:
Заяви російських політиків щодо антиросійської риторики НТКУ не відповідають дійсності

Заяви російських політиків щодо антиросійської риторики НТКУ не відповідають дійсності

25 березня 2011

У відповідь на заяви російських політиків, які звинуватили Національну телекомпанію України, як державну телекомпанію, в антиросійській риториці, НТКУ заявляє про те, що зміст цих заяв не відповідає дійсності.

Безвідносно до державної форми власності програмна і редакційна політика НТКУ визначається вимогами чинного законодавства та професійними стандартами журналістики, на основі яких встановлюються вимоги до створення і поширення інформації в усіх програмах телекомпанії. Згідно з положеннями Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Законів України "Про телебачення і радіомовлення" і "Про інформацію", а також виходячи з загальноєвропейської практики, НТКУ вбачає своїм головним завданням забезпечення прав громадян на свободу думки і слова, а також відкрите і вільне обговорення суспільних питань. Однією з вимог до діяльності телекомпанії також є збалансована подача інформації – інформаційні редакції НТКУ обов’язково представляють позиції усіх сторін з питань, що викликають тривогу чи занепокоєння в суспільстві.

Таким чином НТКУ зобов’язана висвітлювати всі суспільно важливі події та надавати можливість для оприлюднення повного спектру поглядів, що побутують у суспільстві, а також дотримуватися ідеологічної різноманітності, за якої жодна ідеологія не може визнаватися державною, пануючою, обов’язковою або єдино можливою.

Враховуючи вищевказане, Національна телекомпанія України вважає програму "Шустер LIVE" такою, що відповідає професійним стандартам журналістики і Редакційному статуту НТКУ, а заяви депутата Держдуми Росії, керівника Інституту країн СНД Костянтина Затуліна та директора філіалу інституту країн СНД в Україні Володимира Корнілова такими, що загрожують професійним стандартам журналістики.

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф: "Відносини з Російською Федерацією у соціальній, культурній, економічній сфері є неодмінною і обов’язковою складовою багатьох програм НТКУ і впродовж року ми надаємо слово великій кількості російських політиків, економістів, діячів культури. Ми вважаємо, що заяви російських політиків щодо антиросійського характеру програми "Шустер LIVE" не відповідають дійсності і налаштовані максимально розвивати українсько-російське співробітництво у ввіреній нам сфері".

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: