:
Володимир Кіба:

Володимир Кіба: "Сергій Романчук - нова зірка "Богатирських ігор"

17 травня 2011

Більшість глядачів Першого Національного вже давно стали фанатами унікального спортивного турніру - "Богатирські ігри". Трансляції цих змагань на Першому мають високий рейтинг, який українські богатирі підтримують своїми успішними і, в прямому сенсі, сильними виступами. Цього року перемогу серед богатирів у категорії до 105 кг вперше здобув українець Сергій Романчук. Про сьогоднішні успіхи і майбутню кар'єру нової зірки "Богатирських ігор", світові рекорди українських атлетів і закулісся турніру краще за всіх знає Президент Федерації найсильніших людей України Володимир Миколайович Кіба.

Володимир Миколайович, 18 травня на Першому відбудеться трансляція Фіналу Всесвітньої Ліги Чемпіонів "Богатирських ігор". Що чекає наших глядачів?

По-перше, два українці у фіналі. Це два наших сьогоднішніх лідера - найсильніша людина України Костянтин Ільїн і нова, швидкозростаюча зірка Сергій Романчук. Богатирські ігри - це більш ніж видовищне змагання, адже тут 12 кращих атлетів планети, які пройшли багатоетапний відбір, щоб потрапити у фінал.

І фінал цей проходив саме в Києві.

Так, він проходив на території "КиївЕкспоПлаза".

А чому саме в Києві?

Ми вже другий раз проводимо в Києві фінал Ліги Чемпіонів. Чому саме тут? По-перше, ми завжди блискуче організовуємо це змагання, а по-друге, самі створюємо телеверсію змагань. Ці телеверсії визнані кращими і регулярно транслюються на світовому телеканалі "Євроспорт" у прайм-тайм. І, звичайно ж, на Першому Національному, в рамках програми "Чоловічий клуб".

Організація в Києві відрізняється від проведення етапів в інших країнах?

Так, і в кращий бік. З чого складається змагання: треба всіх зустріти в аеропорту, розмістити, нагодувати, забезпечити медичним обслуговуванням - у нас працюють масажисти, лікарі. Часто змагання тривають більше семи годин, і потрібно зробити умови максимально комфортними для спортсменів. Це дрібниці, з яких складається успіх організації. У нас всі вони враховані, включаючи і сухий пайок.

А що їдять богатирі під час змагань?

Вони п'ють багато води, приблизно 3-4 літра кожен за час змагання. Їжа повинна бути легка – пташине м’ясо, рис, свіжі овочі, фрукти. Адже ми розуміємо, що їм потрібно ще змагатися.

А скільки часу йде на відновлення спортсменів після "Богатирських ігор"?

Зазвичай - три дні. Хоча все залежить від того, наскільки спортсмен виклався на змаганнях. Чим більше сил він витратив, чим сильніше виступив, тим більше, природно, йому потрібно відпочивати. Засоби, якими вони користуються для відновлення, різноманітні - хтось ходить у сауну, хтось віддає перевагу прогулянкам на природі, хтось - масаж.

Які вправи найважливіші на фіналі - показують максимальні здібності атлета?

Є вправа "Трак-пул" - дослівно "тягнути вантажівку". У нас це були сани, на які ми поклали дві покришки по 400 кг і посадили 5 дівчат в українських національних костюмах. Сумарна вага - 1 тонна. Богатирям потрібно було це протягнути 20 метрів якомога швидше. Красива вправа - "Дамбл": величезна циркова гантель вагою 95 кг, яку потрібно підняти якомога більше разів за одну хвилину. Саме в цій вправі встановив світовий рекорд Костянтин Ільїн - на фіналі, трансляцію якого ви побачите на Першому, він підняв гантель 10 разів за одну хвилину.

А ще були рекорди?

Були високі досягнення, не світові рекорди. Але від цього - не менш видовищні. В унікальній вправі - "Присідання з автомобілем" - з грифом на плечах вагою 320 кг, Костянтин Ільїн зміг присісти 20 разів. Сергій Романчук виграв вправу "Манхуд-Стоун": він за одну хвилину чотири рази перекинув кулю вагою 200 кг через висоту 1, 3 м. Ще він виграв вправу "Богатирська карусель": вертикальний стовпчик з прикріпленою 4-метровою трубою з вантажем в 450 кг на кінці, який богатир бере на біцепси і несе по колу. Сергій Романчук проніс більше 60 м.

Всього у скількох етапах він зайняв перше місце?

З 7 вправ він виграв 4, що в підсумку зробило його чемпіоном у фіналі всесвітньої Богатирської Ліги.

Успіх Сергія Романчука був прогнозований чи став для вас несподіванкою?

Ми очікували, що він боротиметься за призове місце, але його перемога була для нас сюрпризом.

Чи часто з'являються такі нові таланти?

Рідко, дуже рідко. Адже це незвичайний спорт, тому нові обличчя з'являються не так часто. У цьому році в Києві ми знову побачили всесвітньо відомих чемпіонів: найсильнішу людину Росії Михайла Котляєва, найсильнішу людину на планеті - литовця Жидрунаса Савіцкаса, одного з провідних силачів - серба Ервіна Катона, гіганта з Великобританії - Террі Холанда зростом 2,05 м і вагою 200 кг.

У нашому випадку Сергій Романчук - нова зірка. Раніше був Василь Вірастюк, але він вже три роки як завершив свою кар'єру. І тепер у нас на очах "росте" Сергій Романчук, він вже готовий змагатися з атлетами першої величини і перемагати.

Ви передрікаєте йому кар'єру Василя Вірастюка?

Принаймні, на це є шанс. Але відбудеться спортсмен чи ні, ніколи не можна сказати напевно. Але Сергій Романчук подає великі надії. Та ви побачите все самі - у середу 18 травня в 19:35 в "Чоловічому клубі", на ефірі якого буду і я.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: