:
НТКУ спростовує інформацію про домінування представників влади в ефірному часі Першого Національного

НТКУ спростовує інформацію про домінування представників влади в ефірному часі Першого Національного

12 квітня 2011

НТКУ звертає увагу на те, що інформація про фактично повне домінування представників чинної влади в ефірі Першого Національного, оприлюднена директором Інституту масової інформації Вікторією Сюмар з посиланням на Інститут соціології НАНУ, не відповідає дійсності.

Сьогодні Перший Національний транслює цілу низку суспільно-політичних програм, кожна з яких надає можливість представникам опозиції вільно висловити свою думку відносно політичних, соціальних та економічних процесів у країні. Так, впродовж тільки останнього тижня довести свою позицію до глядачів Першого Національного змогли Іван Кириленко (БЮТ), Сергій Соболєв (БЮТ), Микола Томенко (БЮТ), Сергій Пашинський (БЮТ), Володимир Філенко (БЮТ), Наталія Королевська (БЮТ), Тарас Стецьків (НУНС), Анатолій Гриценко (НУНС), Ірина Геращенко (НУНС), Давид Жванія (НУНС), Володимир Стретович (НУНС), Арсеній Яценюк (НУНС), Тарас Чорновіл (група "Реформи заради майбутнього"), Валентин Наливайченко ("Наша Україна"), Олександра Кужель ("Сильна Україна"), Віталій Кличко ("Удар"), а також численні експерти (Богдан Соколовський, Володимир Фесенко, тощо) та представники громадських організацій.

Сумарний хронометраж суспільно-політичних програм НТКУ ("Шустер-live", інші авторські політичні програми, новини) суттєво перевищує час, який надається для цього іншими українськими телеканалами. Для обґрунтування цього положення аналітична служба НТКУ підрахувала тривалість відповідних програм впродовж двох тижнів – з 28 березня до 3 квітня і з 4 до 10 квітня 2011 року. До уваги бралися програми "Новини", "Підсумки дня", "Підсумки тижня", "Шустер-live", "After Live. За лаштунками Шустер-live", "Про головне з Олесем Терещенком", "Точка зору з Юрієм Громницьким", "Досвід з Наталією Семенченко". Були отримані наступні результати:

Тиждень № 13
28 березня – 3 квітня 2011 року
1446 хвилина (24,1 години)
Тиждень № 14
4 квітня – 10 квітня 2011 року
1652 хвилини (27,5 години)

У всіх суспільно-політичних програмах Першого Національного присутня точка зору як влади, так і опозиції. Крім того, представники влади і опозиції на однакових умовах запрошуються до участі у таких програмах. Наприклад, в останньому випуску програми "Шустер-live" серед учасників були присутні 6 представників влади і 7 представників опозиції (минулий випуск - 5 представників влади і 6 представників опозиції). А такі програми як "Про головне", "Точка зору", "After Live" взагалі будуються за принципом абсолютно рівного представництва влади і опозиції в ефірі (приклади останніх двох тижнів: Владислав Лук'янов (Партія регіонів) і Ксенія Ляпіна (НУНС) 29 березня, Сергій Соболєв (БЮТ) і Валерій Коновалюк (Партія регіонів) 3 квітня, Наталія Королевська (БЮТ) і Олексій Плотніков (Партія регіонів) 4 квітня, Володимир Олійник (Партія регіонів) і Сергій Пашинський (БЮТ) 6 квітня, Вадим Колесніченко (Партія регіонів) і Сергій Власенко (БЮТ) 11 квітня, Вадим Карасьов ("Єдиний центр") і Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) 10 квітня).

Окремо НТКУ констатує прогрес у виробництві суспільно-політичних програм у порівнянні, наприклад, з 2009 роком. Для аналізу були довільно взяті два тижні у період до активізації передвиборчої кампанії. Отримані дані говорять про те, що за цей час тривалість суспільно-політичних програм в ефірі Першого Національного взагалі збільшилася майже в 4 рази.

Тиждень № 37
7 вересня – 13 вересня 2009 року
438 хвилин (7,3 години)
Тиждень № 41
5 жовтня – 11 жовтня 2009 року
451 хвилина (7,5 години)

Таким чином, НТКУ спростовує інформацію про фактично повне домінування представників чинної влади в ефірі Першого Національного, а також і надалі наголошує на важливості дотримання принципу рівної представленості різних політичних сил в телевізійному ефірі.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: