:
Документальний фільм Першого Національного побореться за звання кращого

Документальний фільм Першого Національного побореться за звання кращого

02 березня 2011

За результатами попереднього відбору конкурсу документальних фільмів Турецької телерадіокорпорації (TRT) український фільм "Солдати імперій" потрапив у 13-ку, з якої виберуть кращий документальний фільм за версією TRT в міжнародній категорії.

Мета конкурсу, який проводиться Турецькою телерадіокорпорацією (TRT), починаючи з 2009 року, "внести внесок у розвиток і превалювання жанру документального кіно...". Участь у цьому конкурсі безкоштовна і є доступною для всіх, хто знімає документальне кіно.

"Солдати імперій" - документальний фільм режисерів Сергія Ачиняна та Сніжани Потапчук, за сценарієм Олени Артеменко. Це своєрідний погляд на події Другої світової війни крізь листи радянських і німецьких солдатів, здобуті з архіву Музею Великої Вітчизняної війни. Унікальність фільму в тому, що він показує солдатів не бездушною "машиною смерті", а людьми, які дійсно вірили в те, за що вбивали, і за що гинули. Німецькі воїни вірили, що звільняють Європу від більшовизму, а бійці радянської армії - у "священну війну". Історія про щиру віру і спровоковану ненависть, глибокий погляд "зсередини" війни актуальний і сьогодні. Саме тому фільм "Солдати імперії" і був номінований на конкурс найкращих документальних фільмів.

До 11 березня Перший Національний має підготувати додаткові матеріали, необхідні для продовження боротьби за головний приз.

Фільми, що пройшли відбірковий тур конкурсу документальних фільмів у двох основних категоріях - вітчизняній та зарубіжній, будуть представлені глядачам у Стамбулі 5-9 травня 2011 року на Днях документального кіно ТRT. Захід завершиться 9 травня церемонією вручення призів.

У категорії міжнародного конкурсу кращий фільм отримає 10 тисяч євро, два фільми отримають спеціальний приз у 7.5 тисяч євро, і фільм, відзначений спеціальним призом журі, отримає 5 тисяч євро.

Для довідки: Турецька телерадіокорпорація (TRT) - національна телерадіокомпанія Туреччини. TRT є членом Європейського мовного союзу. Сьогодні TRT веде мовлення по радіо по всьому світу, особливо широко в Європі, Азії, Африці та Австралії.

У минулому році в конкурсі TRT взяли участь 232 фільми з 40 країн.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: