:
Непафосна правда про війну - вперше за 40 років на телеекранах

Непафосна правда про війну - вперше за 40 років на телеекранах

05 травня 2011

8 травня о 21:40 в ефірі Першого - короткометражна стрічка Віктора Греся "Хто помре сьогодні?".

Цей фільм називали антирадянським, прихованою пропагандою релігійних догм, звинувачували в абстрактному гуманізмі, песимізмі, занепадницьких настроях у відображенні подвигу радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Невелика короткометражка - чорно-біла, без будь-яких діалогів - викликала такий резонанс, що навіть заради цього варто її подивитися.

"Хто помре сьогодні?" - дипломна робота молодого випускника ВДІКу Віктора Греся, знята і представлена ним комісії в 1967 році. Знадобилося більше сорока років, кілька змін влади і сотні листів, для того щоб картина вже відомого українського режисера, володаря численних премій і нагород, Народного артиста України Віктора Степановича Греся вийшла на телеекрани.

"Цей фільм - моя юнацька мужність, де я не відступив від самого себе. Може тому кіношне начальство обурювала зухвалість молодої людини. Вказували: у вас не відображений у повній мірі звіриний оскал фашизму - ворога не могла мучити совість; у радянських бійців вигляд не геройський - їх, змучених, в брудних гімнастерках, ганяє по болоту німецький літак! А я-то вклав у фільм всю повагу до мужності народу! Це реквієм, нескорчена правда - про силу духу, про справжні цінності", - розповів Віктор Гресь.

"Хто помре сьогодні?" - фільм-притча, двадцять хвилин, чорно-білих і німих, озвучених лише звуком кроків втомлених подорожніх, скрипом воза, натужним диханням, переплеском крапель води на дні фляги і мовою очей. Головний герой Кузьмич виводить поранених з оточення, люди вмирають від ран, спраги. Нарешті, коли вони наштовхуються на криницю, над ними зависає ворожий винищувач і починає ганятися за безсилими людьми, яким навіть ніде сховатися. Але один з солдатів долає страх і стріляє в літак. Літак палає, а німецький льотчик стрибає з парашутом. Тепер вже він стає безсилим перед розплатою... Фашиста довго всмоктує в себе сіра гидка трясовина, і вмираючи він дивиться в очі тим, кого вбивав.

Геніальний режисер Сергій Параджанов назвав цю стрічку "маленьким шедевром". Тепер про неї можете судити і ви. На Першому Національному.

Довідка:

Віктор Степанович Гресь - Народний артист України, режисер-постановник вищої категорії, член правління Національної Спілки кінематографістів України, художній керівник молодіжного експериментального об'єднання "Дебют", доцент Київського Національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

Нагороди:

1981 — Перший приз творчому колективу за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі" на ВКФ
1981 — Золота нагорода в конкурсі дитячих фільмів за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі" на МКФ в Москві
1981 — Спеціальний приз за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі" на МКФ дитячих фільмів в Джифоні
1981 — Спеціальний приз за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі" на МКФ дитячих фільмів в Мінську
1982 — Диплом на МКФ в Турі за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі"
1983 — Спеціальний приз за фільм "Чорна курка, або Підземні жителі" на МКФ дитячих фільмів в Пуатьє
1990 — Приз за фільм "Нові пригоди янки при дворі короля Артура" на Міжнародному форумі-фестивалі католицьких фільмів "Релігія та духовність" в Західному Берліні
2007 — Диплом "За найкращий дебют минулих років" за фільм "Хто помре сьогодні?" на 6-му Київському Міжнародному фестивалі документальних фільмів "Кінолітопис-2007".

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: