:
Тетяна Недєльська:

Тетяна Недєльська: "Я захоплююся людьми, котрі присвятили життя служінню чужим дітям"

06 квітня 2011

10 квітня о 20.35 соціальний проект Першого Національного "Хочу, щоб ти була", мета якого допомогти дітям-сиротам знайти родину, познайомить телеглядачів з трьома вихованками дитячого будинку "Берегиня". А також розповість про Наталю та Євгена Дудко, які одними з перших в Україні створили патронажну сім'ю.

Тепер до них  привозять дітей, яких залишили батьки, або тих, у кого вдома склалася кризова ситуація, але батьки не позбавлені батьківських прав. Дитина перебуває в патронажній сім'ї тимчасово. Максимально – до п'яти місяців. Потім її забирають батьки або усиновителі, або ж опікуни.

Крім турбот про вихованців, своїх рідних двох дітей, Наталія і Євген Дудко усиновили хлопчика Владика.

Опинившись в гостях у цієї незвичайної сім'ї, ведуча програми "Хочу, щоб ти була" Тетяна Недєльська "засипала" їх питаннями. На які із задоволенням відповіла мама Наташа.

Розкажіть, як ви прийшли до ідеї створення патронажної сім'ї?

Я коли в дитинстві грала в ляльки, завжди була "багатодітною" матусею (сміється). Мабуть, бажання опікати дітей втілилося тепер в життя. Спочатку ми з чоловіком були волонтерами благодійної організації. Допомагали працівникам нашої Броварської лікарні доглядати за дітьми, яких залишили батьки. А коли соціальна служба запропонувала нам створити патронажну сім'ю, із задоволенням погодилися.

А чому ви вирішили усиновити Владіка?

Цю дитину мама залишила в пологовому будинку. Якийсь час він був сам у лікарні. А для такого крихти залишитися без мами – справжній стрес. Коли Владик опинився у нас, ми з Женею два місяці витратили на те, щоб він перестав здригатися за будь-якого дотику. Відновити психіку малюка, який довгий час був позбавлений материнської турботи, дуже не просто. Я впевнена, патронажні сім'ї в нашій країні необхідні. Адже деякі дітки по року лежать у лікарні, тільки тому, що вони сироти.

Ваші рідні діти вже виросли. Але замість того, щоб насолоджуватися спокоєм, ви присвячуєте життя служінню чужим дітям. Я захоплююся вами...

Ми любимо дітей і хочемо їм допомогти. Зігріти теплом в очікуванні мами. Якось до нас потрапили два братики (3 роки і 7 років). Їхня мама перебувала на лікуванні. Ми постійно говорили хлопчакам, що мама в них найкраща. Вона підлікується, перестане робити те і те, і все у них буде добре. Коли мама прийшла забирати дітей, вони зустріли її нормально.

Героїнями програми "Хочу, що б ти була" стали також дві майстрині-рукодільниці Таміла (14 років) і Катя (13 років) та любителька кінного спорту Юля (14 років).

Красуня Таміла з натхненням вишиває картини. Дівчина із задоволенням дала Тетяні Нєдєльській майстер-клас з вишивки хрестиком.

Таміла мріє стати масажистом, жити у великому і світлому будинку, вийти заміж і народити доньку.

Катя дуже любить малювати, робити прикраси з бісеру. А також грає у шкільній команді з баскетболу. Дівчинка виросла в дитячому будинку "Берегиня", але не перестає мріяти про сім'ю. Катя дуже совісна. Якщо когось образить, тут же відчуває каяття, починає сердитися на себе.

Юля весь вільний час проводить з кіньми. Підробляє на конефермі в селі Вишеньки. Вчить малюків кататися верхи.
"Коли Юля говорила про коней, вона вся світилася. У всіх цих дітей є мрії та захоплення. Але найзаповітніша мрія кожного вихованця дитячого будинку – знайти сім'ю. Не бійтеся бути добрими і творити милосердні вчинки", – сказала телеглядачам у фіналі програми Тетяна Недєльська.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: