:
Обличчя України. 1996 рік

Обличчя України. 1996 рік

28 березня 2011

Катерина Серебрянська - фаворитка олімпіади, зірка на килимі і просто "Катюша".

Перемога всупереч усьому - так писала преса в 96-му про олімпійське золото української чемпіонки з художньої гімнастики Катерини Серебрянської. Вона ж згодом зізналася - мусила втілити мрію своєї мами.

Фаворитка Олімпіади, зірка на килимі і просто "Катюша". Так спортивні коментатори називали Катерину Серебрянську під час Олімпіади в Атланті. До золота влітку 1996-го вона прийшла через 9 найвищих перемог на чемпіонатах Європи та 8 - на чемпіонатах світу. В Національній олімпійській збірній чекали на перемогу Серебрянської. Хоч їй, як і бронзовій призерці Олімпіади, Олені Вітриченко, довелося тяжко не лише в спортивному багатоборстві. Як це часто буває в Україні, заважали зАздрісники та запеклі інтриги. Їх навколо поїздки до Атланти було вдосталь. Головне - на рівні Федерації художньої гімнастики, згадують спортивні коментатори. Чемпіонкам пощастило: у них від народження був міцний тил - їхні мами-тренери.

Мама-тренер казала Каті: "Треба бути на дві голови вищою за інших. Адже одну голову обов'язково засудять арбітри..."

Ця дорога до золота почалася з дитячого плачУ та істерик. Нині Катя вже з Усмішкою згадує, як її за комір пальта батьки-спортсмени тягли на тренування. Вона народилася в Сімферополі 1977 року в сім'ї майстра спорту з футболу Олега Васильовича та майстра спорту з гімнастики Любові Овсіївни Серебрянських. З восьми років почала займатися художньою гімнастикою професійно. Навчаючись у школі, стала майстром спорту, чемпіонкою та призером першості Європи з гімнастики серед юніорок. Потім переїхала до Києва. Перед Олімпіадою дівчина отримала Орден княгині Ольги і пообіцяла - привезе в Україну золото. Їй таки вдалось отримати  найвищу нагороду - золоту медаль в індивідуальному багатоборстві.

Згодом вона зізналася: її врятувало вміння зосереджуватися на собІ. Усе, що вирувало навколо, вона залишала поза увагою. У художній гімнастиці життя відводить короткий час для змагань і перемог. Саме тому довкола Олімпіад таке напруження.

Після завершення спортивної кар'єри у 1999 році рАзом із матір'ю заснувала "Студію Серебрянських" - центр фізичного та естетичного розвитку дітей. У двох-тисячному році народила сина Женю. Тоді ж життя дало їй урок справжніх цінностей. Катя втратила маму. Любов Овсіївна померла через рак грудей. І дОнька потім казала: це була плата за нерви і стрес. Катерина Серебрянська захистила кандидатську дисертацію і почала працювали не на спорт вищих досягнень, а на нову філософію життя. Сьогодні олімпійська чемпіонка створює оздоровчі програми для дітей і дорослих.

А уві сні іноді бачить ту сАму зал в Атланті, де під час вручення їй олімпійського золота, перед національним Гімном, організатори ввімкнули запис легендарної "Катюші". Мелодії її перемоги.

Автор: Ольга Скотникова

Читайте також: