:
Обличчя України. 1998 рік

Обличчя України. 1998 рік

05 травня 2011

Борис Патон - революціонер у технології зварювання

Революціонер у технології зварювання. Танки, газо- і нафтогони на землі та під водою, космічні станції і навіть серце, нирки та судини. Від металургії - до медицини. Від студента Політехнічного - до президента Національної академії наук України. Лауреат державних премій, заслужений діяч науки, він 98-го року став першим, кого відзначили званням "Герой України".

У складних дев'яностих Борис Патон висунув сміливу ідею - якщо можна зварювати метали, чому б не спробувати живі тканини. Відтак розробили апарат, який завдяки високочастотній напрузі замінив хірургам медичні голки та нитки. "Одним інструментом лікар пересікає, перекриває і з'єднує судини. У пацієнта при цьому жодного нагнивання", - розповідає хірург Сергій Подпрятов:

- Операція виконується безкровно, в тканинах не залишається сторонні тіла, ні нитки, ні кліпси, і з'єднання тканин відбувається дуже надійно.

Цього керівнику колись фантастичного проекту тепер замало. Борис Патон вимагає, щоб апарат став мобільним - для допомоги хворим у надзвичайних ситуаціях та автоматизованим, аби не залежати від кваліфікації хірурга.

Вимагати більшого і науковою думкою завжди бути у дні завтрашньому - ось життєве кредо вченого. А ще не боятися змінювати напрямки роботи.

Молодий Борис після закінчення Індустріального інституту, перейменованого в Політехнічний, працював з батьком - відомим містобудівником, справою життя якого було електрозварювання. Син продовжив династію Євгена Патона. Двадцятитрирічним під час війни розробляє нові технології зварювання під флюсом для будівництва танків. Потім - винаходи з напівавтоматичного зварювання під водою, далі - перший у світі експеримент пайки у космосі. Останнє ноу-хау - з'єднання зруйнованих трубопроводів.

"Як аварійний пристрій - воно повинно забезпечувати безпеку нафтовидобутку, якщо такі пристрої будуть прийняті на нафтопромислах різних країн. Ліквідація аварій буде можлива в найкоротші терміни", каже Валерій Романюк, директор КБ Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона.

Керівник Інституту електрозварювання виховав сотні патонівців. Про них навіть видали окрему збірку. Учні називають Патона наставником, який моментально підхоплює будь-яку ідею, і прискіпливо стежить за її виконанням. Вимогливий до себе, не переносить байдикування інших. Інститут очолює більше ніж півстоліття, майже стільки ж Національну академію наук. Тут Патона дев'ять разів переобирали на посаду президента. Під дахом академії більше сотні інститутів. Борис Патон не втомлюється вникати у кожну справу.

Як двічі героя соцпраці Бориса Патона вже увічнили у бронзі. Хоч він і опирався, але за радянських часів було таке правило. Вчений досі працює по 12 годин, встигає щодня читати, кілька разів на тиждень плавати у басейні. У свої дев'яносто п'ять відпочивати не збирається.

Читайте також: