:

"Майстер-клас": небезпечний і цікавий

07 квітня 2011

Те, що булки не ростуть на деревах, міські жителі, здається, давно засвоїли. Але звідки беруться різні народні вироби, за якими на святкових гуляннях шикуються черги, знають далеко не всі. Автор унікального проекту "Майстер-клас" Наталка Фіцич разом з Першим Національним вирішила розкрити Україні древні секрети народних майстрів.

Перші програми знімальній групі давалися вкрай важко. Бо ідея - осягнути науку ремесла за кілька днів - передбачала мало не героїчних зусиль. Під час роботи над однією з перших програм Наталка мало не залишилася без пальця - байдики била. Така, здавалося б, не найповажніша в народному фольклорі частина роботи - заготівля для дерев'яної ложки. Результат - устромлена у руку сокира, районна лікарня та шрам біля великого пальця. Програму про виготовлення дерев'яних ложок автор "Майстер-класу" закінчувала із забинтованою рукою.

Але зусилля і травми виправдалися - проект викликав неабиякий ажіотаж серед етнографів і самих майстрів, не кажучи вже про телеглядачів. Адже подібного в Україні ще ніхто не робив - спроба розкрити секрети майстра за 20 хвилин ефіру, завдання важка. Але команда "Майстер-класу" справляється. Знімальна група вже побувала в усіх регіонах України: від Карпат до Луганська, від Лубен до Криму. І це тільки початок. А вже надивилися всякого...

У селі Гречишкино на Луганщині знімали ткалю. У процесі зйомок у Наталки піднялася температура - наздогнав столичний грип. Процес йшов з довгими перервами, щоб ведуча в кадрі виглядала не надто втомленою. Ткаля-героїня Ганна Кіндратівна постійно і безуспішно намагалася нав'язати непитущій ведучій 100 грам з перцем, чим викликала заздрість чоловічої частини знімальної групи до недуги автора "Майстер-класу". До кінця дня, коли сил вже не залишалося, Наталка сіла на вулиці і раптом побачила великих рогатих тварин, які мчали прямо на неї. З репетом "Бики!" дівчина в секунду опинилася верхи на паркані. Щоправда, "бики" виявилися з вим'ям і без будь-яких небезпечних планів на ведучу Першого, а мирно поверталися з пасовиська на вечірнє доїння. Але ця пригода настільки зарядила дівчину адреналіном, що в той день програму дозняли до кінця.

У Криму знімальну групу ледь не загодували на смерть. Там "Майстер-клас" знімав відразу чотирьох майстрів. Перший - хранитель секретів виготовлення кримсько-татарських килимів Мамут Чурлу - вирішив пригостити киян знаменитим пловом з айвою. Він виявився настільки смачним, що Наталка щедро розхвалила кулінарні таланти Мамута Чурлу в кримсько-татарській пресі. Після цього інші герої програми вирішили позмагатися в пригощаннях. За час зйомок команда перепробувала усе, чим багата кримсько-татарська кухня, і повернулися додому добряче покруглілі. Зате привезли розкішний власноруч витканий килим, зроблені разом з майстрами срібні прикраси, карбоване блюдо і шитий золотом кисет.

Зараз "Майстер-клас" обробляє умільців Одеської області. Серед них - гагаузькі і болгарські майстри. А коли потеплішає, знімальна група відправиться до Полтавської області, де збирається відзняти брендову для української культури опішнянську кераміку і решетилівські рушники. Все, чого їм вдалося і вдасться навчитися, можна буде побачити на Першому Національному.

Суботніми вечорами о 18:40 старовинні секрети почнуть розкриватися. На Першому Національному.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: