:
Лукін підтвердив, що діти до 16 років не повинні після 22.00 перебувати на вулиці без дорослих

Лукін підтвердив, що діти до 16 років не повинні після 22.00 перебувати на вулиці без дорослих

26 листопада 2010

За підтримки Представництва ООН в Україні, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту та Представництва Європейського Союзу в Україні в рамках кампанії "16 днів проти гендерного насильства" Національна телекомпанія України запустила спецпроект програми "Легко бути жінкою". З 22 по 26 листопада глядачі разом з улюбленими ведучими і  кращими експертами  брали  участь в обговоренні однієї з найгостріших проблем сучасного суспільства – проблеми сімейного насильства.

26 листопада в прямому ефірі Першого Національного говорили про насильство і знущання над дітьми. Експерти і правоохоронці стверджують,  що це ганебне явище сьогодні дуже поширене в Україні. Саме тому співведучим програми "Легко бути жінкою" був начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх у Київській області – Юрій Лукін.

Розібратися з визначенням, які дії дорослих підпадають під категорію насильства над дітьми, ведучим допомогли: психолог – Євген Тичковський,  начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки – Алла Середницька і директор департаменту науково-методичної роботи правозахисного центру "Ла-Страда Україна" –  Наталія Бочкор.

На початку передачі ведучі нагадали давнє українське прислів’я: "вчити дитину – взяти хворостину". Саме так дуже часто роблять українські батьки. Натомість в США, незважаючи на поведінку,  батьки не тільки не можуть вдарити дитину прилюдно, а й навіть підвищити на неї голос, бо оточуючі одразу ж звернуться в органи опіки зі скаргою про порушення прав дитини. На цій підставі у батьків дуже легко можуть відібрати їхню "кровинку".

Де ж та "золота середина"? Цей й намагалися протягом ефіру з’ясувати всі присутні в студії, і глядачі, які телефонували та задавали питання експертам.

Першою подзвонила жінка, котра з обуренням сказала: "В Європі, де діє ювенальна юстиція, і гендерні закони, жінки і чоловіки можуть брати одностатеві шлюби. А батьки не мають права примусити дитину застелити ліжко і винести сміття!".

Юрій Лукін роз’яснив, що ситуація в Україні значно відрізняється від європейської. "В наших сім’ях дуже часто знущаються над дітьми. А ці діти потім виростають схильними  до насильства!, – розповів начальник кримінальної міліції.  Ювенальна юстиція дає можливість вирішувати ситуацію без притягнення до кримінальної відповідальності. Та чи інша проблема вирішується із залученням соціальних педагогів і психологів. Наприклад, дитина краде гроші у однокласників. Але робить це тому, що їй нема чого їсти. В цьому випадку треба поговорити з "жертвами маленького злодія". Якщо ті його прощають, справу до міліції не передають.

Психолог Євген Тичкоський каже: "Є психологічний аспект, фізичний і сексуальний. Якщо, хоча б в одному з цих аспектів, буде застосовуватись сила – це вже насилля над дитиною".

Турбуючись про те, щоб в нашому суспільстві діти не росли розбещеними егоїстами, ведучі поцікавились, що мають робити батьки, коли дитина відмовляється вчити уроки, а взяти ременя чи навіть крикнути на неї – зась.

"Треба розібратися, чому дитина відмовляється  виконувати домашні завдання. Можливо їй важко. І є потреба в додаткових заняттях", – вважає психолог: "Взагалі дітей треба виховувати на засадах взаємоповаги і партнерських відносин. Якщо вони роблять щось погане, треба, наприклад, не дозволяти їм робити улюблену справу. Тоді діти будуть поважати  батьків, а не боятись їх. Але не плутайте поняття "не дозволяти", із поняттям "забороняти". Різниця полягає  в тому, що "не дозволити" означає аргументовано пояснити, чому не можна цього робити. Заборона, натомість, – це залякування і шантаж, маніпуляція, застосування фізичної сили".

Дуже багато фактів насилля трапляється сьогодні в школі. Одні діти ображають і б’ють інших. Іноді і вчителі "розпускають руки".

Пан Євген порадив батькам дитини, яку ображають однокласники, підіймати її самооцінку. Треба виявити її здібності і навики та активно розвивати їх.

У випадках "рукоприкладства" вчителів експерт Алла Середницька радить дітям і їх батькам звертатися до керівників навчального закладу, а якщо це не допомагає – в Міністерство освіти.

"В обов’язки вчителів, класних керівників входить також перевірка умов проживання дитини. Наприклад, учень ходить до школи млявий, а іноді й з синцями. В такому випадку вчитель зобов’язаний піти до нього додому і перевірити умови проживання", – сказала начальник відділу виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки.

Далі в студії знову пролунав дзвінок. Його автор розповів про те, що в деяких обласних центрах введена  комендантська година для дітей. Особи, які не досягли 16 років, не повинні після 22:00 перебувати на вулиці, без супроводу дорослих. А підлітки, віком від 16 до 18 років, мають право самостійно перебувати на вулиці лише  до 23:00.

Юрій Лукін пояснив, що в деяких областях України, місцева влади встановила  ці обмеження  на прохання батьків. "Це профілактичні заходи, як задля зниження рівня дитячої злочинності, так і задля зменшення кількості злочинів відносно дітей.

Міліція буде допомагати в виконані цих постанов, бо вони створені з ініціативи громади", – сказав досвідчений міліціонер.  
А психолог Євген Тичковський додав, що комендантську годину не можна назвати насильством над дітьми, а лише запобіжним заходом, що має на меті обмежити провокування злочинів.

На завершення спецпроекту програми "Легко бути жінкою: насильство в сім'ї" експерти і ведучі вкотре наголосили що телеглядачам треба добре знати свої юридичні права, відносно тієї чи іншої форми насильства. Закони, здатні захисти жертву насильства є, і їх треба застосовувати.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK – 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: