:
Уїк-енд з ARTE на Першому Національному

Уїк-енд з ARTE на Першому Національному

11 березня 2011

У ці вихідні на Першому Національному стартує спільна акція Першого Національного, Гете-Інституту в Україні та Французького культурного центру "Уїк-енд з АRTE". 11-13 березня глядачі Першого зможуть побачити фільми франко-німецького телеканалу ARTE.

У суботу о 03:05 - "Пристрасті за Болеро" - фільм, який намагається підняти завісу таємничості над "Болеро" Моріса Равеля, творіння, яке мало напевно найграндіозніший успіх серед усього класичного репертуару.

"Я дуже хочу, щоб не було суперечок з приводу цього твору. Перед виконанням я попередив, що написав п'єсу тривалістю 17 хвилин, повністю створену з "оркестрового полотна без музики" і також постійного крещендо. Теми неоригінальні, простенькі народні мелодії арабоіспанского типу. Можна доводити протилежне, але оркестровка проста і невигадлива, без найменшого натяку на віртуозність. Мабуть саме через цю особливість жоден композитор не любить "Болеро". І зі свого боку, вони мають рацію".

Ця провокаційна заява Равеля датується 1931 роком. На його тлі тим більше парадоксальним виглядає успіх цього музичного твору.

У 4:05 - "Великий демографічний вибух" - не просто науково-популярна передача, а справжній погляд у майбутнє. Півтора мільярда населення на землі на початку 20-го століття. 6 з половиною мільярдів сьогодні. 2030-го нас буде більше 8 мільярдів, а 2050-го кількість жителів планети може досягти 9-ти мільярдів. Чи здатна планета витримати нас у такій великій кількості? Чи виявиться населення здатним пристосуватися до цього нового світу і вижити в ньому? 2030-ий рік тільки на горизонті, але демографи, економісти та інші фахівці вже можуть визначити перспективи нашого найближчого майбутнього. І найкомпетентніші з них протягом цього фільму спробують передати нам ключі від цього майбутнього.

У неділю о 12:55 - "Захаро. У пошуках нареченої" - фільм про маленьке грецьке містечко з великою проблемою. Більшість місцевих жінок їдуть шукати щастя і вдалого шлюбу до великих міст. Чоловіки ж повинні залишатися на своїй землі самотніми. Хитрий мер селища у вигляді передвиборчої кампанії дає обіцянку знайти їм жінок. Він налагоджує контакт з мером російського містечка Клим і той збирає 300 жінок, що шукають чоловіків за кордоном.

Незважаючи на традиції і забобони, що не схвалюють змішані шлюби, чоловіча частина Захаро відправляється в подорож, щоб знайти сімейне щастя.

4:50 - "Айсидора Дункан" - роман-життя великої танцівниці. Режисери фільму, продовжуючи роботу над дослідженням творчості танцівників світового класу, подають своє бачення життя піонерки сучасного танцю, вплив творчості якої відчувається і понині. Айсидора Дункан винайшла новий танцювальний стиль, новаторську манеру подачі і вираження танцю. Все це без перебільшення можна назвати революцією в мистецтві танцю.

Нагадаємо, що в цю суботу відбудеться фінал конкурсу короткометражок, організованого Першим Національним в рамках акції "Уїк-енд з АRТЕ". У цю суботу о 16:00 в прес-центрі НТКУ президенти французької та німецької редакцій АRTE оголосять переможця, який отримає можливість побувати в головному офісі каналу (у Франції чи Німеччині).

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: