:
Світлана Леонтьєва:

Світлана Леонтьєва: "Жива істота стає людиною, коли "обростає" культурними прошарками"

28 березня 2011

Завдяки програмі Першого Національного "Театральні сезони" жителі сіл і маленьких містечок можуть піти до театру, не встаючи з дивану. Ведуча Світлана Леонтьєва вибирає для своєї передачі кращі спектаклі столичних театрів. Вона завжди в курсі театральних новинок.

До Дня театру, який в Україні відзначався минулої суботи, Світлана Леонтьєва відкрила маленькі закулісні таємниці "Театральних сезонів".

Світлано, ваші "Театральні сезони" здобули любов глядачів. Відразу видно, програма робиться зі знанням справи. Ви напевно, завзята театралка?

Просто, я люблю ходити в театр! :-) І програму цю затіяла, щоб "водити" туди всю Україну. Мені дуже хотілося дати можливість піти в теле-театр тим людям, які позбавлені цього, у силу географії їх місця проживання. Ну, немає у нас театрів в більшості міст, не кажу вже про села! Тільки в обласних центрах. Так туди ж ще треба доїхати, а вистава ввечері - значить треба десь переночувати. Словом - шансів у людини мало, хіба що дітей зі школи іноді возять. Інша справа в Німеччині або, Швейцарії... Там майже в кожному містечку з населенням в 20 тисяч населення є театр. До речі, фестивалі теж організовують у маленьких містах - економічно вигідніше!

Театр - це одна з найстародавніших розваг людства. Він змушує мислити, нагадує, що жива істота стає людиною, коли "обростає" культурними прошарками. І чим їх більше - тим пряміше і вище особа. Але так виходить, що кожна влада, в турботі про хліб насущний, "забуває" про дух нації. У питаннях фінансування духовні, культурні проекти завжди йдуть за залишковим принципом. І в новинах висвітлюються, тільки якщо вистачити часу після офіціозу та "підірвали - зарізали". От мені й захотілося заповнити цю прогалину і повести в театр всю Україну.

Ви вже зводили глядача в театр імені Франка, імені Лесі Українки, "ДАХ" і "Молодий театр"...

...а також "Театр Оперети", і зараз готуємося до зйомок у театрі "Сузір'я", і "Театрі на лівому березі".

За яким принципом ви обираєте з усього репертуару театру ту чи іншу виставу для показу?

Хочеться просто познайомити глядача з різноманіттям і різнохарактерністю столичних театрів. Показати найяскравіше! По-перше, прислухаюся до побажань театрального колективу. Театр має право вибрати - яким спектаклем він буде представлений на всю країну. Адже глядацька аудиторія зростає в тисячі разів. По-друге, ми вибираємо, що нам підходить: відносно акторського складу, за змістом п'єси, і по сценічному оформленню - "картинка", світло, звук, хронометраж. Адже ми теж залежні - від техніки, від часу.

До речі, про технічну сторону питання. Кажуть, цілий спектакль знімати дуже складно. Це так?

Знімаємо "на таланті"! (сміється). Із семи знятих вистав, повний прогін перед зйомками був тільки в двох випадках. Найскладніше було показати оперету. Актори виходили з можливих куточків (з лаштунків, з фойє, із залу). Оркестр у складі 20 осіб працював на сцені, а не в оркестровій ямі. Це була вистава "на малій сцені" за п'єсою родоначальника жанру оперети Жака Оффенбаха "Вечеря з італійцями". Дійство дуже насичене. Нам хотілося дати можливість побачити і почути все, ніби телеглядач в залі з нами. І, як працюють актори на сцені, і конферанс, і вокал, і великі плани. Адже коли глядач дивиться в очі акторові, бачить всю міміку, сльози, посмішку - це створює ефект живого присутності.

Таке складне відео як спектакль може знімати тільки режисер "живого" ефіру. Той, який зуміє охопити всю картинку. Ми спектакль не монтуємо. Як актори грають, так і показуємо. У цьому і особливість театру.

На яку цільову аудиторію розраховані "Театральні сезони"?

Вважаю, що залучати людей до театру потрібно з юності. Навіть з дитинства. Якщо якась-то дитина, що живе в селі, побачить по телевізору виставу. ЇЇ щось зачепить, і вона при першій нагоді захоче піти в театр - це вже велика справа. Ви помічали, що ми любимо те, до чого звикли з дитинства, до чого зуміли прищепити любов батьки, що сподобалося  не усвідомлено!?

У презентації вашої програми було заявлено, що крім вистави будуть опитування глядачів...

Спочатку ми робили їх більше. Та й зараз із задоволенням запитуємо глядачів, чому вони вибрали той чи інший спектакль. Але час ефіру - обмежений! А завершується програма обговоренням побаченого і обміном думок, які виникли під час вистави. Ми запрошуємо ВІП-глядачів - це можуть бути актори, режисери, драматурги, чиновники. У програмі, присвяченій Дню театру, у нас в гостях були: Народна артистка України та Росії Лариса Кадочникова, театральний критик Сергій Васильєв, драматург і поет Юрій Рибчинський, екс-прем'єр-міністр, представник Чеховського суспільства в України Юрій Єхануров, художній керівник "Молодого театру" Станіслав Мойсеєв. З Івано-Франківська спеціально до нас на програму приїжджав художній керівник і режисер облмуздрамтеатру Ростислав Держипільський.

Крім показу вистав, ми намагаємося знайомити нашого глядача зі знаковими фігурами театральними сучасності. Висвітлюємо новинки сезону, успішні проекти.

Ми мріємо торкнутися тих струни душі людської, які відгукнуться співчуттям, милосердям, душевною теплотою, бажанням зробити життя навколо добрішим, світлішим і чистішим!

Читайте також: