:

"Досвід": підсумки першого ефіру

20 січня 2011

19 січня на Першому Національному стартував новий розмовний проект "Досвід".

Темою першого ефіру стали реформи системи охорони здоров’я України.

Гостями програми були Валерій Коновалюк, народний депутат України (комітет з питань охорони здоров’я); Юрій Поляченко, екс-міністр охорони здоров'я, директор Інституту хірургії та трансплантології АМН України; Валентина Очеретенко, голова правління спілки громадських організацій "Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів "Здоров'я нації"; Олександр Залєтов, заступник голови ради Ліги страхових організацій.

Ведуча і автор програми Наталія Семенченко, кандидат економічних наук, член-кореспондент УАН, разом з гостями студії намагалася виявити причини низької якості медичного обслуговування в Україні та розібратися, чи можливо повернути до життя галузь, яка відповідає за охорону здоров’я та довголіття української спільноти.

В програмі мова йшла про недоліки сучасної системи державної медицини, помилки лікарів та їх відповідальність перед пацієнтом. На сьогодні Україна посідає перше місце з дитячої смертності серед європейських країн, втрачає контроль над ситуацією з лікуванням туберкульозу та діагностуванням ВІЧ-інфекцій. Реалії, в яких опинилися сьогодні лікарі, не можуть забезпечити максимально якісну допомогу українським пацієнтам. Пацієнти, в свою чергу, не знають про власні права, які захищає українське законодавство.

Найчастіше українці помирають від серцево-судинних хвороб та онкологічних захворювань. Відсоток звернень від громадян стосовно неякісного обслуговування дуже низький через те, що в державі відсутня система оцінювання вартості людського життя і лікарі не відчувають відповідальності перед пацієнтами.

В програмі було означено шляхи вирішення проблем, які стосуються системи охорони здоров’я України. Учасники дискусії на Першому запропонували поступовий перехід громадян України на добровільне медичне страхування як варіант виходу з ситуації. Такий вид надання медичних послуг дозволить пацієнтам отримати якісне обслуговування, ефективне лікування та забезпечення усіма необхідними медичними препаратами, а лікарям – вирішити проблему недофінансування медичної галузі.

Першу програму "Досвід" ви зможете переглянути в повному обсязі на офіційному сайті Першого Національного в розділі "Відео".

Дивіться щосереди о 22:00 на Першому Національному нову програму "Досвід" з Наталією Семенченко. Разом з ведучою програми представники влади, лідери громадських організацій, експерти та професіонали, які кожен день працюють у відповідній сфері, зможуть віднайти шляхи вирішення проблем та осягнути їх справжню суть.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: