:
10 тисяч чоловіків відбувають покарання за гендерне насильство над жінками

10 тисяч чоловіків відбувають покарання за гендерне насильство над жінками

25 листопада 2010

За підтримки Представництва ООН в Україні, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту та Представництва Європейського Союзу в Україні в рамках кампанії "16 днів проти гендерного насильства" Національна телекомпанія України запустила спецпроект програми "Легко бути жінкою". З 22 по 26 листопада разом з улюбленими ведучими, а також кращими експертами в цій сфері вивчайте і беріть участь в обговоренні однієї з найгостріших проблем сучасного суспільства – проблеми сімейного насильства.

Сьогодні, 25 листопада, в день захисту жінок від гендерного насильства, ведучі програми "Легко бути жінкою" о 10:00 в прямому ефірі Першого Національного намагалися визначити, що таке гендерне насильство взагалі. І як це явище проявляється в Україні.

Їм допомагали: керівник центру "Чоловіки проти насильства" Володимир Козлов (м. Вінниця); керівник центру проблем сім’ї та гендерного розвитку Державного інституту сім’ї та молоді – Антоніна Тарановська; голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка – Ольга Балакірєва; керівник організації "Міжнародна Ліга захисту прав громадян України" – Едуард Багіров.

У 1958 році в Каліфорнійському університеті психоаналітик Роберт Столлер увів у науку слово "гендер". Воно означає соціальну належність статі.

Володимир Козлов вважає, що гендерне насильство в нашому суспільстві є – як з боку чоловіків, так і з боку жінок. Адже в центр, яким він керує, іноді звертаються і чоловіки. Хоча, це трапляється не часто, бо суспільство негативно ставиться до чоловіків, які проявляють слабкість.  

"Гендерна рівність – це коли жінка і чоловік можуть займатися однією і тією ж роботою. Але для цього необхідний певний розвиток суспільства, науково-технічний прогресу. Наприклад, якщо жінка хоче працювати в шахті, умови праці мають бути таким, що дозволять їй  робити це без шкоди для здоров’я, – вважає пан Володимир, - адже через тяжкі умови праці, чоловіки живуть на десять років менше, ніж жінки. А додайте сюди ще і психологічні навантаження. Є жінки, що до інфаркту в 40 років доведуть істериками".

Антоніна Тарановська теж вважає, що чоловік і жінка мають право обіймати одинакові посади. "Займатися вихованням дітей, брати декретну відпустку можуть як жінка, так і чоловік. І ця відпустка повинна зараховуватися людині в трудовий стаж", – наполягає пані Антоніна.

"Кожна  людина хоча б раз у житті стикалась із насильством: психологічним, фізичним", – впевнена Ольга Балакірєва. – А далі все залежить від особистості. Якщо людина усвідомлює, що над нею чинять насильство і намагається йому  протистояти, вона може уникнути подальших випадків. Насильство частіше трапляється в країнах з низьким рівнем життям.

На жаль, кожна друга жінка скаржиться на те, що зазнає гендерного насильства на роботі. Жінкам і платять менше, і кар’єру їм робити важче. Але все починається з дитинства. У сім’ї вихованням дітей переважно займаються мами і бабусі. Виховательки в дитячому садку, вчительки в молодших класах – усе це жінки. І правильне ставлення до "слабкої статі" треба виховувати у хлопчиків з дитинства".

Ведучі й гості програми одноголосно визначились, що до гендерного насильства належить зневага до людини  за  статевою ознакою. До фізичного насильства частіше вдаються чоловіки, а до психологічного – жінки.

"На сьогодні 10 тисяч чоловіків відбувають покарання в місцях позбавлення волі за те, що чинили насильство над жінками", – сказав  Едуард Багіров.

Потрібно з дитинства виховувати чоловіків так, щоб вони ставились до жінок з повагою, як до рівних. Адже  в сім’ях, де панує  кохання і повага між членами родини, немає ніяких проблем з насильством.

Я б особисто порадив кожному чоловіку, що обіймає керівну посаду, взяти в заступники  жінку. І починати ранок з думки – "що корисного і приємного я можу зробити для неї, і для всіх жінок загалом".

Не пропустіть ексклюзивні випуски "Легко бути жінкою: насильство в сім'ї" на Першому Національному.  Завтра 26 листопада в програмі буде обговорюватися тема "Насилля над дітьми в сім’ї".

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: