:
Офіційна зустріч з EBU: нові шляхи розвитку НТКУ

Офіційна зустріч з EBU: нові шляхи розвитку НТКУ

08 лютого 2011

4 лютого відбулася офіційна зустріч керівництва НТКУ з представниками EBU (Європейської мовної спілки). На робочій зустрічі генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф зі своїми заступниками та віце-президент EBU Клаудіо Каппон і асистент генерального директора EBU Девід Льюіс обговорювали перехід НТКУ у статус суспільного мовника.

"Головне, що ми хочемо бачити, це розвиток членів EBU. Ми маємо підтримувати сам принцип суспільного мовлення у Європі, тому і співпрацюємо саме з НТКУ, адже ви мовник, який може втілити цю стратегію. Важливий чіткий план у сфері переходу на суспільне мовлення, оскільки перехід від традиційної державної компанії до суспільної передбачає чимало речей – і законодавство, і внутрішня процедура і фінансування.  Найголовніше, що ми однаково дивимося на ці речі і ми бачимо не лише труднощі, а й успіхи, яких досягла НТКУ. Це вселяє впевненість в наш успіх в Україні", - висловився віце-президент EBU Клаудіо Каппон.

Також обговорювався план участі НТКУ у проекті спеціальної допомоги ЄМС, а саме використання НТКУ "Пакету Програм Солідарності", що передбачає надання власної телепродукції західноєвропейськими членами EBU.

"Ми підписали контракт з італійською компанією "RAI" на ексклюзивну трансляцію їх фільмів. На мою думку, це дуже якісний, а головне "влучний" продукт для нашої аудиторії. Італійські фільми дуже динамічні та пристрасні -  а наші глядачі віддають перевагу емоційному кіно. Також ми транслюватимемо знамениту італійську оперу Джузеппе Верді "Ріголетто". Бюджет цієї опери біля 20 млн. євро, а  ми отримуємо її на безкоштовній основі. Впевнений, що наші глядачі оцінять якісну музику та неперевершеність постановки за мотивами твору Віктора Гюго, як високо цінять її у Європі", - розповів генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

Представники ЄМС схвалили стратегію генерального директора  НТКУ Єгора Бенкендорфа, яка за досить важких умов – недостатнє фінансування - вивела телеканал за рік з 15 на 8 місце в рейтингу українських телеканалів, і вже п’ять тижнів тримає Перший Національний на 5 місці.

Також представники EBU цікавилися останніми успіхами телеканалу як члена URTI. З того часу, як 21 жовтня 2010 року НТКУ увійшла до складу міжнародної організації телекомпанія представила до каталогу 2011 року три документальні фільми - "В пошуках Мазепи", "Смакула. Історія одного відкриття" (2 частини), "Геній в обставинах. Шлях Кондратюка". Зараз Перший Національний подав  заявку на отримання декількох документальних фільмів виробництва інших членів URTI – зокрема, про Чорнобильську аварію, Другу світову війну та дитячі програми.

"Отже, крім трансляції іноземних фільмів та програм, ми просуваємо у європейський медіапростір і свої проекти, - прокоментував генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф, - Зараз ми закінчуємо виробництво дуже якісного фільму про жінок-в’язнів. За всю історію незалежності в нашій країні 20 жінок отримали довічне ув’язнення. У історії про них декілька сюжетних ліній – жінки та їх вина, сім’ї та їх життя і стосунки з ув’язненими. Цей фільм досить дорогий, якісний, а найголовніше – насичений цікавими життєвими епізодами. Це, а також унікальність теми зробить його цікавим не лише для українського, а й для європейського глядача".

Окрім інших питань на зустрічі було обговорено погашення заборгованості НТКУ перед Європейською мовною спілкою. Борг, який був накоплений ще у 2006/07 році, завдяки зусиллям нового керівництва НТКУ у минулому році був вперше погашений на 50%. Враховуючи такі дієві результати НТКУ щодо вирішення цієї проблеми, представники Європейської мовної спілки пішли на зустріч телекомпанії та погодилися не застосовувати санкції. Наразі НТКУ та EBU ведуть активний діалог та дії щодо погашення частини боргу, що залишилася. Завдяки активній позиції НТКУ та підтримці з боку ЄМС телекомпанія залишається членом організації та зберігає права на ексклюзивні трансляції проектів EBU.

"Ми задоволені продовженням співробітництва. Ми  будемо раді довгостроковому співробітництву з Україною, як раніше з іншими членами EBU, на яких звертали особливу увагу", - розповів віце-президент EBU Клаудіо Каппон.

Крім того, представники EBU підтримали прагнення Першого Національного щодо технічного переоснащення та переходу на цифрове мовлення. Найближчим часом НТКУ надішле до EBU список необхідного технічного оснащення, після погодження якого керівництвом Європейського мовної спілки та його членами, НТКУ може отримати нову сучасну техніку. Це суттєво покращить якість мовлення телекомпанії.  

"Ми налаштовані на довгострокову дієву співпрацю, яка існуватиме не лише на папері. Ми йдемо вперед, але є деякі підводні камені, які ми не знаємо як обійти. Саме для цього нам потрібна підтримка EBU та досвід членів цієї організації, які вже проходили цей шлях", - відповів генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

Перший Національний – загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: