:
Обличчя України. 1994 рік

Обличчя України. 1994 рік

09 березня 2011

Оксана Баюл: "Олімпійську корону несуть усе життя. Часом від неї підкошуються ноги"

Українська попелюшка, наймолодша олімпійська чемпіонка із зимових видів спорту, володарка єдиного українського зимового золота - так називають Оксану Баюл. На ковзани майбутня фігуристка стала у 4 роки в Дніпропетровську. А через 12 років - взяла олімпійське золото.

Перед  виступом на Олімпіаді в Ліллехамері під час розминки Оксана Баюл зіткнулася з німкенею Танею Шевченко і та ковзаном розрізала суперниці ногу. Відтак, обколота знеболювальним, вона перехрестилась і вийшла на лід. Глядачі побачили маленького лебедя, що помирає, у виконанні 16-річної українки.

Після виступу юна спортсменка зізналася: "Я не сподівалася, що стану олімпійсько чемпіонкою".

До цього тріумфу Оксана йшла з трьох років, відколи стала на ковзани. Дівчинка навіть за автобусами бігала, так боялась запізнитись на тренування, розповідають її знайомі. Коли Оксані було 13 років, у неї померла мама, а за рік - і бабуся. Батько вже давно не жив із родиною. Тож Оксана залишилась сама. Іноді ночувала в роздягальнях на ковзанці, там же готувала собі їжу. В 14 років  до одеської школи фігурного катання її забрала тренер Галина Змієвська. Вже за рік Баюл стала чемпіонкою Європи. У Ліллехамері, на честь її перемоги, підняття прапора чекали 45 хвилин. Його в результаті піднялИ догори дригом. Ніхто не очікував перемоги українських спортсменів, мабуть, тому в організаторів не було й українського гімну.

Спортивний коментатор  Юхим Шарпанський, який готував фільм про Національну олімпійську збірну, одним з перших намагався взяти інтерв"ю в Оксана Баюл. Спортсменка навідріз відмовилася. Журналісти були здивовані принциповістю і непоступливістю молодої зірки. Кажуть, тоді ж "колюча дівчинка" заявила своєму тренерові Змієвській: вона, нарешті, вільна. І тепер може робити все, що завгодно у свої 16 років. Попереду могла бути не одна олімпіада. Маленька самотня чемпіонка виїхала до США. Там її чекала і шалена популярність, і найвищі серед олімпійців гонорари. Але  настало випробування мідними трубами. Спортсменка лікувалась у реабілітаційній клініці від алкогольної залежності, поліція затримувала її за водіння у нетверезому стані. Так Оксана Баюл дорослішала. А згодом зізналась:"Олімпійську корону несуть усе життя. Часом від неї підкошуються ноги". Кілька  років тому чемпіонка повернулася в Україну - провелА майстер-класи і стала студенткою столичного педуніверситету.

Після першого за 15 років приїзду до України, Оксана знайшла свогО батька і побувала на могилі матері. На відміну від багатьох титулованих спортсменів, Оксана Баюл не відмовляється від українського громадянства.

Ольга Скотникова, Перший Національний

Читайте також: