:
Підсумки уїк-енду з ARTE

Підсумки уїк-енду з ARTE

14 березня 2011

11-13 березня Перший Національний, Посольство Франції та Посольство Німеччини в Україні, Французький інститут в Україні та Ґете Інститут представили акцію "Уїк-енд з ARTE" - три дні, присвячені цьому суспільному телеканалу, що має особливу історію, особливий формат й особливе покликання.

У рамках "Уїк-енду з АRTE" Перший Національний підготував для своїх глядачів показ фільмів телеканалу ARTE на великому (в кінотеатрі "Київ") та малому (в ефірі Першого Національного) екранах, ексклюзивний випуск інтелектуального ток-шоу "Глибинне буріння", зі спеціальними гостями – заступником голови АРТЕ Німеччини Готтфрідом Лангенштайном та головою АРТЕ Франції Жеромом Клеманом. А особливою частиною "Уїк-енду" став конкурс короткометражних фільмів, ініційований Першим Національним.

З 1 по 28 лютого режисери могли подати свої роботи за темами: "Проблема екології та захисту навколишнього середовища", "Молодь в Європі" та "Проблема расової нетерпимості".

12 березня о 16:00 в прес-центрі Першого Національного відбувся фінал конкурсу. На церемонії нагородження були присутні Віце-президент телеканалу ARTE Готтфрід Лангенштайн, президент ARTE France і колишній президент ARTE Жером Клеман та заступник генерального директора НТКУ Валід Арфуш, які і оголосили переможця.

Перше місце посів фільм "Ерік". Герой фільму - Ерік Ваків, молодий хлопець, який брав участь у телевізійному танцювальному конкурсі "Танцюють усі". Незважаючи на упередження, з яким він стикався в житті, Ерік зберіг позитивне ставлення до себе та став прикладом для багатьох молодих українців.  

Президенти ARTE та заступник генерального директора НТКУ Валід Арфуш нагородили режисера фільму Сергія Степанського та продюсера Юлію Філоненко.

"Це фільм про людину, яка вміє боротися, боротися з собою і обставинами. Про людину, яка підіймається на один раз більше, ніж падає. Про те, що щастя – це не телевізійна картинка, а люди поряд з тобою", – так описав своє творіння режисер.

Переможці отримали можливість побувати в головному офісі каналу (у Франції чи Німеччині) і подивитися на світ АRTE власними очима.

"Я щасливий вручити нагороду фільму, який є характерним для нашого суспільства, яке є змішаним, в якому існує проблема інтеграції . Я думаю, що ця проблема є характерною не лише для України, а й для інших країн. І тому цей фільм цікавий не лише в українських реаліях, а й у міжнародному контексті", - привітав переможців президент ARTE France і колишній президент ARTE Жером Клеман.

Нагадаємо, що акція присвячена телеканалу ARTE, створеному 1992 року спільними зусиллями французів та німців у прагненні надати співпраці між двома країнами нового культурного виміру. Телеканал ARTE, орієнтований на європейську та міжнародну спільноту, веде мовлення зі Страсбурга одночасно французькою та німецькою мовами. Основні вісі його програм – це мистецтво та культурне розмаїття.

"Це дійсно дуже цікава річ, коли німці та французи працюють разом. З одного боку - німці, які завжди планують надовго вперед, дуже скептичні щодо грошей та з іншого - французи з їх креативністю, яка рветься вперед і не чекає на перевірку реальності задуму. Ця яскрава суміш робить канал особливим. Ми представляємо ті стрічки – ігрові, музичні, документальні – які рідко знайдеш десь іще, але вони дійсно варті показу та перегляду. Я впевнений, що таке піклування про європейське кіно важливе  для Європи загалом. Ми хочемо бути тими, хто підтримує молоді таланти в цій сфері, адже це має тривалий ефекти для майбутнього Європи. Ми надаємо можливість авторам з європейських країн, зокрема – зі східної Європи, зробити свій перший, другий, третій фільм і таким чином здобути визнання. Адже ми будемо розвиватися лише в тому випадку, якщо підтримаємо свою креативність і готовність творити для людей. Те хороше кіно, документальні програми, а також короткометражні конкурсні стрічки українських режисерів, що ми проглянули показують, що молоді люди прокидаються і мають змогу показати щось нове Європі", - розповів віце-президент телеканалу ARTE Готтфрід Лангенштайн.

НТКУ є партнером франко-німецького телеканалу АRTE, в ефірі Першого часто можна побачити документальні фільми європейського телеканалу, адаптовані для глядачів Першого Національного.

"ARTE такого ж віку як і Україна. У цьому році святкуватиме 20 років. Все, що показує цей канал – зі смислом. Це не однотипні серіали чи нецікаві фільми. ARTE відомий своїми документальними фільмами і що важливо – приділяє велику увагу хорошому авторському кіно. Крім того подібні фестивалі наші колеги провели з успіхом і в інших країнах. Перший Національний додав родзинку до проекту – конкурс короткометражних фільмів. Журі з представників Першого, Французького культурного інституту та Гете-Інституту в Україні обрали найкращих, а  президенти ARTE – переможця. Зараз, уже дивлячись на результат нашої акції, в мене виникає лише одне бажання – продовжити співпрацю з ARTE", – повідомив заступник генерального директора НТКУ з міжнародних та музичних проектів Валід Арфуш.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: