:
Різдво з Папою Римським ексклюзивно на Першому

Різдво з Папою Римським ексклюзивно на Першому

23 грудня 2010

Різдвяний настрій давно витає у Головній редакції Першого – під стелею золотистою павутинкою розкинувся Різдвяний павук із соломи, оздоблений символами Різдва, а дідух з янголом, сплетений руками львівських майстрів, підтримує святкову атмосферу. На екрані монітора Христини Стебельської – незмінного коментатора прямих ефірів і головного редактора Першого Національного – ялинка на площі Святого Петра у Римі.

Розкішна, заввишки 33,5 метри, прикрашена 3 тис. золотих і срібних куль, 1,5 тис. білих і жовтих світлодіодних ліхтарів та понад 1000 вогнів. Крону 94-літнього дерева увінчала зірка. Кожного року – за традицією, започаткованою Папою Римським Павлом Іваном ІІ – дерево везуть у подарунок з різних країн світу, але таке право необхідно заслужити. Пожертвувати ялинку ― це велика честь, це дар, своєрідна молитва за ту землю, з якої вона прибула, за людей, які там живуть і працюють.

– Уже третій тиждень стоїть ця розкішна ялинка на площі Святого Петра, і я постійно спостерігаю за нею в он-лайн трансляції, – помітивши мій погляд, пояснює пані Христина. – Я повинна роздивитися усі деталі вертепу, щоб бути обізнаною під час коментування: яка ідея в декорі ялинки, що нового в сценографії вертепу, найактуальніші новини, інформація про відкриття та урочистості, запрошених гостей, яку музику використає Cікстинська капела?...

– Вертеп? У Ватикані?

– Так, це унікальний сценографічний театр – мальовничі декорації з велетенськими фігурами висотою у двоповерховий будинок, який кращі майстри Італії вже встановили на площі Святого Петра.

– Ви і за ним спостерігаєте?

– Звичайно! Весь світ за ним спостерігає, а для коментатора це – свята справа. Я маю знати все, що відбувається у Ватикані та світі. І не тільки я, трансляцію організовує професійна команда спеціальних проектів Першого Національного, літредактори, спеціалісти закордонного співробітництва узгоджують останні деталі з Медіа-центром Ватикану. Це не так просто – провести сигнал через Європу на Перший Національний, а далі – на всю Україну! Синхронно діють кращі фахівці прямоефірних трансляцій НТКУ й Посольства Ватикану в Україні. 60 країн світу транслюють Різдвяні богослужіння з Ватикану, а Перший Національний з України – серед найдосвідченіших.

– Скільки фахівців працює над тим, щоб показати українцям Різдвяну Месу!

– А скільки роботи! Особисто я щодня аналізую останні новини агенцій Ватикану та Католицьких медіа-центрів в Україні. Збираю гігабайти матеріалу: енцикліки, звернення, промови Папи, останні богослужіння, візити. Про що? Де? До кого? Папа Бенедикт XVI – це знакова постать. Люди з усього світу їдуть до Ватикану, щоб побачити його, почути істину з його вуст та отримати благословення. Адже виступи Папи на Різдво – це меседжі наступного року. Кожне його слово – це настанова: для молоді, сім’ї, духовенства, вчених… народів та країн. Кожна його поїздка – це дипломатично вивірена процедура з влучними акцентами. Жодна не повторюється, а доповнює одна одну. І якщо зібрати всі промови Папи за рік, то вийде велика книга Мудрості.

– Яку мудрість почерпнули Ви?

– "Кожна людина має право та обов’язок на пошук релігійної істини. Кожному, відповідно до переконань і совісті, своя релігія". Такими є настанови на наступний рік від Святішого Отця Бенедикта XVI під час його Різдвяних зустрічей з університетською молоддю та пастирських візитів до парафій збіднілих людей. Перший Національний дарує українцям змогу теж почути їх.

– Кожному своя релігія? Доволі неординарна заява для католиків…

– Запевняю  Вас, що дивляться опівнічну Месу не тільки католики, а й православні, протестанти, мусульмани… Я часто спілкуюся з духовними провідниками Церков і знаю, як люди різних віросповідань, навіть атеїсти, люблять трансляції з Рима.

– Що ж викликає цю любов, навіть у тих, хто не вірить?

– У символіці богослужінь є те, що нас цікавить.  Ватикан – дуже красивий архітектурний палац. Папську резиденцію, численні музеї та каплиці їдуть побачити мільйони паломників. Католицькі університети, де навчаються  українці-семінаристи, нагадують замки. Десятки тисяч вірян моляться не тільки у Базиліці Св. Петра, а в усіх  храмах Рима одночасно. На площах італійської столиці встановлено велетенські мультимедійні екрани, де кожен бачить головну літургію Різдва. Я щоразу завмираю, коли Папа Римський благословляє світ і  віншує українською.

До речі, цьогорічну ялинку (вказує на зелене чудо на екрані) подаровано Ватикану від  високогірної італійської  провінції Больцано. Це улюблене місце літнього відпочинку Бенедикта ХVI. І не тільки завдяки неповторним краєвидам, а й численній німецькомовній громаді. Папі Римському важливо під час відпочинку бути в рідному  мовному середовищі. Повчально, чи не так?...

(Небанальна пауза для того, щоб задуматися над цим незаїждженим прикладом для такого переговореного з усіх боків питання)

– Стільки змісту лише з самої трансляції…

– Це не просто трансляція. І не тільки заради світового календаря. Різдво – це родинне свято, ось що головне. Не випадково трансляції відбуваються в п’ятницю, суботу та неділю, адже традиційно це сімейні дні, коли ми разом. Саме заради цього Перший телеканал відтворює містерію божественної краси Різдвяної літургії, аби передати відчуття соборності, єдності, родинності. Адже тільки католиків у нашій країні – майже п’ять мільйонів (4801879 осіб). Зрештою, це наше призначення ― єднати Україну зі світом.

– Мабуть, це найуспішніший спосіб поєднати Україну зі світом.

– Різдвяні трансляції нагадують кожній людині, що вона не самотня. Кожен з нас має не тільки родину, але небесних покровителів. Вкотре цитуючи Папу: "Сам шлях до Бога пролягає через Віфлеємську печеру". Тому дуже важливо бути на такій відправі разом із цілим світом, адже саме в цей час усі небесні покровителі, навіть тих, хто просто дивиться на це як на видовище, чують наші думки та бажання. Це не містика, а доведена істина  вченими. Особливо у намолених місцях, біля чудотворних ікон, вища сила нам  допомагає.

Містерія – це не тільки краса ліхтарів, ялинки та канделябрів у храмах. Це синергія наших добрих думок, тому будьте разом із Першим Національним, святкуйте, колядуйте, загадуйте бажання, дякуйте за приязнь минулого, позбувайтеся негативу, адже в Різдвяну ніч відкривається небо і покровителі знову беруть нас під свою опіку.

24 грудня о 22:55 Перший Національний покаже надвечір'я Різдва Христового ― урочисту, шляхетну та філософсько-заглиблену містерію.

25 грудня о 12:55 під час денної літургії Святіший Отець привітає Вас з Різдвом Христовим українською мовою.

Будьте з Першим Національним. Чекайте містики на Різдво.

Читайте також: