:

"Запам'ятай!": з понеділка 13 грудня вчися мови разом з Першим!

10 грудня 2010

Після низки публікацій (одна з яких була на сайті "Телекритика"), що гостро критикували стан використання української мови на телеканалах, Перший Національний повідомляє про запуск нового проекту – "Запам'ятай!".

Разом з відомим українським мовознавцем Анатолієм Васяновичем глядачі Першого зможуть дізнатись, як правильно вживати певні українські слова та формувати словосполучення.

З понеділка 13 грудня 2010 року щодня в ефірі Першого виходитимуть короткі міжпрограмні ролики (приблизний хронометраж до 3 хвилин), де розповідатиметься, що саме треба запам’ятати і яке слово вибрати.

Як розповів автор і ведучий проекту Анатолій Васянович, при створенні проекту він перш за все прагнув сформувати в глядачів повагу до того, як вони висловлюються: "Чому потрібно правильно висловлюватися українською? Всі добре розуміють, що грамотне мовлення – це повага до людей, з якими спілкуєшся. Але останнім часом усі ми є свідками того, як словесний бруд заполоняє спілкування наших громадян. Поряд з тим ми чуємо, що більшість українців займають позицію, що їм байдуже як вони говорять, бо головне, що їх розуміють. Не однаково! Тому що погано, коли людина плутає українську й російську мови, вживає недоречні слова, послуговується неправильним словосполученнями в тій чи іншій ситуації. Створений в народі "суржик" не може бути ознакою культури мовлення. Я розумію, що всі відразу не можуть заговорити правильною українською мовою, але ж мало хто намагається. Тому виникла потреба в таких роликах, завдяки яким у глядачів почне формуватися хоча б увага до рідної мови. Ті, хто побачить ці мініатюри, звернуть увагу, бо будуть порівнювати з собою – правильно чи ні говорять. Кожна мініатюра дуже проста, не переобтяжена граматичними правилами. Перш за все я розраховую на запам’ятовування норм вимови без особливого напруження".

Українська мова має безліч особливостей, і те, яке слово не просто доречніше, а правильно вибрати, формує мовну культуру спілкування. Адже неправильно вживане слово може не тільки виставити мовця невігласом, а й повністю змінити значення сказаного.

"Наразі на українських телеканалах сформувалася глобальна проблема щодо вживання літературної української мови. Ми чуємо, як часто з екранів наших телевізорів лунає мова, яку важко віднести чи то до української, чи то до російської. Саме тому Перший запускає міжпрограмні ролики, які повинні привернути увагу глядачів до правильності свого повсякденного спілкування. Ми сподіваємося, що ці матеріали допоможуть багатьом з наших глядачів зробити правильні висновки щодо того, який з варіантів вживання того чи іншого слова обрати для себе – правильний чи не правильний", – прокоментував запуск проекту "Запам'ятай!" генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

Як же правильно сказати: "мати рацію" чи "бути правим"; "посмішка" чи "усмішка"; "завдання" чи "задача"? На ці та багато інших мовних питань глядачі Першого дістануть відповідь у програмі "Запам'ятай!".

Відео програми "Запам'ятай!" можна переглянути тут.

Це треба не просто знати, це треба запам'ятати!

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: