства не рідкісні в нашій державі. Сьогодні до студії прийшла гостя - Світлана, яка втратила можливість спілкуватися з власними дітьми тому, що вчасно не звернулася за допомогою і не розпізнала насильства. Починалося все добре: вони з чоловіком придбали будинок, щоб жити в ньому всією дружною родиною. Нерухомість оформили на матір чоловіка, і Світлана, на жаль, не звернула на це належної уваги. Йшов час: чоловік почав періодично бити її, завів коханку і припинив фінансування потреб дружини. Щоб не найняла адвоката – так мотивував чоловік свою відмову виділяти Світлані кошти. Врешті-решт він вигнав її на вулицю, заборонивши бачитися з дітьми. Світлана картає себе за те, що не звернулася за кваліфікованою допомогою відразу, але в ролі жертви залишатися не збирається: вона буде боротися за опіку над молодшою дитиною до кінця.

Де шукати причини популяризації такого явища, як економічне насильство? Чому жінка дозволяє чоловіку контролювати загальний бюджет? Національний координатор проекту "Рівність жінок і чоловіків у світі праці" Сергій Савчук бачить корінь зла в тому, що чоловік, як правило, заробляє більше. Виявляється, жінкам в Україні платять на 30-32% менше, ніж чоловікам. Причому не тому, що у них робота менш складна, просто так склалося історично. До того ж, роботодавець вважає за краще наймати на роботу чоловіків, які не ходять у декрети і на лікарняні, готові відвідувати всі заходи у позаробочий час, адже про родину подбає дружина!

Проект, координатором якого є Сергій Петрович, як раз і спрямований на те, щоб подолати таку несправедливість. "Зараз в Україні втілюється масштабна державна програма щодо забезпечення рівності жінок і чоловіків. Одним з основних питань, які підніматимуться у рамках програми, є перегляд всіх нормативних актів на предмет гендерної дискримінації. Трапляється так, що жінкам відмовляють у прийомі на роботу – роботодавець регламентує у вимогах до кандидатів належність до чоловічої статі без об'єктивних причин. Згідно з українським законодавством, це не законно. Наша мета – домогтися рівності професійних можливостей чоловіків і жінок, таких, як кар'єрне зростання, професійне навчання, рівень оплати праці і таке інше".

З економічним насильством важливо боротися так само, як і з фізичним. Адже держава не закриває очі на проблему – її відмовляються бачити самі жінки. Не виправдовуйте себе і свого чоловіка і пам'ятайте – Ви не самотні!

А завтра, 25 листопада о 10:00 на Першому Національному дивіться наступний випуск програми "Легко бути жінкою", присвячений гендерному насильству. Дізнайтеся більше про цей різновид насильства від провідних експертів, поділіться своїми проблемами і отримайте пораду у прямому ефірі.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: